Härlig seger i Dalarna
Publicerad: 2019-10-19
Matchrapport
Lapp på luckan och slutsålt i Tegera Arena när Djurgården gästade Dalarna ikväll och inkasserade sin sjätte raka SHL-seger mot Leksands IF. Detta i en match som spelmässigt var jämn stundtals men där känslan var att Djurgården hela tiden hade kontroll på spelet och där resultatet sakta men säkert rann iväg till en komfortabel seger.

Det var ett generellt svajigt försvarsspel av Leksand genom hela matchen medan Djurgården var extremt disciplinerade och stabila i egen zon. Skickligt försvarsspel och effektivitet i avsluten bäddade för kvällens DIF-seger.

Leksand vann matchens första tekning men en sidledspass och en felpass senare kunde DIF få första målchansen. 10 sekunder in i matchen hade Djurgården snärtat upp 0-1 i målvaktens plockhandskryss. Det var Alexander Holtz som stod för avslutet efter att ha framspelats av Sebastian Strandberg och Patrik Berglund. Smakstart minst sagt.

Det tidiga ledningsmålet tvingade Leksand att gå framåt och Djurgården kunde spela mer avvaktande och gå för kontringar på bortaisen. Medan Leksands anfall vara ganska uddlösa hade Djurgården bud på fler mål i samband med farliga spelvändningar. De chanser som dalmasarna skapade blockerades antingen av DIF-spelare eller stoppades av Svedberg som desto längre perioden led skulle göra svettigare och svettigare räddningar.

Leksand skapade rader av målchanser i första periodens enda powerplay och fick lite momentum i matchen även i det efterföljande spelet fem mot fem. Men det var Djurgården som skulle få även nästa mål.

0-2 kom efter att Olle Alsing slängt en puck diagonalt genom anfallszon ner i sarghörnet där Kalle Östman kunde hämta pucken, trampa upp mot blålinjen men vika in i zonen rättvänd med klubben in i banan och avfyra en riktig projektil högt vid Leksands målvakts plockhandskryss. Två mål i samma hörna i första perioden.

Andra perioden var inte mer än minuten gammal när Niklas Svedberg i Djurgårdens kasse två gånger om hade fått prestera kvalificerade räddningar och det var tydligt att Leksand inte tänkte vika ner sig bara för att man hamnat i underläge.

Spelet var jämnt mellan lagen desto längre perioden led och något tillknäppt då båda lagen säkerligen insåg att nästa mål skulle vara viktigt för den fortsatta matchbilden.

Med lite mindre än åtta minuter kvar av andra perioden kommer Michael Haga med pucken i mittzonen och flippar en fantastiskt fin passning mellan Leksands backar in i anfallszon där Mattias Gutter kommer med hög fart och finner sig fri innan han hakas upp bakifrån och Djurgården tilldöms straff. Vi var nog många i hallen som trodde att vi sett matchens delikatess när vi nyss beskådat Hagas passning men Patrik Berglunds straff var minst lika mycket ögongodis. I relativt låg fart glider han in från höger i zonen lurar ner målvakten mot hans högra stolpe och lägger tillbaka den i öppet mål med en enhandsfattning vid målvaktens vänstra stolpe. Ett Kenta Nilsson-mål!

På tal om DIF-legender lär Håkan Södergren sagt att det inte finns något svårare i hockey än att leda med 3-0 men Djurgården höll emot Leksand anstormning i slutet av perioden när de jagade reducering.

Sista perioden inledde Djurgården piggast och forcerade för att punktera matchen definitivt i inledningen av tredje.

Målet kom inte och spelet jämnade ut sig samtidigt som klockan tickade iväg för Leksand. Dalmasarna fick en sista chans att komma in i matchen när de med åtta minuter kvar av perioden fick matchens blott andra powerplay och skapade viss oreda framför DIF-målet men inte fick in pucken. Djurgården fick också chansen att spela i numerärt överläge mot slutet av perioden men kunde inte kapitalisera på det men fick strax efter att Leksand blivit fulltaliga in 0-4. Detta genom Michael Haga som fångade upp en retur som kanske inte Janne Juvonen i Leksands målbur borde ha släppt.

Slutresultatet skrevs 0-4.