Djurgården värvar 23-årig center

5 april 2016 11:19

Moras 23-årige center Linus Johansson är klar för Djurgården. Efter en säsongs spel i Mora kliver Johansson upp i SHL och Djurgården där han blir första nyförvärvet inför kommande säsong.


- Linus har gjort en väldigt stark säsong i Mora och enligt mig var han deras ledande spelare. Han är en spelskicklig, relativt stor och stark center som verkligen tävlar ute på isen, säger Djurgårdens strategiska sportchef Joakim Eriksson.

Eriksson lyfter fram mångsidigheten hos Linus Johansson.

– Han kunde sätta upp spelet men också stå framför mål i deras power play. Han är en väldigt bra tvåvägscenter som gör allt för laget. Vi ser stor utvecklingspotential i honom och hoppas och tror att han i framtiden ska kunna utveckla sig som en center som vandrar upp i hierarkin och kedjorna. Han är värvad som en av våra fyra centrar.

– Vi gillar också att han är svensk och i en kraftigt utvecklingsbar ålder. Kontraktet är därför skrivet på två år, säger Eriksson.

"Djurgården spelar väldigt rolig hockey"

Linus Johansson är själv glad över att komma till Djurgården. Valet var enkelt när erbjudandet kom.

– En grej som var oerhört förtroendeingivande var att de var tydliga med vilken spelare jag var och vilket spelsätt jag har och var de vill placera in mig. Sen vet man inte exakt om det blir så och jag måste ta chansen själv. Jag har även kollat Djurgårdens matcher under säsongen och de spelar väldigt rolig hockey, fartfylld hockey med hög press. Det är roligt att spela på det sättet och är en stor del i att det känns rätt för mig.

Vem är då Linus Johansson? En känslomänniska om han får beskriva sig själv.

– Jag vill vinna. Det är det främsta. Även småsituationer på planen som tekningar och närkamper ska vinnas. Jag har temperament och blir lätt tjurig och förbannad. Det är på gott och ont. Men jag är ofta väldigt glad när jag kommer ner till grabbarna i laget. Det ska vara kul att komma ner till omklädningsrummet. Även om det går tungt är det viktigt att man har kul så att man inte bara känner press.

Mjölksyraträning i sommar

Under sommaren finns ett tydligt fokus från Djurgårdens första nyförvärv för att bli redo för SHL-spel.

– Självklart vet jag att jag kommer upp på bästa nivå i Sverige och en av världens bästa ligor, dessutom till en otroligt anrik klubb som Djurgården. Jag har jobbat hårt tidigare men vet att det blir hårdare än vad jag någonsin varit van vid tidigare. Man kan alltid bli snabbare och så men jag kommer att fokusera på mjölksyreträning för att kunna spela på så hög nivå och med den press som Djurgården vill sätta. Då måste man orka längre i högre tempo.

Linus Johansson har gått en lite annorlunda väg än många andra som hamnar i SHL. Han har bland annat spelat i Norge och Nordamerika.

– Jag har varit nere i hierarkin och jobbat mig uppåt. I Mora fick jag spela mycket. Där fick jag oerhört mycket självförtroende och förtroende av tränarna.

Ser fram emot flytt till Stockholm

Nu väntar flytt till Djurgården men också till en ny stad. En flytt som för en del blir omvälvande men som Linus Johansson redan nu ser fram emot.

– Jag har bott på otroligt små ställen nästan hela livet, så det ska bli kul att komma till en stor stad och se lite folk.

Han har redan klart för sig hur han ska inreda sin nya lägenhet i huvudstaden.

– Sedan tidigare spelar jag gitarr och munspel. Nu ska jag köpa ett piano när jag flyttat in, säger Linus Johansson.