Djurgården sörjer Hans Jöhnks bortgång
Publicerad: 2021-06-03
Djurgården Hockey sörjer bortgången av den mångåriga kollegan, rådgivaren och vännen Hans Jöhnk. Efter en kortare tids sjukdom har Hans lämnat oss i stor saknad och Djurgården sänder sina tankar samt sitt deltagande i sorgen till familj och anhöriga.

Hans Jöhnk var över en period av mer än tio år verksam inom Djurgården Hockey. Genom sin roll fyllde han en stor, viktig och avgörande funktion i att sätta upp och driva på processer med fokus på ledarskapsvision, målsättningsarbete och mycket annat.

Redan 2010 inledde Hans sitt arbete hos Djurgården. Därifrån växte sedan hans engagemang till att innefatta hela vår verksamhet. Med värme, personlighet och stort kunnande var Hans Jöhnk mycket uppskattad bland spelare, ledare och övriga som hade lyckan att få lära känna honom.

Här nedan följer en text om Hans och hans betydelse för omgivningen, skriven av Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson;

Säsongen 2014/15 var jag lagkapten under mitt sista år som spelare i DIF. Som lag var vi nykomlingar i SHL med den överlägset billigaste och minst namnkunniga truppen. I början på augusti åkte vi ut alla spelare och ledare till Utö för att mentalt förbereda oss inför säsongen som skulle komma, och där träffade jag för första gången Hasse.

Redan första gången jag träffade Hasse gjorde han ett unikt intryck på mig. Han hade dels en förmåga att läsa av människor och grupper på ett sätt utöver det vanliga, men också en fantastisk förmåga att få människor att känna sig älskade, behövda och värdefulla. I ishockeyvärlden råder det allt som oftast en machokultur där man ska bita ihop och inte uttrycka rädsla, prestationsångest eller sårbarhet. Hasse har hjälpt mig och Djurgården att vända på det resonemanget. Det är först att genom att dela med dig av dina tankar och känslor som du kan bli hjälpt och utvecklas mentalt.

När jag inför säsongen 2015/16 tillträdde som strategisk sportchef var ett av mina krav gentemot Djurgården att få jobba tillsammans med Hasse på regelbunden basis, främst för att få hjälp att fördjupa relationerna mellan spelare och ledare med syfte att skapa nödvändiga förutsättningar för väl fungerande teams. Men jag ville också ha hjälp och stöd i min och övriga ledares personliga ledarskapsutveckling, vilket är något som Hasse på ett föredömligt sätt hjälpt oss med i många år. Han har i allra högsta grad varit med att påverka den kultur som råder i vår verksamhet idag på såväl herr- som damsidan. En kultur som präglas av att personliga mästerskap är att våga visa sin sårbarhet genom att identifiera och arbeta med sina personliga svagheter och utvecklingsområden.

På ett mer personligt plan så lämnar Hasse ett väldigt stort tomrum efter sig i mitt liv. Han har varit ett viktigt mentalt bollplank till mig och med åren har vi utvecklat en djup vänskapsrelation med hög grad av tillit och förtroende till varandra. Jag vet med säkerhet att Hasse återvände till ishockeyn för att få sluta arbetscirkeln och dela med sig av sina erfarenheter och vision om ledarskap och team-utveckling. På så sätt kan jag i all den sorg jag känner just nu finna tröst i att han fick tillbringa sina sista tio levnadsår i Djurgården och har lämnat ett tydligt kulturellt arv efter sig som vi ämnar föra vidare.

Till sist så går mina tankar till Hasses underbara familj som jag vid några olika tillfällen fått möjlighet att träffa genom åren. Hasse har ryckts ifrån er och oss i en alldeles för tidig ålder. Men vi från Djurgårdens sida kommer bära med oss minnet av hans varma kärleksfulla stöd trots att han inte längre finns med oss.

Joakim Eriksson

Djurgården Hockey
Huvudpartners