Tung vinst borta mot Luleå
Publicerad: 2019-10-11
Dam
Tredje raka segern för Djurgården kom ikväll borta mot Luleå. En övertygande seger där DIF hade ett spelövertag från början till slut, mer eller mindre. En trevlig seger och dessutom den första mot Luleå sedan 2016.

Djurgården fick en riktig drömstart i Luleå när Alice Östensson efter bara några sekunder fick en passning i mittzonen och klev in över blålinjen, drog sig i sidled in i skottläge och avlossade ett rappt skott högt. 0-1 efter 24 sekunder.
– Jätteskönt. Det kom en spelvändning och jag satte den bara. Jag får en backhandflipmacka och jag skjuter upp den i krysset, säger målskytten efter matchen.
Det tidiga ledningsmålet gav energi och det var generellt en pigg start från DIF som stressade och forecheckade, vilket skapade flera chanser medan Luleås chanser framförallt kom vid omställningar. Djurgården vann skotten med 14-3 i första perioden men lite snopet stod det 1-1 efter att 16-åriga Wilma Sjölund mot slutet av perioden fick en passning från bakom förlängda mållinjen, tog emot pucken ovanför tekningscirklarna, avancerade in mot mål och sköt karriärens första SDHL-mål.

DIF fick med klockan på 18:00 en utvisning och Luleå hade chansen att gå till pausvila med ledning men en fin tight box från Djurgården hindrade Luleå att komma till avslut. Ett skolboksexempel på hur man kan spela ett bra boxplayspel.

Det ängsliga spelet från Luleå var inte lika markant i andra perioden som var jämnare lagen emellan. Men även i denna period tog Djurgården ledningen och var snäppet vassare än vad Luleå var. Denna gång kom målet genom Sarah Bujold som försökte sig på en passning in framför mål men slår pucken lite för långt framför mottagaren. Istället stöter målvakten i Luleå mot pucken och lyckas med konststycket att slå in pucken i eget mål.
Luleå hade möjligheten att trycka på för kvittering när man därefter fick chansen att spela fem mot fyra i två minuter. Men man misslyckades med ett byte efter några sekunders powerplay och var plötsligt sex mot fyra på isen och fick därför skicka en spelare bort till utvisningsbåset. Djurgårdens ledning stod sig perioden ut.

Djurgården fortsatte att skapa flest chanser i tredje perioden. Josefine Jakobsen hade bland annat ett stolpskott. Ett Djurgårdsmål hängde i luften och känslan var, trots det målmässigt jämna läget, att det hade punkterat matchen. Luleå kändes inte tillräckligt heta idag för att kunna hämta in ett tvåmålsunderläge.
Signifikativt för hemmalaget var när de i ett av få farliga anfall, i en kontring, kommer två luleåspelare mot en djurgårdare men åker offside. Mot slutet av perioden klev Luleå upp i banan mer för att få till en kvitteringspuck men Lovisa Berndtsson i DIF-kassen var mycket stabil när hemmalaget kom till avslut.
Alice Östensson fick ett gyllene läge att göra 1-3 i öppen kasse och Allie Munroe träffade stolpen från mittzonen men matchen slutade 1-2. En fin kväll för Djurgården och mycket att bygga vidare på inför resten av säsongen.