KHL-stjärnan Linus Videll till Djurgården

1 maj 2021 13:00
Officiellt

Det är med stolthet som Djurgården välkomnar den egenfostrade forwarden Linus Videll tillbaka till moderklubben. Efter tio säsonger, 444 matcher och 285 poäng i KHL vänder Stockholmssonen hem till Djurgården på ett avtal skrivet till 2023.


– Vi är mycket glada över att Linus valt att flytta hem till Stockholm och Djurgården trots erbjudande om fortsatt KHL-spel. Linus har under de senaste åtta åren varit en toppspelare i KHL och har under de senaste tre säsongerna gjort sina kanske starkaste prestationer hittills i sin karriär, kommenterar Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Linus Videll är född och uppvuxen i Stockholm och tog sina första skridskoskär som en ungdomsspelare i Djurgårdens IF. Karriären har sedan dess nått höga höjder, med spel i SHL, Tre Kronor och inte minst KHL. Efter tio raka år utomlands väljer nu forwarden att vända hem till svensk hockey och till moderklubben Djurgården. Avtalet är skrivet över två år och sträcker sig till slutet av säsongen 2022/2023.

– I Linus adderar vi en genombrottsstark poänggörande forward, som även har och kan spela på centerpositionen, förklarar Joakim Eriksson.

Med sina 35 år ansluter Linus Videll med en unik rutin, men en samtidigt uppåtgående utvecklingskurva. Forwarden har genom hela karriären visat upp en stark poängproduktion som på KHL-nivå accelererat över de senaste åren. Under sina nyss avslutade två år i kazakiska Barys Nur-Sultan har Videll noterat 75 poäng på 107 matcher, och säsongen 2018/2019 slutade han på trettonde plats i hela KHL:s poängliga med 48 poäng på 49 matcher.

Innan flytten gick utomlands levererade Linus även på svensk mark. Forwarden slog, efter ungdomsåren i Djurgården, igenom stort i Södertälje och var med och etablerade klubben i SHL innan han gjorde en kortare sejour i AIK. På sina totalt 281 framträdanden i SHL har Linus Videll stått för 65 mål och 75 assist, samt svarat för 27 poäng på 33 slutspelsmatcher. Att kunna addera truppen med den typen av spelare är värdefullt ur flera perspektiv.

– Linus färdigheter kommer att bidra med en edge, som vi behöver i en av våra topplinor. Linus är en flerdimensionell spelare som i spelet löser situationer, sätter upp spel och har ett skapande spel där han gör sig själv och andra bättre, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson.

I Linus Videll ser Pehrsson även att Djurgården får in tydliga ledaregenskaper och en professionell attityd, både på och vid sidan av isen. Det här menar Pehrsson att gruppdynamiken kommer att få stor nytta av.

– Genom Linus får vi även in en mångfacetterad erfarenhet och en intellektuell spelare, vilket kommer att berika vår grupprocess. Linus kommer att bidra med en ökad dynamik i gruppen, som är viktig för oss att värdera och bygga med de rätta och olika komponenterna.

Djurgården presenterar Linus Videll i samarbete med Athletic Work.