Falk slutar spela efter 16 säsonger

19 april 2011 13:53

Efter 16 säsonger och 866 elitserie- och slutspelsmatcher tar en stor karriär slut. Nichlas Falk har meddelat att hans hockeykarriär är över.


Nichlas Falk spelade 751 elitseriematcher och 115 slutspelsmatcher för Djurgården fördelat på 16 säsonger. Men nu är den långa och framgångsrika karriären över.
– Tiden har sin gång. Nu börjar det bli dags att hitta på något annat, säger Falk.

Nichlas Falk vann mycket under sin karriär. Med Djurgården spelade han fyra finaler varav han vann 1999/00 och 2000/01. 1998 åkte Falk hem med en guldmedalj runt halsen från VM i Schweiz. Med Tre Kronor spelade han också hem två VM-brons och ett VM-silver.
– Jag har haft väldigt många härliga år i Djurgården och det är så klart nåt man alltid kommer att minnas. Jag känner mig nöjd med min karriär. Jag hade självklart velat ha ett par SM-guld till med Djurgården, men jag har två SM-guld, VM-guld, VM-silver, VM-brons. Jag har åstadkommit en del genom åren och det känns bra.

Skjuts efter finalerna förra året
Efter förra säsongen tog Nichlas beslutet att fortsätta. Med SM-finalerna i färskt minne var det ett lätt beslut att ta.
– Jag fick en riktig skjuts efter finalerna förra året. Då kände jag att det skulle mycket till för att lägga av när det var så roligt. Då bestämde jag mig för att köra ett år till. Tyvärr har jag inte samma känsla i år. Matcherna och allt sånt är det som är roligt och det man kommer att sakna. Men vägen fram till match med förberedelser och försäsong. Där känner jag att nej, det får räcka. Det har blivit några genom åren.

Under sin långa elitseriekarriär var Nichlas trogen Djurgården och han är den spelare som spelat flest matcher i djurgårdströjan. Djurgårdens sportchef Janne Järlefelt vet varför.
– Vad som gjort att han klarat att spela tills han är 40 är att han varit otroligt professionell i alla år, kanske speciellt de senaste åren. Han har knappt missat en enda träning och har det varit frivilligt så har han ändå varit uppe och kört.

– Nichlas har ett stort hjärta till såväl ishockeyn som Djurgården. Klubben är stolt över att han har varit oss trogen i så många år. Det är även få förunnat att som han kunna spela på olika positioner vilket kräver ett bra spelsinne. Allt har tyvärr ett slut någon gång och nu har vi kommit överens om att han slutar som spelare i Djurgården.

När nu Falks spelarkarriär är över kan det ändå bli en fortsättning inom hockeyn. Från Djurgårdens sida finns ett erbjudande som juniortränare.
– Nichlas har visat bra ledaregenskaper via ansvarstagande i omklädningsrum och i dialogen med tränarna. Han är en bra analytiker som kommit med tips och råd om hur spelet kan förbättras om något inte har stämt. Detta gör att vi tror att han kan bli en bra ledare och tränare i framtiden. Vi har erbjudit honom en juniortränartjänst som start på tränarkarriären, säger Janne Järlefelt.

Funderat på att bli tränare
Ännu har inte Nichlas tagit något beslut om framtiden. Men hockey vill han fortsätta med, på ett eller annat sätt.
– Jag har fått en förfrågan av Djurgården som jag ska ta ställning till. Jag får se vad jag ska göra med framtiden. Men någonstans har jag hela tiden tänkt fortsätta med hockey. Det är hockey jag kan, är bäst på och som jag tycker är roligast av allt.

Tränarrollen är honom inte främmande och han har haft funderingar på det under en tid.
– Visst har jag det. Jag har haft några tränare genom åren, så jag ska väl kunna hitta något bra från alla. Från Boustedt som tog mig till DIF, Lillis (Stephan Lundh) och hela vägen till Hardy. Det finns lite att plocka av erfarenhetsmässigt med ledarstilar.

Närmast väntar semester för Nichlas som också kan tänka sig att hoppa in i tv.
– Man kanske skulle bli expertkommentator. Men jag har inga erbjudanden. Får se om jag får några nu, säger han och skrattar.