• Huvudsponsorer

Hemma
Djurgården
DIF
Borta
Linköping
LHC

Andreas Engqvist firar jämnt

6 december 2017 22:28
Nyhet

Andreas Engqvist gör match nummer 200 mot Linköping och hans betydelse för laget kan inte nog beskrivas - men vi låter lagkamraterna göra det ändå.


Inför matchen står Andreas på 199 matcher. Han har gjort 37 mål och 38 assist men det är på andra plan som han verkligen visar sin betydelse för laget.
– Det är vår ledare därute på isen. Han bidrar med poäng och kan även lugna ner oss och hålla laget i rätt sinnestillstånd. En stor ledare för hela gänget, säger Henrik Eriksson som sett Andreas utveckling från när han slog igenom i Djurgården tills han kom tillbaka.
– Det är ett stort plus att han är samma kille som innan han åkte. Han har inte förändrat sin personlighet, man fick hjälp av honom när man själv var junior och det är samma sak i dag. Han hjälper våra yngre spelare och även om man själv vill lufta något, då finns han där och lyssnar. Han är oerhört omtänksam. Stor personlighet, han blir inte en annan kille för att han varit iväg utomlands en massa år.

Stöd
Att han finns på plats för våra yngre spelare blir tydligt när man prata med Marcus Davidsson om Andreas betydelse.
– Han är jävligt hjälpsam. Är schysst mot oss yngre. Åldern spelar ingen roll för honom. På isen är han otroligt puckstark. Bra räckvidd och väldigt bra skridskoåkning. Kan åka med pucken i hög fart och hålla bort motståndarna. Jag är också center så jag tittar på hans egenskaper och försöker ta efterm säger Marcus men tar även upp saker utanför isen.
– Att man inte ska grotta ner sig över saker och ting. Om jag inte skulle bli uttagen i landslaget till exempel, det är inte hela världen. Man kan ha en bra karriär ändå, han blev själv hemskickad.

Lugnet
En sak som flera av spelarna är inne på är att Andreas inte hetsar upp sig på isen utan alltid sprider ett lugn.
– En pålitlig spelare i den defensiva och offensiva zonen. Lugn med pucken. Han är lugn över hela banan. Han ger mycket tid åt andra när han levererar puck. Bra spelsinne och spelförståelse. Sen har han den offensiva spetsen som vi verkligen behöver, säger Niclas Bergfors.
– Han har ett bra lugn i sitt försvarsspel. I situationer där jag som inte är lika erfaren kanske hade förivrat mig - så kanske han tar det lugnt och sedan har han pucken på bladet. Han går inte bort sig i försvarzonen, menar Marcus Davidsson.

På dagens träning var Johan Garpenlöv på plats. Engqvist är ende spelare uttagen till Tre Kronor inför kommande landslagsuppehållet.
– Det är en jättebra spelare naturligtvis. Han är topp i Sverige, topp i europa. Jag gillar att han är stabil i sitt spel. Kan producera och spela defensivt. Man kan lita på honom därute. Han står för den här stabiliteten, säger Garpenlöv.

Där har ni bilden av Andreas Engqvist sedd ur våra spelares ögon. Den bilden ger en förklaring till varför han når 200 matcher på torsdag. Kom till Hovet och stöd hela laget.
Biljetter