Linus Videll: "Jag är hemvärvad för att göra skillnad"

10 september 2021 20:00
Matchens profil

Han fyllde 36 år bara dagar efter att kontraktet var påskrivet. Linus Videll är forwarden som spelat hundratals matcher och gjort hundratals poäng i några av världens främsta ligor. Imorgon uppfyller han en barndomsdröm, när han som lagkapten leder moderklubben ut till SHL-premiär.


Efter 444 matcher i KHL, 281 i SHL och 14 landskamper utöver det kan man tro att Linus Videll upplevt det mesta i sin hockeykarriär. Faktum är ändå att lördagen blir något alldeles unikt för forwarden. När pucken släpps klockan 18:00 på Hovet innebär det debuten för Djurgårdens IF, platsen där hela karriären tog sin början.

– När du säger det på det där viset känns det jäkligt stort och spännande! Jag kommer själv ihåg när jag var liten och gick på Djurgårdsmatcher, hur klacken höll på och vilken stämning det var. Det är stort för mig, det här. Jag saknar nästan lite ord för det, det är något jag drömde om som barn, säger Linus Videll med ett genuint leende.

Det är en ovanligt laddad 36-åring som vänt hem för spel i SHL igen. Tio säsonger i Ryssland (samt en del Kina och Lettland) fick räcka, och i maj skrev Linus på ett tvåårskontrakt med Djurgården. I morgondagens tävlingsdebut kommer han för första gången i sitt liv att uppleva Hovet med hemmapublik. Att supportrarna är tillbaka är något som Linus värdesätter högt.

– Jag kommer ihåg i Ryssland förra året, då hade vi ingen publik alls under hela grundserien. Sen fick vi i alla fall ha 30 % i slutspelet, jag fick gåshud bara av att kliva ut till uppvärmningen. Det är speciellt att ha publik på plats.

Med flera hundra matcher spelade i både KHL och SHL och 36 år gammal, går du med någon speciell känsla så här dagen innan debuten för Djurgården?

– Alltså, det är ju mer speciellt nu än inför en träningsmatch. Så klart. Men det är inte så att jag går runt och är riktigt nervös, snarare att jag är lite exalterad. Det ska bli kul.

Leder laget som kapten imorgon: "En jättestor ära"

Redan när försäsongen drog igång för över en månad sedan stod det klart att Linus Videll skulle visa vägen i årets Djurgården. När kaptenstrion presenterades fanns forwarden med som en av de assisterande, och efter att Jacob Josefson tvingats till ett uppehåll är det nu Videll som tar över kaptensrollen. Det betyder att när laget äntrar isen på lördagskvällen är det med ett "C" på Stockholmssonens bröst.

– Det är en jättestor ära! Det är inte många som får äran att vara kapten för Djurgården, och framförallt inte många som får äran att vara kapten för sin moderklubb. Det är skitstort att ha det där C:et på bröstet, förklarar Linus som i samband med att han presenterades som nyförvärv lade ett stort ansvar på sig själv.

– Jag ska gå i det första ledet. Jag är hemvärvad för att göra skillnad, och det är skillnad som jag vill göra också.

Imorgon är den spelskicklige och fysiskt starke forwarden tillbaka i SHL för första gången på tio år. I premiären väntar hemmamöte med Skellefteå, ett motstånd som var ganska färska i högstaligan senast som Linus Videll spelade i Sverige.

– De var uppe sist som jag var här. "Jocke" Lindström var med då och är så klart den enda som är kvar nu. Annars är det ett nytt lag från den tiden, men jag vet att de är ett lag som går hårt hela tiden och som sätter hög press. Det gäller att vi löser den pressen och drar nytta av det.

Och vad kan man som djurgårdare förvänta sig att få se för lag på isen den här SHL-säsongen?

– Att vi är ett lag som kommer att kämpa, som aldrig kommer att ge upp. Alla vill hela tiden framåt och alla vill utvecklas, det är jäkligt bra egenskaper. Sen är vi i en process också. Vi har haft sex veckors försäsong på isen, och visst folk kanske tänker att sex veckor är lång tid. Men för att få ihop ett nytt lag, ett nytt tränarteam och ett nytt spelsystem tar det tid. Vi har fått ihop defensiven, nu ska vi bli mer offensiva. Jag tror att vi kommer att få se ett Djurgården som under säsongen tar kliv framåt ju längre tiden går, avslutar Linus Videll.