Barry: "För att nå framgång behövs tävlingsinstinkt"
Publicerad: 2021-04-15
Långläsning
Han har tränat några av de största spelarna, verkat inom de mest anrika NHL-organisationerna och vunnit Stanley Cup fem gånger. Nu ska Barry Smith leda Djurgården. Möt vår nya huvudtränare i en lång intervju om bandet till Sverige, den moderna hockeyn och vad som utmärker en vinnare.

– Det första som man behöver för att nå framgång är ett paraply som täcker allt; tävlingsinstinkt. Man kan vara skicklig och spela fint, men man måste kämpa.

Med det klara och tydliga budskapet inleder Barry Smith sin allra första intervju som huvudtränare för Djurgården. Det kommer att handla om att visa vilja, och amerikanen har skrivit på för Stockholms stolthet för att göra just detta.

– Intensiteten måste vara konstant hög, den får aldrig dippa. Det kräver mycket från spelarna. Men om man ska vara ett topplag måste man kunna vinna på olika sätt. Man måste vara bra oavsett hur en match utvecklar sig. Det funkar inte att bara spela på ett sätt och tro att det ska gå vägen. Framgångsrika lag hittar olika sätt att vinna, fortsätter Barry.

Med sina 68 år stoltserar Buffalosonen med en sällsynt rutin från hockeyns absoluta finrum. Dessutom talar meriterna sitt tydliga språk. 32 säsonger i NHL, däribland 20 som tränare, har gett fem vunna Stanley Cup-titlar och vid sidan av det har Barry agerat assisterande förbundskapten för såväl USA som Tre Kronor.

{!A}

Just Sverige har varit ett återkommande inslag i hans liv och tränarkarriären tog sin början i Brunflo under början av 80-talet. Samtalet med tränaren förs på engelska, även om Smith efter sina år som tränare i landet både förstår och kan tala svenska flytande. Hans ankomst till Djurgården innebär för honom - och klubben - ett kärt återseende.

– När Joakim ringer pratar vi alltid hockey. Han har en bra hockeyhjärna och han ser spelet väldigt bra. Han förstår spelet i egenskap av före detta spelare. Vi brukar prata om hockeyn, hur den spelas idag och vad som behövs för att nå framgång, berättar Barry och fortsätter;

– För fyra eller fem år sedan, jag minns inte riktigt, hade Djurgården det svårt och de frågade mig om hjälp med tränarna under säsongens slutskede. Då hade jag väldigt mycket att göra med Chicago och det passade inte dem att jag skulle åka över under två månader eller vad det nu var. Det gick inte den gången, men jag ville verkligen göra det då.

Så det har varit lite av ett gemensamt intresse under några år?
– Ja, men där och då handlade det bara om att jag skulle hjälpa till. Inget annat. När de ringde den här gången var jag redo. Jag var hedrad över att få samtalet, och jag är hedrad över att komma hit. För mig är det ett privilegium över att få komma ut på isen varje dag och träna. Jag ser verkligen fram emot det. Det ska bli väldigt kul.

{!B}

{!C}

"Jag kommer inte till Sverige för att visa hur bra jag är. Jag kommer till Sverige för att lära mig."

Mellan den där första kontakten för några år sedan och där vi står nu idag har Barry Smith varit på plats i Stockholm flera gånger. I samband med läger och utbildningar har amerikanen använt både faciliteter och personal som Djurgården ställt till förfogande. Hans intryck av klubben är därför redan nu många, och mycket goda.

– Jag har varit i Sverige under några somrar och varit med i vad de kallar för pro-camps. Jag var hos HV, en gång. Jag var i Södertälje och sedan även Djurgården, berättar han med ett korrekt svenskt uttal av lagen.

– Det var fantastiskt i Stockholm. Det bor så många NHL-proffs där. Det var spelare från nästan varje NHL-lag som tränade, även några från Chicago Blackhawks. Det var en fantastisk atmosfär och Djurgården stod värd för den veckan. De såg till att alla hade det som behövdes. Jag fick redan då en chans att jobba med Djurgårdens personal. K-G Stoppel var den som ledde veckan och “Musse” och Jörgen och alla de var med och hjälpte oss.

Förra sommaren blev det ingen camp, pandemin tvingade de planerna att ställas in. Istället har Barry Smith ägnat både full tid och fullt fokus åt Chicago Blackhawks. Ända sedan 2012 har han varit en del av organisationen och verkat i flera olika roller, nu senast som Senior Advisor. Utöver det har Barry även arbetat aktivt i båset i perioder och var assisterande tränare åt Jeremy Colliton under hans första tid i klubben. Lärdomarna från åren i Blackhawks är många.

– Jag skulle vilja vara tydlig med en sak. Då jag har varit inom spelarutveckling under så många år i Chicago har jag jobbat mycket med hur man ska hjälpa spelarna att nå sin potential, både mentalt och fysiskt. Jag blev djupt involverad i hur man läser och reagerar på spelet och hur man spelar med andra spelare, hur man spelar med tre spelare, med fem spelare, förklarar Barry och utvecklar;

– Vi lär inte ut det så mycket idag och det ser jag fram emot att dela med mig av i Sverige. Jag ser fram emot att lära av svenskarna. För ser man till befolkningen tycker jag att Sverige är bäst i världen på att få fram toppspelare. Jag kommer inte till Sverige för att visa hur bra jag är. Jag kommer till Sverige för att lära mig.

{!D}

Samtalet slår an på det ämnet och går djupare in på hockeyns utveckling, som skett i en allt högre fart under de senaste åren. Smith menar att om man ska utveckla spelare måste man förstå hur sporten spelas. Även om sportens fart är underhållande finns det ett aber med det.

– Den största utmaningen jag ser med det är att sporten går så fort. Spelarna rör sig fort, de är skickliga, de har storleken. Men de tänker inte hockey. Och anledningen till det är att vi tvingar spelarna att röra sig så fort att de inte hinner ta in allt, resonerar Barry och tar en kortare paus.

– Tränarna kräver farten, men de har inte hjälpt spelarna att processa allt i hög fart. Om du spelar i 160 kilometer i timmen men tänker i 120 har du en differens på 40 kilometer i timmen Jag vill hitta olika sätt att tänka hockey, reagera och processa det som händer på isen. Att ta in allt snabbare. Spelarna kan ofta göra fina saker på egen hand, men inte tillsammans. Vi behöver lära spelarna att spela som ett kollektiv.

Kommer du att meddela fystränarna vad du väntar dig av laget och hur de ska jobba med laget?
– Absolut, det kommer jag att göra nu när jag blivit officiellt presenterad. Jag kommer att göra det och jag har en stark tro på Djurgårdens fysiologiska team. Jag har redan träffat dem och jag tycker de håller högsta klass. Jag kommer att samarbeta med dem och komma med några idéer, som jag tror kan vara till hjälp.

"Hemmapubliken kan ge dig en extra push, den kan ändra momentum i matchen"

Med 46 års erfarenhet från branschen är det givet att hockeyn utgör en enorm del av Barry Smiths liv. Men även om det är det bästa som finns gäller det att ha en balans, det är han fullt medveten om. Att koppla bort sporten är nödvändigt och Barry har sina metoder.

– Hockeyn tar annars upp så mycket. Man kan gå ut och äta med vänner som inte följer hockey. Man kan tala om andra saker, man kan träffa vänner som inte är nära sporten. Åka och träffa någons familj, vad som helst. Om man bara åker hem till sin lägenhet är det svårt att bryta av, förklarar Barry och utvecklar;

– Du blir inte en bättre tränare bara för att du spenderar all din tid med det. Det bästa är att jobba fysiskt. Om man gör det, efter en träning till exempel, ändrar det dig som person både fysiskt och mentalt. Det hjälper dig att sova. När jag var i St Petersburg brukade jag ta löprundor på kvällen före middag till exempel. Ta långa promenader. Det var lite annorlunda i Ryssland med språket, så klart.

{!E}

Ingen dag är som matchdagen, det vet alla djurgårdare om. Och en matchdag på Hovet ramas alltid in av fantastiska supportrar som står upp och sjunger, något som skiljer sig från NHL och AHL. Med sin kännedom om Djurgården och DIF-identiteten vet Barry Smith vad stödet på läktarna betyder.

– Otroligt mycket! Hemmapubliken kan ge dig en extra push, den kan ändra momentum i matchen. När man gör ett mål eller något bra och får publiken med sig blir det dubbelt så jobbigt som motståndare att försöka vända på matchen till sin fördel igen, säger Barry och drömmer sig bort till att få stå på Djurgårdens tränarbänk när klockan slår på Hovet.

– Jag vet att hemmaspelet är väldigt viktigt. Publiken vill se det lilla extra och kan man göra det och få dem med sig betyder det oerhört mycket. Oerhört mycket, avslutar Barry Smith.

Hannes Feldin