Hemma
Djurgården
DIF
Borta
Oskarshamn
IKO

Filiph Engsund: "Det blir speciellt, har aldrig mött dem"

20 oktober 2021 20:00
Matchens profil

Imorgon kliver Filiph Engsund ut på Hovets is för att spela Djurgården mot nya poäng. På motståndarsidan väntar ett för honom mycket bekant lag. Matchens profil ger här sina tankar om helgens vinst - och inte minst mötet med moderklubben Oskarshamn.


– Det blir speciellt. Jag har aldrig mött dem, så det blir första gången som jag möter min moderklubb, inleder huvudpersonen.

Filiph Engsund gör sin allra första säsong i Stockholms stolthet. Den 28-årige centern lämnade i våras Oskarshamn - en stad, en plats och ett lag som han länge varit sammanflätad med.

Bortsett varsin sejour i Borlänge och Västervik i HockeyEttan har Filiph representerat sin moderklubb genom hela karriären. Imorgon kommer han för första gången att möta dem, när han kliver ut på Hovet för att jaga andra raka segern med sitt Djurgården.

– Vi går givetvis för en ny vinst! Vi kommer att gå ut och köra stenhårt. Det finns ingen återvändo, det är bara köra, konstaterar Filiph.

Helgen som gick innehöll ett riktigt skönt - och mycket efterlängtat - trendbrott för DIF. Den långa bortaresan till Timrå resulterade i tre poäng och ett slut på den sju matcher långa förlustraden. I en svängig och målrik första period hämtade Djurgården upp dubbla underlägen, innan Linus Andersson sen avgjorde med två raka mål. Marcus Sörensen fastställde segersiffrorna till 5-2 i öppen målbur och vinsten har gett laget en rejäl knuff i rätt riktning.

– Verkligen, det kändes som att det släppte många stenar där. Det var jäkligt skönt att vinna igen, säger Filiph Engsund.

Tittar vi på matchen kan jag tänka mig att den första perioden var avgörande, där vi kom tillbaka från två underlägen och vände till ledning?

– Så var det, men jag kände samtidigt att grabbarna ändå är så starka. Vi är ett starkt lag som aldrig ger upp, så vi hade kört på oavsett resultat.

Revanschläge på motståndet: "Det där ska vi ändra på nu"

Med lördagens viktiga bortaseger i bagaget har Djurgården gnuggat vidare i upptakten på veckan. Laget har tränat kontinuerligt med fokus på nästa uppgift, som alltså är IK Oskarshamn. Med ett drygt dygn kvar till torsdagens hemmamöte ger Filiph Engsund sin bild av för typ av motstånd som väntar på Hovets is.

– Ett taggat lag, som kommer att komma hit för att slå oss och så klart mig. Det kommer att bli en tuff match, med ett högt tempo tror jag. Jag tror att det kan bli mycket fysiskt spel.

Centern har alltså bytt Småland mot huvudstaden, och ska tillsammans med Djurgården imorgon försöka att vända trenden även på hemmais. En annan trend som Stockholms stoltet vill få ett stopp på är problemet med morgondagens motstånd. Förra säsongens fyra möten med Oskarshamn slutade nämligen i lika många förluster - och noll inspelade poäng.

– De matcherna var väldigt tighta minns jag, det var typ uddamålet hela tiden. Det är alltid så där att man hittar ett överläge mot någon moståndare, och det hade väl IKO på Djurgården förra året. Sen kan jag inte sätta fingret på exakt vad det var i spelet, förklarar Engsund.

Men oavsett anledning är det läge att ändra på det imorgon?

– Självklart, det där ska vi ändra på nu!

Med nummer 33 på ryggen kliver Filiph Engsund imorgon kväll ut på hemmaisen för att ta Djurgården uppåt i tabellen. På andra sidan väntar ett för honom mycket bekant motstånd, men även om matchen på förhand är speciell vill centern själv fokusera på det som betyder något. Vilket är att spela hem tre poäng för DIF.

– Jag har ju ett gäng kompisar i Oskarshamn, så det blir ju speciellt att få möta dem och att få möta en klubb där jag var väldigt länge. Men jag kommer att gå ut som till en vanlig match. För i slutändan är det en hockeymatch som ska spelas och som ska vinnas. Jag spelar för Djurgår'n nu, och jag kommer att kriga för den här föreningen, avslutar Filiph Engsund.