Matchdag: Djurgården – AIK
Publicerad: 2023-02-22
#DIFAIK
Grundseriens fjärde och sista derbydag är här. Klockan 19:00 ställs Djurgår’n mot AIK i Avicii Arena och ett fåtal platser finns kvar, så du som saknar matchbiljett har fortfarande chansen. Tillsammans skapar vi en riktig Djurgårdsfest - full fart framåt!

Djurgården – AIK, 19:00 Avicii Arena

Köp biljetter till matchen här.

Matchen sänds på C More.

Truppen

Djurgården har försvarsduon Kevin Karlsson och Calle Odelius tillbaka från sjukdom. Även Liam Öhgren är spelklar, något som betyder en efterlängtad comeback efter ganska exakt en månads frånvaro. Att trion är tillbaka innebär att junioren Adrian Carnebo faller ifrån ur matchtruppen jämfört med senast. Kvar på skadelistan finns Alexander Ytterell, Alexander Falk, Linus Arnesson, Johan Alm, Linus Klasen, Jonathan Lekkerimäki, John Norman och Lukas Vejdemo.

Formen

Djurgården: 2-3 e.str., 3-4 e.förl., 4-1, 4-1, 3-1
AIK: 3-4 e.förl., 3-2, 1-5, 3-6, 2-0

Tränarkollen

Johan Garpenlöv med sina sista tankar inför kvällens hemmaderby;

– Det var en bra känsla på träningen igår, mycket energi och killarna visade att de längtar till matchen.

– Jag vill se samma inställning som senast mot Björklöven, sen att vi vinner matchen naturligtvis. Men just aktiviteten, inställningen och tävlingen senast gillade jag. Kan vi få med oss det och bygga vidare på det spel som vi påbörjat blir det bra.

Avicii Arena är i det närmaste helt slutsåld och huvudtränaren ser fram emot stämningen;

– När Djurgårdspubliken samlar sig, bestämmer sig och stöttar på det här sättet blir det en enorm känsla. Så jag förväntar mig samma inramning som det varit tidigare. Våra supportrar är en extraspelare, jag ser fram emot matchen.

Motståndet

– AIK grundades 1891, samma år som Djurgårdens IF. Hockeysektionen har varit aktiv sedan 1921, med totalt sju vunna SM-guld. Det senaste 1984.

– Laget har gjort 27 säsonger i motsvarande SHL. Senast som AIK spelade i SHL var säsongen 2013/2014, då man degraderades i samband med att Djurgården gick upp. I åtta säsonger har föreningen nu hållit till i HockeyAllsvenskan, med tabellplaceringar som varierat från första- till sistaplats.

– Dagens spelartrupp innehåller en del namnstarka spelare. Däribland Richard Gynge, Daniel Muzito-Bagenda, Axel Wemmenborn och Christian Sandberg som samtliga har meriter av SHL-spel.

Hannes Feldin