Stoppel om damverksamheten: "En bra tävlingsmiljö"
Publicerad: 2019-06-04
Dam
Truppen är i närmast spikad sedan vi har adderat den med fem nya nordamerikanskor. Nu ger vår vice vd, K-G Stoppel, en lägesrapport om damverksamheten, berättar om värvningsstrategin och hur vi bygger för framtiden.

Damtruppen består just nu av 25 spelare, tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.

De senaste fem nordamerikanska tillskotten gör att truppen i princip är spikad och vi har ett färdigt lag att ställa på benen till SDHL-säsongen 2019-2020.

– Vi avslutade säsongen bra, hade en krigande grupp som jobbade hårt för varandra och klubbmärket. Den var homogen, men saknade lite djup. Nu har vi adderat spets men också ung talang då vi tillfört spelar till vårt flickhockeygymnasium som vi har för första året, säger vår vice vd, K-G Stoppel.

Här ger Stoppel sin syn på lagbygget, lämnar en lägesrapport och pratar framtidsvisioner både för Djurgården och svensk damhockey.

Till att börja med – varför förstärker vi med fem nordamerikanskor framför svenskar?

– Nordamerikanskorna tillför både spets och karaktär till laget. Vi vill skapa en bra träning- och tävlingsmiljö, spelare som kan tillföra karaktär, kvalité och ytterligare tävling som kommer att utveckla hela laget.

– Vi ser det inte som något självändamål med nordamerikaner, vi ser gärna en satsning på svenska spelare i framtiden. Nu tycker vi att vi har hittat rätt utländska typer som tillför snarare än hotar den svenska existensen av hockeyspelare.

Hur ska svensk damhockey lyckas för att skapa en bättre konkurrens bland svenska spelare?

– Den största bristen, som jag ser, är att det inte funnits en tillräckligt stark tävlingsmiljö. Framtiden är utmanande och damhockeyn borde göra en liknande utredning som juniorhockeyn på herrsidan gjorde för drygt tio år sedan. Vi måste hitta former för att samarbeta mellan klubbarna. Och hur ska landslagsverksamheten se ut? Det har varit lite otydligt.

Hur kan Djurgården påverka framtiden?

– Vi som klubb måste säkerställa en bra tävlingsmiljö och verksamhet och att vi bygger professionellt.

Varför har vi inte varit lika framgångsrika efter SM-guldet 2017?

– Alltid trevligt med guld men det skedde lite för fort. Förväntningarna på både oss själva och omgivningen blev snabbt för höga. Vi var och är fortfarande i en uppbyggnadsfas. Med guldet började vi förenkla våra processer vilket gjorde att vi hamnade lite snett. Vi tappade i organisationsstruktur, och blev lite för fladdriga.

Hur tänker vi om framtiden?

– Nu försöker vi förbättra förutsättningarna och verksamheten. Att hitta rätt typer av spelare och bygga en stabilitet som vi saknat tidigare. Damhockeyn är i behov av en miljö för yngre spelare utanför ligan att utvecklas i. Därför bygger vi ett samarbete med Haninge.

Om vi pratar närtid – vad är lagets målsättning?

– Vi vill vara ett framtida topplag i SDHL som i dagsläget är världens bästa damliga eftersom de två andra ligorna som utmanat i dagsläget inte är i drift . Den kanadensiska är nedlagd och i den amerikanska strejkar spelarna. Luleå är formellt världsmästare just nu, men vår inriktningsmålsättning är att vara topp fyra och spela om SM-guld.

Djurgården Hockey