ALLT du behöver veta inför CHL
Publicerad: 2019-08-29
CHL
I morgon inleds årets CHL-upplaga. Vi spelar i en grupp bestående av Tychy, Vienna Capitals och Adler Mannheim. Och här är all tänkbar information du behöver inför CHL-starten. Nu erövrar vi Europa – TILLSAMMANS!

TURNERINGEN

Champions Hockey League rundades i ett samarbete mellan 26 klubbar från sex olika länder och det internationella hockeyförbundet. Turneringen består av 32 klubbar från 13 ligor. Lagen kvalificerar sig på enbart sportsliga grunder. Totalt spelas 125 matcher mellan augusti och februari och turneringen inleds med gruppspel med fyra lag i varje grupp. De två bästa lagen från respektive grupp kvalificerar sig till sextondelsfinal. Samtliga slutspelsmatcher görs upp i dubbelmöten, förutom finalen som görs upp i en match. Frölunda är regerande mästare och vinstsumman ökar för varje år. Den här säsongen får CHL-vinnaren närmare 4,6 miljoner kronor och säsongen 2022/23 får segraren exempelvis 7,7 miljoner kronor.

MOTSTÅNDARNA

GKS Tychy

Grundat: 1971.

Hemmaarena: Stadion Zimowy w Tychach (kapacitet: 2 753).

Klubbfärger: Grön, svart, röd.

Inhemska mästare: 4 (2005, 2015, 2018, 2019).

Tychy är Polens mest framgångsrika klubb och blev i våras mästare för andra året i rad. I CHL förra säsongen slutade klubben sist i en grupp bestående av Skellefteå, Bolzano och Helsingfors. De vann en match och förlorade fem, bland annat 1–8 och 2–6 mot Skellefteå. I Tychy finns också en stark koppling till Djurgården. Det är nämligen Mariusz Czerkawskis moderklubb.

Vienna Capitals

Grundat: 2001.

Hemmaarena: Albert Schultz Eishalle (kapacitet: 7 022).

Klubbfärger: Gul, svart, röd.

Inhemska mästare: 2 (2005, 2017).

Wien-klubben tog sig hela vägen till final i det österrikiska slutspelet, men föll mot Klagenfurt med 2–4 i matcher. Vienna var också snubblande nära att vinna grundserien, hamnade på samma poäng som seriesegrare, men hade sämre målskillnad. De lyckades inte ta sig vidare till slutspelet i CHL förra säsongen utan blev trea i gruppen med Frölunda, ZSC Lions och Aalborg.

Adler Mannheim

Grundat: 1938.

Hemmaarena: SAP Arena (kapacitet: 13 600).

Klubbfärger: Blå, vit, röd.

Inhemska mästare: 8 (1997, 1998, 1999, 2001, 2007, 2015, 2019).

Efter fyra års väntan fick Adler Mannheim lyfta bucklan i våras efter att ha slagit Red Bull München i finalen med 4–1 i matcher. De vann också grundserien med nio poäng före tvåan. Det är också en välbekant svensk som ska stoppa puckarna mot oss i höst. Mannheim har nämligen värvat Frölundas guldmålvakt Johan Gustafsson. I laget finns också gamla SHL-bekantingar som Mark Katic och Chad Billins. Det stora namnet är dock Marcel Goc som har över 600 NHL-matcher på meritlistan.

HEMMAMATCHERNA – VAD HÄNDER?

Vienna Capitals, fredag 6 september

  • Ingång entré 11, från 17.00, gäller för all publik.
  • After Work kl. 16.30, E4 Norra, för alla som bokat biljett, plus säsongskortsinnehavare. Medlemmar i Djurgården eller Järnkaminerna kan boka till rabatterade priser, endast 99 kr.
  • Uppstartsträff för säsongskortsinnehavare och partners (föranmälan krävs – gör det via länken ni fått på mail), Hovets hylla, entré 16 som öppnar 16.30 och stänger 17.00.
  • Aktieägarträff (entré 17) med start 15.45. Anmäl dig här: https://www.pepins.com/shc/dif-hockey

Tychy, söndag 8 september

  • Ingång entré 11, från 14.00, gäller för all publik.
  • Familjedag. Urban Sports med Mini Camper på plats på Globentorget med hockeyaktiviteter.
  • Testa produkter från Better Hockey Sweden.
  • Alla ungdomslag går in gratis – men FÖRANMÄLAN krävs!
  • Träffa Järnkaminen.

Gå på båda matcherna, var med och tävla, och vinn Rinkside-biljetter till SHL. Ladda upp din bästa bild under fredagsmatchen mot Vienna. Checka in på Hovet, hashtaga #CHLdif och vinnaren presenteras på jumbotronen under söndagsmatchen mot Tychy.

OBS. Mer info kommer om matchen mot Adler Mannheim i oktober.

BORTAMATCHERNA – VAD HÄNDER?

Innan hemmamatcherna inleder vi mot Tychy (i morgon, 20.00) och Vienna Capitals (på söndag, 19.30). Båda matcherna sänds i TV3 Sport. Laget reser till Polen redan i dag och efter matchen mot Tychy åker vi vidare med buss till Österrike. I Wien förväntas vi också få ett stort publikstöd i ryggen då flera Djurgårdsfans har bokat resan dit.

VÅR MÅLSÄTTNING

Den är enkel; vi går för seger. Vi har byggt laget för att både kunna satsa på SHL och CHL. Vi har en bredd, och spets, för att kunna gå hela vägen i båda mästerskapen!

SPELAREN HAR ORDET

Att få åka ner och möta en annorlunda hockey mot andra spelare och i nya arenor är för mig hur roligt som helst. Vi spelare sitter klistrade i Maj när lottningen är och hoppas få åka till roliga ställen.

I år blir det väldigt häftigt och vi är fullt inställda på att gå vidare från denna grupp och sen kriga i slutspelsmatcher framöver. Kom och stötta oss mot att bli bäst i Europa!

/Marcus Högström

SPORTCHEFEN HAR ORDET

Bra lag vinner mästerskap. Det har såväl Frölunda som Växjö visat tidigare med tanke på att de åtminstone varit i CHL-final samma år som de vunnit SM-guld. Vinnarkultur är något man skapar och fostrar genom att vinna. Det gäller att ha ett vinnande lag i Champions Hockey League också om vi vill ha det i SHL. Det finns tydliga sambandsfaktorer.

Finalen ligger i februari och man får en boost, en skjuts framåt i självförtroendet inför SM-slutspelet av att vinna CHL. Det ger en monumental effekt av att lyfta en buckla.

Om vi ska prata mästerskap och titlar så har vi inte, på hockeysidan, vunnit en titel sedan 2001. Det är dags att gå för titlar. Då har vi bra lägen i år, CHL och SM-guld, och vi går för båda.

Vi har byggt truppen för att vi ska ha en bredd och tålighet att gå långt i både CHL och SHL. Spetskompetensen har vi, och även bredden. Vi har ett material för att gå långt, så det gäller att vi inte slarvar bort det i gruppspelet.

/Joakim Eriksson

VD:N HAR ORDET

Vi vill öppna dörrarna mot Europa och se Djurgården växa även utanför Sveriges gränser. Vi vill återta den positionen. Säsongen 1989/90 var klubben bäst i Europa och det är det vi strävar tillbaka mot. Dessutom vill vi naturligtvis också vara bäst i den turneringen vi var med att starta, det som i dag har formats till CHL.

På det fantastiska sätt vi bedriver vår verksamhet har vi alla möjligheter att bli bäst. Det handlar inte enbart om sportsliga framgångar, utan en seger i CHL innebär en stor vinstsumma som hjälper oss att bli en ännu stabilare klubb.

/Jenny Silfverstrand

FRÅGOR OCH SVAR

Vart köper jag biljetter?

Det gör du på DEN HÄR LÄNKEN!

Är du medlem i Djurgården eller Järnkaminerna? Då köper du biljett till Vienna-matchen med rabatt på DEN HÄR LÄNKEN!

Alla under 16 år går in gratis, men du måste ha bokat en biljett – GÖR DET HÄR!

Ingår CHL:s grundserie i säsongskortet?

Ja, det ingår i de ordinarie säsongskorten, inte i de olika alternativa biljettpaketen (om inte säsongskortet landat i brevlådan kommer du åt digitala versionen av ditt säsongskort genom att logga in på DEN HÄR LÄNKEN!

När öppnar arenan?

Klockan 17.00 på fredagen och 14.00 på söndagen.

Vilken entré gäller?

Entré 11 om du inte medverkar på fredagens uppstartsträff.

Kan man gå in på after work med säsongskort?

Ja.

Jag har ingen biljett, men vill gå på after work – kan jag göra det?

Nej, köp biljett så är du välkommen!

Får jag sitta vart jag vill under matcherna?

Ja, det är fri placering mellan A6-A15. Bortasupportrar hänvisas till A27.

Är barer tillgängliga?

Ja.

Finns det souvenirer att köpa?

– Ja.

TV-sänds matcherna?

Bortamatcherna mot Tychy och Vienna sänds på TV3 Sport och Viaplay. Hemmamatcherna sänds i SVT.


Vi satsar på CHL, vi hoppas att DU för det också! Vi behöver ditt stöd på läktaren, så kom till Hovet och se de första skären i tävlingssammanhang mot säsongens framgångar!


Vill du se matcherna, men har inte Viaplay-konto? Skaffa det och samtidigt stötta Djurgården Hockey. Mer information finns här.

Djurgården Hockey