Målvakten Alexander Salak till Djurgården
Publicerad: 2022-01-26
Officiellt
Djurgården har gjort klart med en övergång av den KHL- och SHL-meriterade målvakten Alexander Salak. Tjecken ansluter från Sparta Prag på ett kontrakt som löper säsongen ut, med option på ytterligare ett år.

– Vi är supernöjda med att ha fått till den här signaturen. Salak är en välmeriterad målvakt som hållit en hög klass i många år, och som har ett förflutet i både SHL och KHL. Med tanke på den osäkerhet som funnits sedan Niklas försvann i höstas känns det enormt tryggt med de tre målvakter som vi nu har, kommenterar Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel.

Alexander Salak, 35 år, har skrivit på för spel med Stockholms stolthet. Målvakten återvänder därmed till SHL och till svensk hockey, där han gjort två säsonger tidigare. Då var det i Färjestad där Salak noterades för 73 ligamatcher och ett räddningssnitt på starka 93,4 %, något som bland annat gav SM-guld 2011. Därefter har den 35-årige tjecken spenderat en sju säsonger lång sejour i KHL, en liga där det totalt blivit 230 matcher.

Under den här och förra säsongen har Alexander Salak representerat Sparta Prag i hemlandet och det är från just den tjeckiske huvudstaden som burväktaren nu ansluter. I Djurgården gör han Mantas Armalis och Carl Lindbom sällskap på målvaktssidan, som varit i behov av förstärkning sedan Niklas Svedberg blivit skadad säsongen ut. Avtalet sträcker sig över resterande säsong med option på ytterligare ett kontraktsår.

– Det här är en pusselbit som varit prioriterad under en längre tid och äntligen har vi hittat rätt i det som vi söker. Salak är en kompetent och erfaren målvakt, samt har en karaktär som ställer krav på laget. Det är exakt dessa komponenter som vi sökt i målvaktsrekryteringen, förklarar utvecklingschefen Tobias Pehrsson och tillägger;

– Med Mantas, numera Salak och Carl Lindbom som vår unga målvaktstalang känner vi oss trygga och förberedda inför vårens resa. Lägg därtill en målvakts-backup i form av Edvin Olofsson från HockeyAllsvenskan. På det hela taget är vi trygga med vår målvaktssida och med den delen av lagbygget.

Djurgården Hockey