Djurgården Hockey tillsätter arbetsgrupp om föreningens ekonomiska och sportsliga framtidsutsikter
Publicerad: 2024-03-04
Information
Djurgården Hockey tillsätter en arbetsgrupp, under ledning av tillträdande VD Matthias Sånemyr och sportsligt ansvarig Niklas Wikegård, för att adressera föreningens ekonomiska och sportsliga framtidsutsikter. Läs mer om bakgrunden till samt syftet med arbetsgruppen här.

Arbetsgruppen ska adressera två delar som berör dels Djurgården Hockeys situation, dels svensk ishockeys situation.

Djurgården Hockey är en av Sveriges mest framgångsrika och traditionstyngda ishockeyföreningar. Utöver de vunna mästerskapen har många stora svenska ishockeyspelare fostrats och representerat föreningen genom åren och den breda supporteruppslutningen ger upphov till stolthet. Djurgården Hockey är en institution i svensk ishockey och positionen vi intar väcker reaktioner, både hos de som har sina sympatier hos föreningen och de som inte har det.

Djurgården Hockey befinner sig idag i ett utsatt ekonomiskt läge och det faktum att herrarnas representationslag spelar i HockeyAllsvenskan är ett sportsligt misslyckande som får stora konsekvenser för föreningens övergripande konkurrenskraft över tid. Vi kan inte heller vara nöjda med den höga personalomsättningen som präglat organisationen, föreningens kommersiella utveckling och det faktum att det fortfarande saknas en grundläggande infrastruktur för att bedriva kvalitativ ishockeyverksamhet i Stockholm. Ovanstående ska föranleda ödmjukhet och självrannsakan. För detta bär vi i föreningen ansvar. Den ena delen handlar således om den utvärdering som behöver ske vad gäller föreningens egen styrning och resultat över tid. Ifrån föreningens sida behöver vi skapa en bättre transparens och förankra den lägesbild som nu råder och söka stöd ifrån medlemmar och andra intressenter för vägen framåt för Djurgården Hockey. Vi kommer att återkomma om hur det ska ta sig uttryck i praktiken.

Den andra delen berör fler i svensk ishockey och handlar om de ökande skillnaderna och förutsättningarna mellan SHL och HockeyAllsvenskan (och även Hockeyettan) som enligt vår bedömning de närmsta åren ytterligare kommer öka avståndet och ytterligare förskjuta konkurrenssituationen. Det här är dåligt för både Djurgården Hockey och för svensk ishockey. För att ta ett exempel ligger ersättningen för mediarättigheter till klubbarna i HockeyAllsvenskan kvar på 5 miljoner kronor, medan SHL-klubbarna fram till 2030 kan räkna med 65 miljoner kronor årligen. Till det kan adderas att nuvarande ersättningssystem i form av en förutbestämd pott för spelare som går ifrån lägre divisioner till SHL är alldeles för otillräcklig. Ovanstående i kombination med att den ekonomiska ersättningen för spelare som lämnar för NHL är alldeles för låg skapar en helt ohållbar ekonomisk situation. I brist på goda arena- och träningsförutsättningar ges inte föreningen heller möjlighet att kapitalisera på de två konkurrensfördelar vi har i form av ett stort supporterintresse och en framgångsrik ungdoms- och juniorverksamhet. Kontentan är att Djurgården Hockey inte kan omsätta det stora intresse som finns kring föreningen ekonomiskt.

För att sammanfatta. Det är Djurgården Hockeys eget ansvar att vi spelar i HockeyAllsvenskan. Det är också vårt ansvar att vi har de förutsättningar vi har gällande träningsanläggning. Vi ska också vara ärliga och tillstå att den ordning som idag präglar seriesystemen och därtill fördelningsnycklar är en konsekvens av beslut vi varit med och fattat. Vi kan bara beklaga det. Det har drabbat andra hårt och nu drabbar det oss.

Med det sagt. Det finns nu två vägar att gå. Den ena är att fortsätta som tidigare. Det innebär att Djurgården Hockey kraftigt behöver skära ned på sin verksamhet och därtill sportsliga ambitioner i en HockeyAllsvensk kontext. Ekonomin tillåter ingenting annat och vi bedömer inte att det finns några genvägar för att komma upp i en ekonomi som kan förändra det. Det är dock inte en acceptabel väg att gå för en ishockeyförening med Djurgårdens historia, kultur och ambitioner.

Då återstår alternativ nummer två. Ett rakt och ärligt samtal om nuläge med Djurgården Hockeys medlemmar, aktieägare, samarbetspartners och övriga intressenter. En heltäckande lägesbild som utgår ifrån de förutsättningar som vi som förening har att utgå ifrån och förankring av vision och handlingsplan för framtidens Djurgården Hockey. Till det behövs, är vår övertygelse, ett samtal inom svensk ishockey om hur hållbar dagens affärsmodell är beroende på geografisk hemort, liga och därtill tillhörande rättigheter och att det, som i Djurgården Hockeys fall, faktiskt inte lönar sig tillräckligt att ha en framgångsrik ungdoms- och juniorishockey.

Situationen är ohållbar. Djurgården Hockey kommer därför att tillsätta en arbetsgrupp, under ledning av tillträdande VD Matthias Sånemyr och sportsligt ansvarig Niklas Wikegård, för att adressera det ovanstående. Det är ingen liten uppgift och vi har inte alla svar nu men genom denna kommunikation vill vi sprida kännedom om den situation vi befinner oss i och att vi ifrån Djurgården Hockeys sida kommer att fördjupa dialogen med medlemmar och övriga intressenter runt föreningen men också parallellt söka en debatt (som i vårt tycke ännu inte infunnit sig) om vad vi tillsammans vill med svensk ishockey. I det arbetet kommer vi att sträcka ut en hand till andra föreningar som, liksom oss, önskar se en öppnare debatt om svensk ishockeys framtid.

Djurgården Hockey
Huvudpartners