1930-1939

Djurgården Hockey läggs ned

Efter guldet 1926, alltså bara fyra år efter sektionens grundande, så kanske man förväntade sig en lysande framtid för Djurgården Hockey. Men den som förväntade sig detta och trodde att DIF skulle bli något att räkna med i framtiden i ishockey hade både rätt och fel. Sett över en längre tidsperiod skulle de få väldigt rätt, men sett ur ett kortare tidsperspektiv skulle de få helt fel. Framgångarna uteblir nämligen för ishockeysektionen, men som motvikt går det desto bättre för andra sektioner: handbollen, boxningen och skidsektionen blomstrade för att ta några exempel.

För hockeyns del såg det som sagt inte alls lika blomstrande ut, man sjönk i placeringar och truppen tunnades ut mer och mer för varje år som gick.

1930 blir ett varmt år i Sverige - det dittills varmaste året sedan 1791 (då SMHI:s mätningar började). Detta orsakade naturligtvis en stor oreda i seriesystemet, och slutspelet avklarades rekordsnabbt. Endast två veckor i februari kunde användas och segrare blev återigen IK Göta. För Djurgårdens del slutade säsongen genom en semifinalförlust mot just IK Göta med 3-0.

Säsongen 1931 drabbades också av det stora kaoset från det varma året 1930. Vintern kom sent och de återstående matcherna från förra säsongen gick helt enkelt inte att genomföra. Därtill måste Elitserien detta år spelas som en enkelserie men som kompensation flyttas AIK upp och därmed utökades serien till sju lag. I slutspelet lyckades DIF åter ta sig till semifinal efter att i "första omgången" slagit ut Nacka SK med 2-1. I semifinalen blev dock Hammarby IF för tuffa och inför storpubliken på 1500 personer besegras DIF med 2-1. 1932 utökades Elitserien ytterligare med ett lag - nu var det totalt åtta lag som deltog. DIF slutar på en femte plats och blev utslaget redan i "kvalificerande omgången" när Södertälje SK vinner med 2-1 i omspelsmatchen (första matchen slutade 0-0).

Säsongen 1933 började rekordtidigt med spel i Europa för både AIK och IK Göta. Elitserien bestod liksom föregående säsong av åtta lag och DIF slutar på en fjärdeplats. I semifinalen blev IK Göta för svåra och DIF förlorar med 2-1. På vägen dit lyckades man i varje fall besegra Nacka SK med 1-0 i "första omgången".

Inga nya spelare tillfördes laget medan de äldre hoppade av och lade grillorna på hyllan. Läget blev så akut att man 1934 beslöt sig för att upphöra med ishockeysektionen tills vidare - det fanns ju inte tillräckligt med spelare och/eller ledare för att ha ett framgångsrikt ishockeylag i Djurgårdens färger. Istället slussades alla resurser som tidigare lagts på ishockeyn till bandysektionen. Enligt ett protokoll från 1934 så ville man "skapa ett ordentligt bandylag". Således prioriterades bandyn framför ishockeyn!

Djurgården Hockey återuppstår

1938, fyra år efter nedläggandet 1934, började Svenska Dagbladets Gustaf "Lulle" Johansson (f d framgångsrik ishockeyspelare för IK Göta) så smått planera för en nystart för Djurgården Hockey. Han kontaktade andra djurgårdsledare, bl a Stor-Klas Svensson, och med gemensamma ansträngningar lyckades man få ihop ett hockeylag som fick börja i Klass VI. DIF spelar ett fåtal matcher men vinner Klass VI och lyckas avancera till Klass V. Dock blir det nu problem med att rekrytera spelare: "Nonsens! Larvigt! Du är inte klok!" är några av de kommentarer som tilltänkta spelare fällde när de fick en förfrågan om spel i Djurgårdsdressen. Problemen till trots fick man i varje fall ihop ett lag och vandringen uppåt i seriesystemet hade börjat. Principen var: "Ett år i varje serie". 1939 skrev DIF:s överstyrelse optimistiskt: "Vi är nog snart tillbaka i Elitserien".