2010-

Slutspel och final

Inför säsongen 2009/10 återvände guldtränaren Hardy Nilsson till Djurgården samtidigt som den tidigare tränarduon Tomas Montén och Mikael Johansson fortsatte som assisterande tränare. Blandningen av rutin och nyfikenhet i båset gav omedelbara framgångar, Djurgården vann den prestigefulla försäsongsturneringen Nordic Trophy och följde upp genom att stadigt klättra i tabellen för att i den allra sista omgången knipa andraplatsen.

I slutspelet föll alla bitar på plats och Djurgårdspubliken fick vara med om en klassisk slutspelsresa där laget besegrade både Brynäs och Linköping med 4-1 i matcher i kvartsfinal respektive semifinal. Finalserien mot HV71 blev den jämnaste någonsin och Djurgårdens seger i match 1 var den enda matchen som avgjorde under ordinarie matchtid. Tyvärr var marginalerna inte på Djurgårdens sida i sudden death, HV71 vann 4 av 5 övertidsmatcher och vann därmed SM-guldet.

Följande säsong lyckades Djurgården inte infria de högt ställda förväntningarna, laget slutade sexa i serien men hade tillräcklig respekt med sig för att samtliga lag skulle undvika att välja Djurgården när kvartsfinalmotståndarna valdes. Därmed blev det seriefyran Luleå som fick Djurgården, och det blev en svängig kvartsfinalserie där Djurgården hamnade i 0-3-underläge i matcher, hämtade upp till 3-3 men föll sedan på övertid av match 7 uppe i Luleå.

Fiasko och degradering

Djurgården värvade ihop ett, på pappret, drömlag bestående av bland andra Kyle Klubertanz, Daniel Tjärnqvist och Gustaf Wesslau inför 2011/2012. Sedan tidigare fanns Jimmie Ölvestad, Kristofer Ottosson och den nyutnämnde lagkaptenen Marcus Nilson i laget. Försäsongen inleddes bra med fem raka segrar och laget blev guldtippade av alla experter. I de fyra sista försäsongsmatcherna blev det däremot förluster och laget hämtade sig aldrig. Laget vann förvisso elitseriepremiären mot HV71 men vann bara två trepoängare i rad en enda gång under serien.

I januari 2012 gjorde Djurgården ett för klubben okarakteristiskt tränarbyte när Hardy Nilsson och Mikael Johansson sparkades. Kvar var Tomas Montén som fick sällskap av Nichlas Falk och Tony Zabel från juniorleden, där den senare tillsattes som huvudtränare.

Vid vinst i sista matchen hade laget klarat sig undan Kvalserien men förlorade borta mot HV71. Linköping i sin tur behövde ta poäng mot Modo på bortaplan för att undvika kvalspel. Med 1 minut och 12 sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Linköping och skickade Djurgården till Kvalserien. Väl där tog Djurgården in Challe Berglund som huvudtränare. Stundtals spelade laget bättre hockey än tidigare men mestadels för undermåligt för att behålla elitserieplatsen. Laget hade framförallt konsekventa svårigheter att göra mål. På bortaplan mot Leksand beseglades ödet när Djurgården förlorade med 2-0. Därmed var laget för första gången på 35 år allsvenskt.

Djurgården fick året därpå starta om i Hockeyallsvenskan med en stora delar ny trupp. Trotjänare som Kristofer Ottosson, Jimmie Ölvestad och Christian Eklund följde däremot med laget ner. Dessutom återvände Fredrik Bremberg till klubben. Under säsongen klev Challe Berglund av som huvudtränare för att enbart koncentrera sig på jobbet som sportchef. Tony Zabel klev därmed tillbaka som huvudtränare tillsammans med nya Mats Bäcklin från Brynäs. Efter en säsong där laget blandade och gav slutade man på en femteplats i tabellen. Det innebar play off-spel för en plats i Kvalserien. Inför sista matchen krävdes vinst mot Örebro samtidigt som Oskarshamn tog minst två poäng av Karlskoga på bortaplan. Resultatet i Karlskoga-Oskarshamn gick trots tipsen på förhand vägen. För Djurgården var det däremot en tyngre kväll på Hovet. Efter två perioder hade Örebro ledningen med 4-0 och trots reducering i tredje perioden slutade matchen 5-3 till Örebro som därmed gick till Kvalserien och sedermera till SHL.

Andra säsongen i Hockeyallsvenskan inleddes på försäsongen med att Ölvestad, Eklund, Ottosson och Bremberg meddelade sin pensionering. Med det öppnades utrymme för - och ställdes krav på - nya spelare att kliva fram och bli ledarfigurer. I båset var det också delvis nytt då Tony Zabel ackompanjerades av Stefan Nyman som fått fokus på att stärka upp det defensiva spelet. Säsongen inleddes starkt i European Trophy då laget vann sin grupp och tog sig till slutspelet. I Hockeyallsvenskan blev det sedan en lite mer varierande start. Laget var otroligt svårslaget men tappade ofta poäng i slutminuterna. I slutet av säsongen hade laget slagit serierekordet i antal oavgjorda matcher.

En godkänd säsong var omdömet från de flesta när säsongen gått över årsskiftet. Många spelare hade tagit kliv i sin utveckling och laget hade en stabil plats i Play Off-serien - men potentialen var ännu högre. Förändringar i tränarstaben gjordes och Hans Särkijärvi plockades in som huvudtränare. Under Särkijärvis och Nymans ledning vann laget nio raka matcher och säkrade en direktplats i kvalserien, trots att man tidigare haft 14 poäng att ta ikapp.

Med det stärkta självförtroendet av upphämtningen i slutskedet av grundserien gick man in i Kvalserien med en stark tro på sin egen förmåga. I premiärmatchen stod AIK för motståndet. Trots ett ledningsmål av Djurgården blev det en förlust. I nästa match visade däremot Djurgården upp ett förtroendegivande spel mot Malmö där tre poäng bärgades i en stensäker 3-0-vinst. Sedan väntade två viktiga bortamatcher, mot Västerås och Örebro. Laget kammade noll efter en tuff match mot Västerås där spelet inte ville stämma. Även mot ett klassen bättre - och senare kvalserievinnande - Örebro blev det noll poäng.

Djurgården var borträknade men vinst i hemmaderbyt på Hovet mot AIK skulle åtminstone i teorin göra att chansen till SHL-spel återstod. Inför ett aldrig så kokande Hovet skrinnade djurgårdsspelarna in på isen. Stämningen var hög och förväntan likaså. Men, innan ens fem minuter hade gått av matchen ledde AIK med 2-0. Experterna hade räknat ut laget redan innan matchen och nu var SHL-platsen definitivt borta. Men med ett fantastiskt stöd från publiken och en aldrig sinande tro på sin egen förmåga vände laget matchen till 3-2-seger. Fortfarande var laget uträknat men chansen fanns kvar om laget vann dubbelmötet mot Rögle. Och det var precis vad man gjorde, först på hemmaplan och sedan inför fem hundra sjungande djurgårdare i Lindab Arena i Ängelholm. Efter en förlust i efterföljande hemmamatch mot Örebro var vinst borta mot Malmö ett måste. I slutminuterna tappades ledningen och tre poäng förvandlades till två poäng efter en övertidsseger och allt skulle avgöras i sista omgången.

Västerås var avsågade tidigt i tabellen men hade vunnit mot Rögle på straffar i omgången innan. För Djurgården var en seger ett måste om Rögle tog poäng mot AIK. Dessutom kunde det hela bli en målskillnadsaffär. Matchen mellan Djurgården och Västerås hann dock knappt börja innan Västerås tog ledningen. Marcus Sörensen var däremot beslutsam och med en snabb och stark inbrytning gjorde han 1-1. Sedan ökade laget på ledningen till 6-1 och vann matchen med 6-2. När slutsignalen gick var ännu inget klart då man inväntade besked från matchen i Ängelholm. Ett par minuters lång väntan på isen senare - och jublet utbröt när Djurgården var klara för spel i SHL 2014/2015.

Djurgården Dam bildas

Nästan exakt 123 år efter grundandet av Djurgårdens IF kom 25 mars 2014 beskedet att Djurgården skulle starta sitt första damlag i ishockey. Då började byggandet av den sportsliga damlagsorganisationen där Nils Ekman blev sportchef, Danijela Rundqvist rekryteringsansvarig och Jared Cipparone huvudtränare.

Djurgården tog över Segeltorps damlagsverksamhet som säsongen dessförinnan degraderats till division 1 från högsta serien Riksserien. På grund av svårigheter att finansiera en elitsatsning kom Segeltorp och Djurgården överens om lösningen. I och med övertagandet följde bland annat huvudtränare Cipparone med men även stora delar av spelartruppen.

Inför första säsongen förstärktes truppen också med stjärnor som Valentina Lizana Wallner och Tina Enström som båda varit tongivande i Riksserien. Lizana Wallner hade dessutom vaktat det svenska målet i OS i Sotji 2014.

Djurgården hade därmed ett slagkraftigt lag i divison 1. Laget vann samtliga matcher i grundserien. När kvalserien till Riksserien väntade blev motståndet tuffare men även där vann Djurgården samtliga sina matcher.

Vid vinst i matchen mot Södertälje den 11 mars 2015 kunde Djurgården avancera till högsta serien. Någon tvekan var det aldrig och inför 314 åskådare på Hovet vann Djurgården med hela 6-1.

Första säsongen summerades därmed med uppflyttning till Riksserien efter 30 segrar av 30 möjliga samt 257-21 i målskillnad.

Herrlaget tillbaka i SHL

Djurgården gjorde några riktigt etablerade värvningar inför återkomsten till SHL. Målvakten Mikael Tellqvist anslöt till klubben, liksom NHL-meriterade Mikael Samuelsson och Sebastian Lauritzen från Brynäs. 

Målet var att hänga kvar i SHL något man verkligen fick kämpa för under säsongen. Samtidigt gav övning färdighet och flera djurgårdsspelare etablerade sig i SHL. Bland annat Marcus Sörensen och Markus Ljungh som gjorde 32 respektive 27 poäng i grundserien. Just Sörensen spelade en avgörande roll i slutet av säsongen när Djurgården säkrade nytt SHL-kontrakt. På övertid mot Leksand slet han sig loss genom en kombination av vilja och teknik. Han skickade sedan in pucken i mål inför jublande djurgårdsfans på Hovet.

Djurgåden fick sedan spela Play In där man mötte Luleå. Där blev det dock två förluster i rad och säsongen var över.

Dam: Djurgårdens första säsong i Riksserien

Djurgårdens damlag gjorde säsongen 2015/2016 sin första säsong någonsin i Riksserien. Inför säsongen hade Valentina Lizana Wallner och Danijela Rundqvist lagt skridskorna på hyllan (Rundqvist hoppade dock in och spelade ett par matcher under säsongen) men man hade även förstärkt med bland andra målvakten Lovisa Berndtsson och forwarden Andrea Dalen - värvningar som skulle visa sig betydelsefulla under säsongens gång.

Djurgårdens första seriematch i Riksserien (9 september 2015) slutade med en förlust på bortaplan mot Linköping (1-5) där Andrea Dalen gjorde lagets första mål i Riksserien någonsin när hon fintade bort en motståndare i offensiv zon och satte pucken i krysset. 

Lagets första seger i Riksserien kom fyra dagar senare (13 september 2015) när man bortaslog HV71 med klara 5-2. I lagets hemmapremiär (19 september 2015) mot Brynäs vann man med 5-3 inför 834 åskådare på Hovet. I säsongens första derby blev det också vinst för DIF när man bortaslog AIK med 2-1 efter mål av Andrea Dalen och Tina Enström

Djurgården etablerade ett riktigt bra spel i Riksserien och låg under hela säsongen på den övre halvan i Riksseriens tabell. När serien var färdigspelad efter 36 spelade omgångar var man på en fjärdeplats och det stod därmed klart att laget tagit sig till kvartsfinal och slutspel. I grundserien gjorde Andrea Dalen hela 47 mål vilket innebar målrekord i Riksserien. 

Motståndet i kvartsfinalen blev Leksand, ett lag DIF besegrade med 2-0 i matcher i bäst av tre. I semifinalen tog det dock stopp när Linköping blev för svåra och Djurgården fick se sig besegrade med 1-2 och 1-7.

Herrlaget tog sig till kvartsfinal

Inför säsongen 15/16 värvade Djurgården tungt. Bland annat anslöt Leksands poängkung Tomi Sallinen och New Jersey Devils-meriterade Matt Anderson. Men värvningen det snackades allra mest om var Patrick Thoresen. Norrmanen, som säsongen innan tagit KHL-guld med SKA St. Petersburg, blev klar för Djurgården, som han tidigare spelat för i början av 2000-talet. Skulle stjärnvärvningen motsvara förväntningarna? Ja, när säsongen summerades stod Patrick Thoresen på 48 poäng (två i SHL:s poängliga) och han blev även utsedd till årets forward samt mest värdefulla spelare i SHL. 

För Djurgården som lag gick det ännu bättre än säsongen innan. Efter en säsong med blandade prestationer tog sig laget till åttondelsfinal där man besegrade Brynäs. I kvartsfinalen stötte man dock på patrull när Frölunda blev allt för svåra och Djurgården fick se sig besegrade med 4-1 i matcher.

Dam: Historiskt SM-guld för Djurgården Dam

Inför säsongen 16/17 bytte Riksserien namn till SDHL (Svenska damhockeyligan). Djurgården låg under grundserien hela tiden med i toppen av serien och spurtade till slut till sig en andraplats - vilket gav hemmafördel i slutspelet. I kvartsfinalen stod Leksand för motstånder där Djurgården vann med 2-0 i matcher (bäst av tre). I semifinalen väntade Linköping som bjöd på ett tuffare motstånd men där Djurgården till slut vann med 2-1 i matcher. I finalen ställdes man mot HV71 som besegrat favorittippade Luleå i semifinalen.

Rebecca Stenberg blev enda målskytt i den första finalmatchen (seger med 1-0) på bortaplan vilket gav Djurgården ett utmärkt tillfälle att bärga SM-guldet i Stockholm. Och så blev det. Inför 1300 åskådare på Stora Mossen avgjorde Hanna Olsson med 8:30 kvar att spela av den tredje säsongen. Slutresultatet skrevs till 4-3 och Djurgården hade därmed vunnit sitt första SM-guld någonsin i damhockeyn. 

I slutspspelet belönades Lovisa Berndtsson med utmärkelsen slutspelets mest värdefulle spelare. Hon blev även utsedd till årets målvakt i SDHL.

Herrarna knep sista slutspelsplatsen i sista omgången

Inför säsongen värvade Djurgården bland annat Calle Ridderwall, Peppe Lundh och Alexander Urbom. Samtidigt hade man tappar spelare som Marcus Sörensen, Mantas Armalis, Patrick Thoresen, Linus Hultström och Marcus Högström. De två sistnämnda återvände dock till Djurgården under säsongen.

För Djurgårdens blev säsongen 16/17 en säsong med många olika ansikten. Efter seger i premiären borta mot Leksand väntade en tuff höst där man hamnde i de nedre regionerna av tabellen. Efter landslagsuppehållet i november vände laget den negativa trenden och tog in poäng efter poäng på lagen ovanför. I den sista omgången säkrade sedan Djurgården en åttondelsfinalplats efter vinst mot Skellefteå på bortaplan. 

I åttondelsfinalen stod Färjestad för motsåndet. Karlstadlaget tog hem första matchen med 4-1 och Djurgården var tvingade att vinna hemma på Hovet. Det gjorde man också efter en rafflande tillställning inför 8094 åskådare på Hovet där Gustav Possler avgjorde på övertid (4-3 till Djurgården). En avgörande match mot Färjestad väntade i Karlstad ett par dagar senare men där tog säsongen stopp för Djurgården. Färjestad vände ett 1-2-underläge i den sista perioden och vann till slut med 5-3. 

Efter säsongen meddelade Djurgården och Mikael Tellqvist att man skulle gå skilda vägar och därmed var en stor djurgårdsikons tid i DIF över.  

Säsongen 17/18

Säsongen 2017/18 blev ett år då Djurgården Hockey åter etablerade sig bland de 4 främsta inom svensk ishockey - ett mål som alltid funnits i klubben men som varit särskilt tydligt sedan återkomsten för herrlaget till Svenska Hockeyligan, SHL 2014 och starten för damlaget 2015. Båda lagen nådde semifinal i respektive liga. J 18 -laget blev svenska mästare, J 20 nådde åttondelsfinal och U16-laget semifinal.

Detta år stod herrlagets prestation i särskilt fokus med en andra plats i grundserien - den bästa placeringen sedan 2010 - och ett imponerande spel i slutspelet även om Skellefteå AIK drog det längsta strået efter ett antal mycket jämna matcher i semifinalen.

Ett oförändrat tränarteam under Robert Ohlssons ledning har hållit fast vi den spelide som lanserades under föregående säsong. Lagbygget har varit stabilt med i stort sett oförändrad forwardbesättning kompletterad med hemvändande centern Andreas Engqvist och ett par unga lovande backar samt en rutinerad målvakt. Ett offensivt spel med stort puckinnehav och tidvis strålande målvaktsspel av Adam Reideborn, som efter säsongen utsågs till SHL’s främsta målvakt, har bidragit till den goda poängskörden. Laget presterade stabilt under hela säsongen, inledningsvis med en första kedja som var en av ligans två vassaste men som föll bort efter jul pga av skador på Andreas Engqvist och kanadensiske OS-spelaren Rene Bourque.

Under andra hälften av serien klev andra spelare i laget fram i tomrummet efter dessa och laget kunde ändå nå semifinalen. Andreas Engqvist, Marcus Högström, Jesper Pettersson och Axel Jonsson- Fjällby representerade under säsongen Tre Kronor vi ett eller flera tillfällen. Marcus Davidsson och Axel Jonsson-Fjällby representerade Sverige i Juniorkronorna under JVM.

Årets placering innebär att laget ånyo kvalificerade sig för spel i Champions Hockey League till kommande säsong.

Damlaget nådde en 4e plats i Svenska Damhockeyligans, SDHLs grundserie och gick till slutspel men lyckades inte nå målet att försvara SM-titeln från föregående år. De blivande svenska mästarna från Luleå/ Munksund blev för svåra i slutspelets semifinal. I efterhand kan konstateras att en något bredare trupp hade varit önskvärd, särskilt under den första hälften av säsongen då laget var drabbat av flera skador. SDHL fortsätter att utvecklas och är Europas bästa damhockeyliga. Toppen av ligan har blivit jämnare. Inslaget av spelare från andra länder utanför Norden ökar och topplagen har flera spelare av yppersta världsklass. I Djurgården spelade i slutet av säsongen fyra spelare från Nordamerika.

Hannah Olsson och Maria Lindh var med i Damkronornas OS-lag och Lovisa Berndtsson, Solveig Neunzert, Josefin Holmgren samt Jessica Adolfsson deltog i landslaget innan OS. Sofie Lundin och Josefin Bouveng var viktiga kuggar i det juniorlandslag som tog ett historiskt VM-silver. Andrea Dalen representerade Norges landslag och Josefin Jacobsen Danmarks.

SM-final efter 11 års väntan

Säsongen 2018/2019 fick vi äntligen spela SM-final igen efter elva års väntan, och vi gjorde det inför fullsatta läktare på Hovet och i Globen i varje slutspelsmatch.

Vi öppnade också säsongen starkt och befäste oss redan omgående i toppen av tabellen. Anförda av en fruktad förstakedja med Jacob Josefson, som hade återvänd från NHL, samt Daniel Brodin och Jakob Lilja. En bit in i oktober låg trion etta, tvåa och trea i SHL:s poängliga.
Men flertalet tunga skador gjorde att kedjan dessvärre inte kunde upprätthålla samma starka poängskörd grundserien ut, men trots det tappade vi aldrig mark i tabellen, utan landade på en fjärdeplats i tabellen när grundserien summerades.

I kvartsfinalen ställdes vi mot Skellefteå – ett lag som hade slagit ut oss i semifinal säsongen innan – och revanschlustan var stor.
Men skadeeländet tycktes inte upphöra och första kvartsfinalmatchen på Hovet slutade med 0–2-förlust.
Däremot kunde vi resa oss – rejält.
Vi vann sedan samtliga bortamatcher i kvartsfinalserien och kunde slå ut Skellefteå med 4–2 i matcher.

Semifinalen mot Färjestad blev en nagelbitare och gick till en sjunde och avgörande match.
Vi hade dock 3–1 i matcher, men åkte därefter på två rejäla smockor.
Först 2–8 i Karlstad och sedan 1–6 i matchen därpå i Globen.
Det var ett sågat och utdömt Djurgården som rullade mot Karlstad till den sjunde och avgörande matchen, och fick fick också en mardrömsstart med insläppt mål redan efter dryga minuten spelad.
De flesta hade redan kvitterat ut Färjestads finalbiljett. Men Djurgården i allmänhet, och Sebastian Strandberg och Dick Axelsson i synnerhet, ville annat.
Duon gjorde tre poäng var när vi vände och vann med 4–1.
Hela Värmland var chockat.

Skador och sjukdomar hade slitit hårt på laget hela slutspelet och i finalen mot Frölunda började effekterna av det komma.
Vi vann förvisso de båda inledande hemmamatcherna, men i finalmatch sex trillade baklängesmålen in snöpligt och det blev till slut förlust med 2–6 och vi var besegrade.
Däremot tvingades Frölunda fira guldet framför 13 850 högljudda järnkaminer på läktaren. Samtliga hade stannat kvar i Globen och bjöd på en ljudkuliss som det fortfarande talas om i hockeykretsar