Djurgården svenska mästare 2017
Publicerad: 2017-03-18
Dam
Djurgården är svenska mästare efter att ha vunnit på Stora Mossen mot HV71 med 4-3.

Målrik första period

Det första minuterna i perioden präglades av många vändningar fram och tillbaka över isen. Varken HV71 eller Djurgården hade möjlighet att etablera spel i offensiv zon och kanske var det nerver som spelade ut sin rätt.

Hemmalaget som slarvade i egen zon åkte i takt med det på matchens första utvisning. Chans för HV71 att göra det där viktiga första målet, men med bra boxplay kommer man långt, så långt att man blev det lag att istället pressa tillbaka motståndarna.

Med slarviga passar, försök till att komma in i anfallszon lyckas DIF få sig en utvisning, och tvärtemot motståndarna tog dem chansen när Hanna Olsson lägger en snygg backpass till en perfekt placerad Rebecca Stenberg som sätter 1-0.

Kort därefter är det inte långt ifrån att det blir en utökad ledning när Djurgården kommer 2 mot 2 och Hanna Olsson skjuter strax över. Det skulle dock istället komma att bli gästerna som kvitterade till 1-1 efter slarv i egen zon.

Det skulle inte ta slut där. Motståndarna kunde kort därefter, 15 sekunder för att vara exakt fixa ledningen i matchen, och i takt med drog också DIF på sig en utvisning. Skam den som ger sig brukar man säga, och Alexandra Cipparone som forecheckade hårt i första numerära underläget fortsatte med det, lyckades åka sig fri och kunde därmed i boxplay kvittera till 2-2.

Hemmalaget tillbakapressade av gästerna

Första minuterna i andra liknade den första, inget lag som kunde etablera något spel, men ibland räcker det att en spelare tar kommando själv och Sofie Lundin såg sin chans, åkte sig fri, säker med pucken och om möjligt ännu säkrare när hon avlossade skottet som blev ledningsmålet 3-2 till Djurgården.

Visst fanns det chanser för gästerna att göra mål, men desto svårare med Lovisa Berndtsson i mål, och bra hemmajobb. Gästerna pressade tillbaka Djurgården stora delar av perioden även om Djurgården när de kom in i anfallszon kom med farliga chanser.

Till slut blev HV71s press jobbig när Michelle Claesson kunde runda mål och kvittera till 3-3. Ännu en kvittering och det gjorde att hemmalaget vaknade till liv och började förflytta upp spelet någorlunda.

Lika läge inför en tredje perioden 3 lika och två lag som båda vill vinna lika mycket. Rebecca Stenberg lyckades med en farlig målchans när hon åkte sig fri men tyvärr sköt utanför. Dragningars drottning Josefine Jakobsen drog sig igenom försvaret men med en pass som inte gick ända fram blev det inte mycket av det läget.

Det blev tydligare för varje minut som gick att båda lagen kämpeaktigt jagade ledningsmålet, och Djurgården visade det bättre genom flertalet chanser. Den riktiga chansen tog man i powerplay när man efter bra jobb och etablering i offensiv zon spelar till dig ett ledningsmål, genom Hanna Olsson. Det kom att bli spännaden ända in i det sista men 4-3 höll sig och Djurgården är SVENSKA MÄSTARE!