Maria Lindh slutar och satsar på en civil karriär
Publicerad: 2018-06-25
Nyhet
24 år gammal väljer forwarden Maria Lindh att lägga skridskorna på hyllan och satsa på den civila karriären.

– Det har växt fram under säsongen men har varit det tuffaste beslutet som jag har tagit. Jag har fått mitt drömjobb, GIS-konsult på ESRI och det är svårt att kombinera både hockey och jobb på den nivån. Det känns som att jag är redo att ta nästa steg och gå vidare mot andra drömmar, säger Maria Lindh.

Alla börjar sin resa någonstans. Maria Lindh drogs in i hockeyn som femåring via sin storebror och hans vänner. Hon hängde på till träningar och spelade landhockey på gatan hemma i Älvsjö. Hon berättar att det var mycket tack vare honom som hockeyn blev så betydelsefull.

Efter en hockeyfostran i Segeltorp gick flyttlasset för nio säsonger sedan till Örnsköldsvik och Modo. Där blev hon kvar i fem säsonger och tog ett SM-guld.

– Modos filosofi på den tiden var att man hade startat ett hockeygymnasium där man fostrade egna spelare från grunden genom att träna hårt, bra konkurrens och mycket glädje. Och sedan fick du chansen eftersom de hade ett bra juniorlag där du sedan slussades upp i damlaget. Ser du tillbaka så finns det en hel del tunga namn som kommit den vägen, bland annat Erika Grahm och Johanna Olofsson. Du växte som både ishockeyspelare och människa där, berättar Maria Lindh.

Därefter gick flyttlasset till USA där Maria kombinerade studier med hockey.

– I USA var vi rankade tvåa i den ligan. Bara att bli rankad tvåa där är en stor bedrift. Det var väldigt professionellt i USA och du kände dig som ett proffs, säger Maria Lindh, som inför förra säsongen valde spel i SDHL och Djurgården.

– Jag startade säsongen skadad och den slutade inte som jag önskade mig eftersom vi inte vann guld. Men laget och lagsammanhållning är en av dem bästa som jag varit med om. Och Djurgården som förening. Sättet som de tagit in damlaget och verksamheten är väldigt få förunnat. Det känns som att någonting är på gång så det är tråkigt att sluta nu, för framtiden i Djurgården ser väldigt ljus ut.

Att behöva tvingas välja mellan att spela ishockey och den civila karriären är ett tufft beslut och inget du vill göra i den här åldern. Sena träningar kombinerat med matcher varje helg är en vardag i damishockeyn,. vilket leder till att tiden inte räcker till.

– Hade det funnits en möjlighet att spela hockey och leva ett normalt liv med en normal lön så hade jag aldrig behövt ta det här beslutet i den här åldern. Men jag tror damhockeyn är på väg i rätt riktning och det är kul. Förhoppningsvis blir det bättre för de som växer upp i dag och börjar spela hockey och att man banat väg för den kommande generationen, säger Maria Lindh.

Sportchefen Nils Ekman om Maria Lindhs beslut att satsa på den civila karriären.
– Livet går vidare för Maria och vi har full förståelse för hennes beslut. Vi är jätteglada för den tiden vi haft med henne och hoppas att vi kan hitta någon väg för henne att fortfarande vara involverad i Djurgården Dam, säger Nils Ekman.

Djurgården Hockey
Huvudpartners