Målvakten Matthew Galajda till Djurgården
Publicerad: 2022-07-25
Officiellt
Djurgården välkomnar med stor glädje målvakten Matthew Galajda till huvudstaden och till Hovets is. Den 24-årige kanadensaren, med fem raka säsonger av collegehockey bakom sig, har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2023.

– När Matthews namn dök upp kändes det direkt jäkligt intressant. Inte minst med vetskapen om den resa som Strauss Mann och Matt Tomkins gjort, där båda kommit från just collegespel och lyckats väl inom svensk hockey. Matthew har en väldigt fin statistik, över tid faktiskt bättre än både Mann och Tomkins, och många som vi varit i kontakt med har varit förundrade över att han inte erbjudits något NHL-avtal, kommenterar Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

Matthew Galajda, 24 år, är en Djurgårdsspelare. Kanadensaren, född i Aurora, Ontario, har skrivit på ett ettårigt avtal och tar därmed den andra målvaktsplatsen i herrlaget bredvid Carl Lindbom.

Bakom sig har Galajda närmast collegespel vid amerikanska University of Notre Dame. Under sin totalt fem år långa tid på universitetsnivå har målvakten samlat på sig 112 spelade ligamatcher, med en räddningsprocent som når över 93. Utöver collegespel har Matthew Galajda bland annat även gjort två säsonger i BCHL, där räddningsprocenten över 83 matcher nådde 91,8. Nu väntar alltså en flytt till Stockholm och spel i Djurgårdströjan.

– Målvaktssidan är en position där arbetet pågått väldigt länge. Det är ingen hemlighet att Adam Reideborn var vårt förstaval initialt, men ju längre resan gått har vi insett att det inte kommer att vara möjligt för honom att komma loss från sitt avtal i Ryssland. Vi har parallellt tittat på olika andra alternativ, givetvis även svenska målvakter där flera namn fallit ifrån av olika anledningar, förklarar K-G Stoppel och berättar vad man ser i Galajda;

– Matthew känns som en väldigt spännande spelare och tillsammans med Carl Lindbom har vi nu ett grymt inspirerande målvaktspar. I Matthew får vi en tekniskt välskolad målvakt, som kanske behöver jobba något med de taktiska bitarna i spelet på stor rink. Där känner vi oss samtidigt jäkligt trygga med Fredrik Mikko som målvaktstränare och vi ser att han tillsammans med Matthew snabbt kan utveckla det.

Avtalet med Matthew Galajda sträcker sig till 2023. Målvakten kommer att resa till Sverige snarast möjligt och väntas ansluta till herrlaget nästa vecka.

– Jag är mycket glad över att skriva på för Djurgården. Jag ser fram emot att bli en del av den här fantastiska föreningen och inleda min professionella karriär, säger Matthew själv om den klara övergången.

Djurgården Hockey