Motioner till årsmöte i Djurgårdens IF Ishockeyförening
Publicerad: 2023-07-04
Årsmöte
Ikväll, tisdag den 4:e juli, håller Djurgårdens IF Ishockeyförening sitt årsmöte. Här följer samtliga de motioner som inkommit till styrelsen inför årsmötet.

Motion 1

Motionär: Andreas Gerdén

Bakgrund
Hej, jag vet att årsmötet precis har varit men jag skulle redan nu vilja lämna in en till nästa. Helst skulle jag dock att det togs upp i styrelsen och att det fattades ett policybeslut redan nu. Det är kopplat till vad som händer i omvärlden och vad Djurgården som förening står för och har för värderingar.

Förslag
Individer som signerar nya kontrakt alternativt förlänger kontrakt med klubbar i krigsförande/invaderande länder förbrukar sin möjlighet att i framtiden erbjudas kontrakt som spelare eller ledare i Djurgården Hockey. Agerandet strider totalt mot klubbens värdegrund.

Den 17 juli 2022

Motion 2

Motionär: Karl Roos

Bakgrund
Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har stora delar av vår värld tydligt markerat sitt avståndstagande genom införande av sanktioner och brytandet av affärskontakter med landet. Syftet med detta är att få slut på kriget och ett ryskt tillbakadragande till internationellt erkända gränserna genom att kväva de bakomliggande mekanismerna som möjliggör krigets fortsättning.

Trots detta har ett flertal svenska ishockeyspelare valt att stanna kvar i den Kontinentala hockeyligan (KHL) och därmed direkt bidra till den ryska ekonomin och propagandan. Detta agerande innebär att dessa spelare faktiskt stödjer det krig som Ryssland utövar.

Svenska ishockeyförbundet har redan tagit beslutet att inte ta ut svenska spelare i KHL till Tre Kronor, ett beslut som gäller tills vidare. Det har nu gått över ett år sedan Rysslands invasion och de skoningslösa attackerna med drönare och ballistiska robotar mot den ukrainska civilbefolkningen fortsätter. Det bör rimligtvis vara dags att befästa Svenska ishockeyförbundets beslut genom att vidta motsvarande åtgärder på vår föreningsnivå.

Förslag
Djurgårdens IF Ishockeyförening bör tydligt fortsätta ta avstånd från spelare som valt att stödja Rysslands krig och aldrig mer välkomna dem tillbaka till vår förening i någon form. Djurgårdens IF Ishockeyförening bör även använda de medel vi har gentemot Svenska ishockeyförbundet för att förespråka att det redan fattade beslutet mot svenska KHL-spelare permanentas.

Jag föreslår därför att årsmötet beslutar…
 … att Djurgårdens IF Ishockeyförening aldrig låter individer som valt att spela i KHL efter den 24:e februari 2022 företräda föreningen som spelare eller ledare.
… att Djurgårdens IF Ishockeyförening verkar för att inte någon spelare som valt att spela i KHL efter den 24:e februari 2022 får spela i Tre Kronor igen.

Styrelsens förslag till beslut

Styrelsen har beslutat att spelare eller ledare som valt att spela eller på annat sätt vara engagerade i KHL efter den 24:e februari 2022 inte kommer att anställas i Djurgården Hockey. Detta beslut kan omprövas av styrelsen skulle förutsättningarna väsentligt förändras.

Styrelsen
Huvudpartners