1950-1959

DIF tar sitt andra SM-guld

1950 är det dags för DIF att ännu en gång få titulera sig Svenska Mästare i ishockey, 24 år efter det första SM-guldet! I kvartsfinalen blev det en w.o-seger (walk over) mot Forshaga, och i semifinalen besegrades Hammarby IF med 3-1. I finalen var det Mora IK som stod för mostståndet och DIF vinner förvånansvärt lätt med 7-2. Därmed var det andra guldet i ishockeyhistorien bärgat till Djurgården. Med i laget fanns bl a den då blott 19-årige Lasse Björn, som enligt uppgift var en flitig besökare till utvisningsbänken. Andra spelare som enligt äldre djurgårdare förtjänar att nämnas är: Yngve Johansson, Hasse Stelius, Karl-Erik Andersson, Stig och Hans Andersson ("Tvillingarna"). Totalt bestod laget av 11 spelare.
SM-guldet 1950 blev startskottet till en mycket framgångsrik era i DIF:s hockeyhistoria - under hela 50- och 60-talen var det Djurgården som dominerade stort i ishockeyrinkarna!

DIF till "Hovet"

Guldet 1950 blev alltså startskottet för en era med exempellösa framgångar. Under perioden 1951-70 erövrades inte mindre än åtta SM-guld, varav sex i följd (1958-63). Någon motsvarighet till denna Djurgårdsdominans torde knappast stå att finna, vare sig i dåtid eller nutid. 1954 var det således dags för DIF att inkassera sitt tredje SM-guld genom att i seriefinalen slå Gävle GIK. Den första finalen spelades på Östermalms IP inför drygt 7.500 åskådare, och de flesta gick nog hem med ett leende på läpparna eftersom DIF vann med 5-1. Returen spelades i Gävle och slutade oavgjort 1-1, ett resultat som passade djurgårdarna alldeles utmärkt.

Säsongen därpå - 1954/55 - var det dags för SM-guld nummer fyra i ordningen. Serien vanns i suverän stil av DIF som totalt spelade 10 matcher där samtliga slutade med vinst. I finalen mötte man lokalkonkurrenten Hammarby IF som dock fick sig en lektion som man sent kom att glömma. DIF spelar ut Bajen efter konstens alla regler och vinner den första finalen med 6-3 som spelades på Johanneshovs Isstadion (eller "Hovet" som den kallas). Enligt uppgift var det ett "blåshål och ett köldcentrum så tufft att till och med pingvinerna fick slå åkarbrasor". Anledningen till att det var kallt på "Hovet" var att arenan på 50-talet ännu ej försatts med tak. I final nummer två blev utskåpningen än värre - slutsiffran 11-2 talar sitt tydliga språk. Djurgårdsvinsten var stenklar och den verkar ha satt sina spår i Bajens historia. För efter denna totala förnedring har nämligen Hammarby aldrig varit ens i närheten av en SM-final.

Guldkant kring DIF Hockey

Efter två raka guld -54 och -55, så blev det några års "framgångstorka". Södertälje knep guldet 1956 och 1957 hamnade densamma i Gävle hos Gävle GIK. Men 1958 var det återigen dags för djurgårdens hockeykrigare att känna segerns sötma. Det femte guldet kunde bärgas efter att man vunnit SM-slutspelet (som spelades som serie) med bara en poäng före Skellefteå. Var det en tillfällighetsseger?

Svaret kom omgående året därpå. Nej, det var absolut ingen tillfällighet att DIF vann guld 1958 utan man försvarar titeln 1959 och gör det med bravur. Serien vinner man i storslagen stil genom att vinna samtliga 14 seriematcher och slutspelet klarar man också av med flaggan i topp. Det är bara en match i vilken man förlorar en poäng och det är Gävle som kniper denna genom att spela oavgjort 1-1. Detta gjorde dock inte så mycket och det sjätte guldet kunde vinnas utan några som helst problem.