Klubbikonen Nichlas Falk till Djurgården

26 maj 2021 13:00
Officiellt

Det är med stor glädje som Djurgården idag välkomnar Nichlas Falk hem till Stockholms stolthet. Klubbikonen, med 866 matcher och 389 poäng i Djurgårdströjan, ansluter som assisterande tränare med fokus på individuell utveckling av forwards på ett kontrakt till 2022.


– Det känns väldigt roligt att kunna välkomna Nichlas Falk tillbaka till Djurgården i rollen som assisterande tränare, inleder Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Nichlas Falk, 50 år, utgör en del av SHL-lagets tränarteam kommande säsong. Den ikoniska Djurgårdshjälten har de senaste två åren agerat huvudtränare för Södertälje SK i HockeyAllsvenskan. Nu vänder Nichlas hem till Djurgården som assisterande tränare, en roll som ska främja hans spetsegenskaper.

– Nichlas kommer främst att jobba med den individuella utvecklingen av forwards. Utöver det kommer han även att verka som ett reflekterande taktiskt öga under matcherna på hur vi genomför vårt grundspel och vilka eventuella taktiska anpassningar vi måste göra under matchernas gång, förklarar Joakim Eriksson.

Uppdraget som assisterande tränare blir en återkomst för Nichlas Falk till klubben i hans hjärta. Som aktiv spelare gjorde den tidigare centern 16 säsonger för Djurgården och noterade 866 matcher, fördelat på 751 i SHL och 115 i SM-slutspel. Med ett VM-guld, 389 poäng för Djurgården och två SM-guld vunna med just Djurgården har han idag tröja nummer 16 hissad till Hovets tak.

Tränarkarriären har därefter innehållit uppdrag inom Djurgårdens J20, för att sedan övergå till rollen som sportchef och huvudtränare för Huddinge. Två säsonger i Södertälje SK, en halv säsong i Almtuna och nu senast två nya säsonger i SSK har gjort att Nichlas Falk samlat på sig bred rutin även från tränarbänken. All denna erfarenhet och kunskap tar han nu med sig tillbaka till Stockholms stolthet.

– Nichlas har en egen tydlig uppfattning om hans bidrag till spelarnas, lagets och föreningens utveckling - vilket ligger i linje med vår bild. I grund handlar det om att påverka, utmana och utveckla starka informella ledare och även forma en kärna som leder oss. Samt bilda ett lag som tävlar med ett starkt hjärta och samtidigt spelar med en smart hjärna och båda delarna behövs, berättar Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson och fortsätter;

– Nichlas utgör en viktig del i detta arbete. Med en taktisk översyn i den spelvision som vi vill och behöver utveckla, samtidigt jobba med centrarna i deras centerspel som vi ser som navet i kedjan, femman och lagets spel. Nichlas utgör ett tydligt komplement till övrigt tränarteam.