Emil Berglund: "Velat spela i Djurgår’n hela karriären"

25 november 2022 10:00
#DIFAIS

Han är född in i en Djurgårdsfamilj och spelar sedan elva månader tillbaka äntligen i de rätta färgerna. Möt Emil Berglund i en intervju om säsongsstarten, stödet hemma på Hovet och givetvis mötet med sitt tidigare lag Almtuna.


För andra fredagen i rad gör sig Djurgården redo för match mot Almtuna. Ikväll kliver Stockholmslaget ut för spel på Hovets is, i vad som blir säsongens nionde hemmamatch. När pucken släpps klockan 19:00 innebär det att lagets nummer 26 ställs mot sina tidigare lagkamrater. En speciell match - eller?

– Speciellt vet jag kanske inte, men det är så klart kul att möta Almtuna där jag varit tidigare. Jag känner en del lirare och framförallt folk i föreningen. Det ska bli kul att hälsa på hela gänget, säger Emil Berglund.

Den 28-årige centern gjorde sammanlagt en och en halv säsong i Uppsalaklubben, innan han förra vintern tog steget till Djurgården. Den här säsongen har han tillsammans med DIF redan ställts mot Almtuna två gånger. Båda gångerna på bortais, och båda gångerna som bitter förlorare med minsta möjliga marginal. Efter att i den första matchen förlorat med 1-2 efter straffar slutade förra helgens bortafight 2-3 efter förlängning.

– Den förra matchen mot dem var klart starkare än den första, även om jag förstår att ingen är glad över att vi tappar en 2-0-ledning till förlust. Överlag vi var klart bättre och borde ha vunnit, vi skapade tillräckligt med heta målchanser, analyserar Emil som är ganska förberedd på vad för typ av motstånd som väntar ikväll.

– Ja, Almtuna kommer att ligga och vänta på våra misstag. De har flyttat tillbaka sin toppgubbe något på slutet och är ganska passiva, men hugger direkt när de får chansen. Vi måste vara ruggigt noggranna med pucken och se till att skapa många ingångar med puck, inte tappa pucken vid linjerna.

"Går vi upp kommer jag i framtiden att kunna se tillbaka på min tid i Djurgården på ett positivt sätt"

Säsongsinledningen har så här långt varit blandad för Djurgårdens del. Poängmässigt har det rullat på väl, med segrar i 13 av de 19 spelade matcherna och en andraplats i tabellen. Samtidigt har spelet lämnat en del övrigt att önska, inte minst enligt tränarteamet och spelarna själva.

– Alla tycker så klart att det finns mer att hämta. Vi jobbar hela tiden efter att gå framåt tillsammans som lag och ser det som något positivt, med tanke på de poäng som vi tagit. Vi vill lyfta spelet och styra matchbilderna mer än vad vi gör, skapa fler målchanser och även släppa till färre avslut i vårt slott. Allt det här jobbar vi med dagligen, berättar Emil Berglund.

I tisdags blev det seger med 3-2 borta mot Kristianstad. Olle Liss sköt avgörandet i straffläggningen, sedan Djurgården dessförinnan tappat en tvåmålsledning för tredje matchen i följd. En surt tappad poäng på en i övrigt stabil insats enligt Berglund, som ser det positiva i att DIF hittade tillbaka till vinnarspåret.

För egen del är centern mitt uppe i sin första hela säsong i Djurgårdströjan. Det var i mitten av december förra året som Emil Berglund skrev på för föreningen, något som slöt cirkeln på många vis. Som son till legendaren Charles Berglund är han född rakt in i en Djurgårdsfamilj, och att någon gång få representera DIF har länge varit en dröm.

– Ja, att spela i Djurgår’n är något som jag velat göra genom hela karriären. Sen blev det som det blev med att vi åkte ut i våras... Det var ju så klart ett helvete, men det är nya tag i år och vi ska tillbaka till finrummet. Gör vi det kommer jag i framtiden att kunna se tillbaka på min tid i Djurgården på ett positivt sätt, resonerar Emil.

Och att spela på Hovet som Djurgårdare, kan du sätta ord på det?

– Det ger en otrolig energi, det förstår nog alla. Vissa matcher behöver vi den energin mer och vissa matcher mindre, men det är alltid skönt att känna att vi har dem i ryggen när vi åker ut där. Publiken eldar på oss från läktaren och det är alltid en ära att spela framför dem.