Talangfabriken Djurgården - läs The Hockey News stora reportage

1 november 2021 16:00
DIF globalt

Elva spelare i juniorlandslagen, långa segerrader för J18 och J20 samt ett historiskt SHL-mål av Liam Öhgren i lördags. Djurgården fortsätter att producera framtidens stjärnor och nu har ansedda The Hockey News publicerat en stor läsning med talangfabriken i fokus.


Djurgården har över en lång tid gjort sig ett namn som en erkänd spelare när det kommer till talangutveckling inom världshockeyn. Bara det senaste halvåret har såväl Alexander Holtz som William Eklund tagit klivet från Hovet, över Atlanten och in i den nordamerikanska proffshockeyn. Holtz har visat framfötterna under New Jersey Devils försäsong och Eklund har debuterat i NHL den här hösten.

Tittar man vidare i ligan sticker namn som Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog och Emil Bemström ofta ut. Samtliga med det gemensamma att de tagit steget just via Djurgården och direkt vidare för spel i NHL. Det har gjort att omvärlden fått upp ögonen för DIF:s talangutveckling, men också för det arbete som bedrivs här. Om det och mycket annat berättar anrika och ansedda The Hockey News i ett uppmärksammat reportage som publicerats av Sports Illustrated och som fokuserar på Djurgården Hockey.

Djurgårdsstämpel på de unga landslagstrupperna

När de svenska juniorlandslagen presenterade sina novembertrupper under föregående vecka var det med en stark DIF-stämpel över sig. I Team 17 togs först duon Arvid Bergström och Melvin Wersäll ut, båda med Djurgårdens J18 som ordinarie adress. Från Stockholms stolthets J20-trupp kom Noah Östlund och Calle Odelius med i Småkronorna, samtidigt som 17-åringarna Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren togs ut i Juniorkronorna som yngsta spelare i hela den svenska truppen

Forwarden Öhgren som för övrigt gjorde karriärens allra första SHL-mål så sent som i lördags. Det i hans elfte seniormatch den här hösten, en höst där Stockholmssonen stått för ett otroligt genombrott.

Landslagsuttagningarna var nästan lika många på damsidan. För när Sveriges U18-trupp presenterades förra veckan var inte mindre än fem Djurgårdsnamn med på listan över uttagna spelare. Samtliga fem är dessutom fasta inslag i SDHL-truppen - i form av Olivia Sohrner, Alice Wallin, Nicole Hall, Linnea Adelbertsson och Pandora Nåtby.

J18 och J20 radar upp segrar just nu

Totalt rör det sig om elva landslagsaktuella talanger, som alla kommer att resa för att delta i november månads juniorsamlingar. Det är ytterligare ett kvitto på att Djurgårdens och Stockholmshockeyns fina ungdomsarbete fortsätter att betala av sig. Även den här säsongen.

Inom klubbens egna ungdomsled fortsätter också framgångarna att skördas. J18 har öppnat sin säsong urstarkt och stormar fram genom serien. Igår kom den elfte segern på lika många försök via 5-2 borta mot Södertälje, och laget har tagit maximala 33 poäng vilket givetvis innebär serieledning.

För J20 började säsongen 2021/2022 klart mer trevande. Ett par tidiga vinster lovade gott, men därefter kom en tyngre period och Djurgården haltade i tabellen. Men under den senaste månaden har juniorerna växlat upp - och det med besked. När rivalen AIK igår kördes över med 5-1 innebar det inte bara storseger över serieledaren, utan även att Stockholms stolthet nu plockat sju raka i serien och att man har häng på tabelltoppen.

Läs reportaget om Djurgårdens talangfabrik i The Hockey News

Hösten 2021 står vi här. Med lovande juniorspelare redo att resa på landslagsuppdrag, med en fortsatt tillströmning av unga spelare rakt upp i seniorverksamheten och med starka resultat av de egna juniorlagen. Genom ett konsekvent, kravställande och ambitiöst arbete säkerställer Djurgårdens IF att man fortsätter att ligga i internationell framkant när det kommer till att forma framtidens stjärnor.

Läs The Hockey News reportage i sin helhet här.