Niclas Bergfors: "Nya tag och tre poäng som ska kämpas hem"

18 februari 2022 20:00
Matchens profil

Mot Växjö satte han dit klubban på en fin passning och såg till att bli stor segerskytt. Till lördagens fight hemma mot Linköping ger Niclas Bergfors en intervju med fokus på formkurvan, sitt förlösande första mål och stödet från publiken.


Det blev stora, starka och härliga siffror när Djurgården spelade hem tre nya poäng på torsdagen. Hemmamötet med Växjö slutade 6-2 efter en rakt igenom gedigen insats. Redan på fredagen var laget tillbaka på träningsisen, inställda på att summera gårdagen och ladda upp för morgondagen.

– Så är det. Det blir att man går igenom bra saker från gårdagen, sen avslutar man det och det går vidare till nästa match. Nu är det nya tag och tre poäng som ska kämpas hem imorgon, konstaterar Niclas Bergfors.

På sina håll bland supportrar omnämns gårdagens vinst som säsongens kanske allra bästa insats. Hur ser ni i laget på prestationen, var det på den nivån?

– Ja, men det tycker jag. Jag har svårt att få fram någon match där vi spelat så konsekvent och så stabilt - och det börjar med det hårda jobbet. Vi har spelat bra många gånger under säsongen, men där har vi haft svackor i matcherna. Nu var det stabilt över 60 minuter och prestationen är absolut däruppe, topp tre i alla fall.

Den 34-årige forwarden kan blicka tillbaka på fyra raka hemmamatcher, där Djurgården vunnit de två senaste. 5-4 efter straffar mot Luleå följdes alltså upp av 6-2 mot Växjö. Två vinster som totalt skapar en resultatrad på fem segrar på åtta matcher på den här sidan av årsskiftet. Efter en spel- och resulatmässigt minst sagt utmanande höst är känslan att DIF kuggat i på flera plan.

– Ja, men det blir ju lite så där. Du hamnar i en svacka under hösten, det går tungt och det rullar upp förluster. Då kan chansen till ett break som vi fick vid juluppehållet vara nyttig, resonerar "Berget" eftertänksamt och utvecklar;

– Från nyår och framåt känns det som att vi har siktat på en nystart med nya spelare, ny tränare och så vidare. Nu när vi har fått resultaten med oss tror jag att det bidrar till en bra känsla i gruppen, där vi känner att vi kan slå alla lag. Vi är ett bra hockyelag och har fått ett självförtroende som ger otroligt mycket.

"Det är det här stödet som vi behöver, inget snack om det"

2022 har alltså inletts på ett sätt som lovar gott för Djurgården. För Niclas Bergfors har det också börjat att lossna på ett individuellt plan. I torsdags var den meriterade spelaren högst bidragande till vinsten, då han själv sköt det matchvinnande 3-1-målet på passning från Tim Söderlund. Målet var Bergfors allra första för säsongen och glädjen bland medspelare och supportrar gick inte att ta miste på.

– Det är absolut kul att känna det stödet. Det här målet har jag så klart velat bocka av tidigare, men ibland blir det så där. Man kämpar liksom i motvind, berättar Bergfors som har slitit för att vända på trenden.

– Det gäller bara att hålla huvudet högt upp och fortsätta kämpa. Jag tycker att jag har gjort det, då är det skönt att få målet till slut och känna belöning. Det är väldigt kul att känna stödet från laget och supportrarna.

Imorgon drar Djurgården och Niclas Bergfors återigen på sig matchstället och kliver ut på Hovets is. Linköping gästar huvudstaden, ett motstånd som Stockholms stolthet har en vinst och två förluster mot tidigare på säsongen. För forwarden Bergfors är analysen av motståndet klar.

– De spelar en lite mera avvaktande defensiv, ställer upp och spelar med tålamod skulle jag säga. Sen har de några toppspelare att se upp för. Det är vad jag vet om dem, men sen som du säger brukar vi foka på vårt eget spel. Linköping kämpar för en slutspelsplats och vi kämpar för att nå upp över strecket, så det blir en tuff fight.

Och att för en femte match i rad spela inför Hovets gungande läktare - kan du beskriva det?

– Det är det här stödet som vi behöver, inget snack om det! Det är en oerhört viktig period för oss och för Djurgården. Publiken blir som en extraspelare, de sjunger på bra och sätter en grym ton i arenan som ger energi, avrundar Bergfors.