Mantas Armalis: "Vi har mycket att bevisa"
Publicerad: 2021-10-06
Matchens profil
Mantas Armalis står redo för veckans utmaningar. Två matcher på tre dagar väntar med Rögle först ut, en fight där målvakten agerar matchens profil. Möt burväktaren i en intervju om sin och lagets säsongsstart och om att ha publiken tillbaka på Hovet.

– Spännande att spela match hemma på Hovet igen! Vi har ju mycket att bevisa, tycker jag. Det har inte varit den säsongsinledning som vi önskat ha. Vi vill studsa upp imorgon, öppnar Mantas Armalis så här kvällen innan hemmamötet med Rögle.

Matchen hemma på Hovet imorgon blir Djurgårdens sjunde i SHL 2021/2022. Hittills har laget haft svårt att få med sig resultat med två vinster och fyra förluster, samtidigt som spelet hackat. Senast svarade dock Stockholms stolthet för en till stora delar imponerande insats borta mot de regerande mästarna Växjö.

Djurgården hade där med sig en tvåmålsledning in till den första periodvilan, efter dubbla mål av Matt Lorito. Mittenakten fortsatte även att gå i gästernas favör, men en sen reducering gav Växjö kontakt. När matchen skulle avgöras vägde även smålänningarna tyngst. Djurgården föll med 2-4 efter att det matchvinnande målet kommit med 1:42 kvar att spela - ett tungt slag.

{!A}

– Det var surt, så klart. Matchen var en av våra bättre den här säsongen, men tyvärr tappar vi det i den tredje perioden och de får lite för hårt tryck för att vi ska hålla emot. Det var en tuff bussresa hem, säger Mantas.

Säsongsinledningen har alltså inte riktigt lossnat för Djurgården. Laget har under veckorna som gått arbetat hårt för att få bukt på de spelmässiga utmaningarna, men det finns även saker att ta med sig.

– Det har funnits ljusglimtar som vi varit nöjda med. Sen är det stora delar som inte riktigt har funkat, och som vi försöker att få ordning på varje dag. Det gäller även till den kommande matchen, förklarar Mantas.

– Samtidigt måste vi vara relativt nöjda med spelet mot Växjö senast. Där kändes det som att vi hade en annan fart och en annan press, vi var inte tafatta som tidigare. Det är exakt det som vi behöver bygga vidare på och utveckla mot Rögle.

Publiken tillbaka: "Sången inför nedsläpp senast var en speciell känsla"

Efter att ha slickat såren från lördagens tuffa tapp i Växjö ska en ny spelvecka nu ta sin ordentliga början. Djurgården spelar dubbla hemmamatcher, först mot Rögle och därefter Frölunda. Torsdagens test innebär ett möte med vårens SM-finalist, men Mantas Armalis berättar hur fokus inför matchen mot Rögle inte legat på motståndet.

– Nej, vi har inte kollat för mycket på dem. Vi fokuserar på vårt eget spel och vad vi behöver göra för att det ska bli bättre.

{!B}

Den 29-årige målvakten har varit en av de Djurgårdsspelare som tagit emot mest lovord under SHL-upptakten. Två gånger har Mantas nominerats till veckans räddning i ligan, samtidigt som han kan stoltsera med en räddningsprocent på 93,38. Detta trots en försäsong som blev ryckig med debut först i den sista träningsmatchen.

– Det stämmer, men det har ändå känts bra för mig. Jag kan inte säga så mycket annat om det, kommenterar målvakten sin egen form och tillägger;

– Samtidigt vill man som spelare ta fler poäng. Vi jobbar på små grejer hela tiden och det är fortfarande tidigt på säsongen, allting är inte perfekt. Det är det aldrig oavsett del av säsongen, man vill alltid förbättra någonting. Vi måste jobba vidare och utveckla det som saknas.

Imorgon kväll fyller vi upp Hovets läktare igen med djurgårdare. Hur är det att äntligen ha publiken tillbaka och spela hockey på riktigt, som man ändå får kalla det för?

– Hahaha… Det är svårt att beskriva, inleder Mantas Armalis med en genuin glädje i rösten.

– Jag menar, det har gått 18 månader sen vi hade fullt på läktarna senast. Så det känns helt fantastiskt, jag får rysningar igen bara av att tänka på det. Det är som när jag åkte ut på Hovets is för första gången. Sången inför nedsläpp senast var en speciell känsla, jag fick lite suddig blick ett tag innan jag skärpte till mig. Det är bara fint att ha publiken tillbaka.

Hannes Feldin