Linus Johansson har drabbats av diabetes
Publicerad: 2017-11-13
Nyhet
Linus Johansson fick förra veckan diagnosen diabetes. Det innebär att han nu kommer vara borta från spel och träning en tid framöver. – Jag måste lära mig hantera mitt blodsocker så det ligger på en nivå. Just att lära mig hur mycket insulin jag ska ta. Lära mig hur jag kan äta och vad jag kan äta.

Förra säsongens genombrottsspelare Linus Johansson har fått ett tungt besked. Förra tisdagen blev han diagnostiserad med diabetes typ1.
– Det var en vecka sen som jag kände symptomen kom. Jag stod på vågen och såg att jag hade gått ner 6 kilo på en vecka och bara ”Wow. Är det fel på vågen”. Det var då jag fattade att det var på riktigt. Jag ringde till vår lagläkare och han såg till att vi tog blodprover. Samma dag var jag uppe på sjukhuset så det gick snabbt, säger Linus om förra tisdagen.

Det innebär att han inte kommer att kunna spela matcher på ett tag. Hur lång tid det kommer ta att komma tillbaka är svårt att svara på direkt då det handlar om att hitta rätt nivå på ett individuellt plan.
– Det innebär att jag måste lära mig hantera mitt blodsocker så det ligger på en nivå. Nu när jag inte har tränat på ett tag så kan jag se hur mitt blodsocker går upp och ned hela tiden. Nu har jag fått cykla lite lätt så då kan jag se hur träningen påverkar blodsockret också. Just att lära mig hur mycket insulin jag ska ta. Lära mig hur jag kan äta och vad jag kan äta. Det är många saker som ska plussas in.

Samtidigt är det också en situation som Linus kan växa i. Det här kommer kunna göra honom starkare när han nu vet vad det är som ligger bakom – då kan han hitta ett sätt att hantera det.
– Det här kommer stärka mig. När jag lär mig vilken sockernivå jag ska ligga på och när jag ska äta både innan och efter så kommer jag inte vara trött på isen på grund av dålig balans i kroppen utan där kommer det alltid stämma.

– Jag har fått ett fantastktiskt stöd av tränare och spelare. Massor av sms och samtal. Man märker att de bryr sig om en. Överväldigande, säger Linus.

Det här är ett arbete som Linus precis har påbörjat och det kommer få ta den tid det tar för honom att hitta den rätta balansen i kroppen innan han kan börja träna och spela för fullt igen.

Linus har även en uppmaning till dig som läser om du känner av symptom – ta ett test.
– Känner du att du har två/tre symptom och att det känns fel i kroppen. Gå och ta ett prov det tar bara fem minuter och sen får du det svart på vitt.

Mattias Lönngren