Fagervall: "Vi ska verkligen greppa den här uppgiften"

25 mars 2022 22:00
Tränarens ord

SHL är över - men säsongen går in i sitt avgörande skede. Imorgon inleds kvalet mot Timrå, en duell om att vara först till fyra vinster. Djurgården öppnar hemma på Hovet och Joakim Fagervall ger sina tankar kvällen innan nedsläpp.


– Det som jag tycker är viktigast och det som vi har pratat om är att greppa den här uppgiften med hela famnen. Det går inte att pilla på den, utan vi ska verkligen greppa allt det som vi har framför oss. Det är jätteviktigt att vi tar ordentligt tag i det, inleder Djurgårdstränaren.

Det är med bestämda ord men med en stadig röst som Joakim Fagervall talar kvällen innan kvalspelets början. Stockholms stolthet ska vinna en fortsatt plats i SHL, men behöver för att göra det besegra Timrå i en matchserie över bäst av sju. Först till fyra vinster är det alltså som gäller, en uppgift som Djurgården haft tio dagar att förbereda sig inför.

Förra tisdagen blev kvalplatsen definitiv för DIF, medan motståndet Timrås hopp släcktes föregående torsdag. Igår avslutade även SHL:s grundserie, med Djurgården på trettonde plats två poäng före kvalmotståndet. Imorgon lördag är det alltså dags för lagen att mäta krafterna på Hovets blanka is. Tränare Fagervall delar med sig av sina avslutande budskap till DIF-truppen.

– Att verkligen känna sig trygg i stunden, vilket vi har all anledning till att göra. Sen kan vi titta på hundra olika detaljer, men det handlar inte om detaljer utan det handlar om maximal förberedelse, menar "Jocke" och fortsätter;

– Där tycker jag att vi är på plats. Sen spelar det ingen roll att vi förlorat några matcher nu på slutet, för det här är en helt ny serie. Vi får tillbaka spelare, vi känner oss hela och vi känner oss trygga att greppa tag i den här uppgiften.

Vi går in i kvalet med hemmaplansfördel, vilket betyder att vi inleder på hemmais och även spelar en eventuellt avgörande match i Stockholm. Vad kan det komma att betyda för oss?

– Just att få ha det stödet med sig i ryggen... Det är otroligt svårt att förstå. Jag har ju vetat att det varit tufft för lag att komma hit som motståndare, men nu förstår jag verkligen vad det betyder för den här gruppen som är ute på isen. Hela hallen betyder så oerhört mycket och det ska vi använda oss av.

"Det är någonting som bryter mönstret som kommer att avgöra den här serien"

På torsdagskvällen satte Djurgården punkt för grundserien borta mot Oskarshamn. Det blev visserligen förlust med 2-3, men laget var mycket nära att hämta ikapp ett tremålsunderläge. Efter matchen sov Stockholms stolthet kvar innan man rullade hemåt på fredagen.

Väl hemma i huvudstaden väntade träning, både is och fys. Joakim Fagervall är nöjd med att man fick en ordentlig träningsdag innan det att kvalet börjar. Nu är det först till fyra vinster som gäller och Djurgårdens ledarstab har en tydlig bild av motståndet Timrå.

– Jo, men det har man naturligtvis vid den här tiden på säsongen. Vi har ju även parallellt med slutskedet på serien jobbat med all information om lag som eventuellt ska komma i vår väg. Nu blev det klart förra veckan med Timrå, förklarar "Jocke".

– Så självklart har vi gjort en analys och gör så fortsatt. Det är en ständig update inför varje match, för det är någonting som bryter mönstret som kommer att avgöra den här serien.

Sett över att vara först till fyra vinster, vilka faktorer blir de allra viktigaste?

– Att ha en hög konsekvens i sitt spel. Det hade man kunnat säga även för 20 år sen, men det är fortfarande så det är. Vi måste vara konsekventa i vår spelidé och i vårt utförande, avslutar Joakim Fagervall.