Stoppels sportrapport | vecka 19
Publicerad: 2023-05-11
Herrlag
Sportchef K-G Stoppel går igenom nuläget i och runt herrlaget, som avslutade sin säsong för elva dagar sedan. Läs Stoppels uppdateringar kring lagbygget och statusen på de NHL-draftade talangerna.

Elva dagar har gått sedan det att Djurgårdens säsong tog slut med förlust i den sjunde och avgörande finalmatchen mot MoDo. Tiden som passerat sedan dess har inneburit att laget brutit upp för att gå på ledighet, men innan dess höll tränarteamet i utvärderingssamtal med samtliga spelare. K-G Stoppel ser tillbaka på de senaste två veckorna;

– Det är alltid roligt att spela så långt in på säsongen som möjligt, utmaningen blir att man därefter riskerar att hamna efter i planeringen. I synnerhet i det här läget då vi ända in i det sista inte visste vilken liga som vi skulle spela i till hösten, berättar sportchefen.

Samtidigt som säsongen avslutats och spelarna gått på ledighet har vissa nyheter kring lagbygget kommunicerats. Bland annat har trion Anton Gradin, Albin Grewe och Viktor Andrén välkomnats till föreningen som nyförvärv. Utöver det har Alexander Ytterell skrivit på en förlängning med DIF, medan Linus Arnesson lämnat för spel i SHL. Perioden som gått har varit intensiv vad gäller pusslandet kring lagbygget.

– Jag tycker sammantaget att vi ligger jäkligt bra till, i och med att vi har många spelare på kontrakt. För tillfället har vi en målvakt, sju backar och elva forwards under avtal. Det vill säga totalt 19 spelare, konstaterar Stoppel och fortsätter;

– Det som vi prioriterar och tittar på just nu är främst en center och en forward. Därutöver initialt två backar.

Räknar med att de NHL-draftade talangerna lämnar

Under gårdagen blev det även klart att forwarden Liam Öhgren lämnar Djurgården för att fortsätta karriären i SHL. Öhgren har tillsammans med Carl Lindbom, Calle Odelius, Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki just avslutat sin första säsong i herrlaget efter att ha tagit klivet upp från juniorleden. De fem talangerna är sedan tidigare draftade och för fyra av spelarna, där Lindbom är undantaget, finns i dagsläget skrivna NHL-avtal.

– Vad gäller våra draftade spelare, där de flesta är signade i NHL, ligger inte allt i våra händer. Där är det lite NHL-klubbarna som styr över det hela, förklarar K-G Stoppel och förtydligar;

– Men vi räknar någonstans med att vi kommer att bli av med samtliga. Få vi behålla någon av dem är det en bonus, men vi utgår som sagt ifrån att alla försvinner vidare för att ta nästa steg i respektive karriär.

I skrivande stund står alltså Djurgården med 19 spelare under kontrakt. Utöver det har även Lukas Vejdemo ett optionsår kvar på det avtal som centern tecknade i februari. 27-årige Vejdemo, som under våren noterade tolv poäng på 19 matcher, är en av spelarna där diskussioner förs kring fortsättningen.

– Ja, Vejdemo för vi en dialog med. Vi utgår även där ifrån att han lämnar, men vi har givetvis förhoppningar, avslutar Stoppel.

Hannes Feldin
Huvudpartners