Tobias Pehrsson: "Det har präglat de här spelarnas utveckling"

25 april 2022 18:00
Intervju

Fem spelare har presenterats till herrlaget säsongen 2022/2023. Fem juniorer som de senaste åren fostrats, formats och utvecklats i Djurgårdens talangfabrik. Här berättar utvecklingschef Tobias Pehrsson om det stora arbetet bakom morgondagens stjärnor.


Liam Öhgren, Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund, Wiktor Nilsson och Calle Odelius har skrivit på för resan tillbaka. De fem spelarna, samtliga födda mellan 2002 och 2004, kommer att vara en del av Djurgårdens herrlag framöver.

Alla har de gått vägen genom DIF:s juniorled, även kallad för talangfabriken. En talangfabrik som innefattar såväl juniorverksamhet som Hockeygymnasium. Utvecklingschef hos Djurgården är Tobias Pehrsson, som ger sin syn på måndagens fem kontraktspresentationer.

– Det här grundar sig i flera delar. Nummer ett är vi haft en utvecklingsmodell som vi har jobbat med i många år inom ramen för vår talangfabrik, det vill säga HG- och juniorverksamheten. I takt med den utveckling som vi haft på ledare och den rekrytering av spelare som vi gjort har vi fått en otroligt fin utveckling, både på lagen och på individerna, förklarar Pehrsson.

Under säsongen som gått har Djurgårdens talangfabrik tagit ytterligare mark. En resultatmässigt stark höst med topplaceringar för samtliga lag har under våren följts upp av DM-guld för U16, SM-guld för U16 och J18 samt SM-silver för J20. I det sistnämnda laget har en central del utgjorts av just Öhgren, Lekkerimäki, Östlund, Nilsson och Odelius. Fem spelare som är effekten av HG- och juniorverksamhetens långsiktiga arbete.

– Den andra stora punkten i vårt arbete är att ledarskapet och sättet som vi jobbar med spelarnas utveckling har varit väldigt bra över tid. Det har varit väldigt inlyssnande, väldigt coachande och det har även varit väldigt tydligt i krav samt förväntningar. Det här ledarskapet har präglat de här spelarnas utveckling, menar Tobias Pehrsson och fortsätter;

– Den avslutande tredje punkten handlar om själva spelarna, hur de har förmågan att utmana sig själva och vända motgångar med ett jävlar anamma. De här fem spelarna har gjort just det. De har gått igenom en massa olika faser med skador och utmaningar, både mentalt och i spelet, och kommit stärkta ur det som bättre spelare. Med rätt attityd och med karaktär vänder de trender, ser möjligheter och tar sig igenom tuffa tider.

"Vi har haft rekordmånga juniorlandslagsspelare under den gångna säsongen"

Utöver de två SM-gulden samt SM-silvret har även individuella prestationer stuckit ut under den gångna säsongen. För tillfället befinner sig Liam Öhgren, Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Calle Odelius på U18-VM med Småkronorna. Under landslagssamlingen har Öhgren inför mästerskapet utsetts till lagkapten, samtidigt som Östlund agerar assisterande kapten.

– Man kan väl säga så här att vi genomgående har haft rekordmånga juniorlandslagsspelare från J20 och ända ner till U16 under den gångna säsongen. Det har varit spelare i Team 16, Team 17, Småkronorna och även äldre landslag än så, berättar Tobias Pehrsson.

– Så de här killarna har en bra position i landslaget och det är i grund och botten för att de är bra hockeyspelare, men även bra människor. Det är därför som Liam blir lagkapten och Noah assisterande kapten i U18-VM. De är inte bara bra spelare, utan fina människor och starka ledare. Inom talangfabriken och på HG jobbar vi i hög grad med det individuella ledarskapet och med personlig utveckling, och de här spelarna symboliserar allt det.

Nu kommer den VM-aktuella kvartetten alltså att ingå i herrlaget, tillsammans med J20-lagets tidigare kapten Wiktor Nilsson. Avtalen är skrivna över 2023 samt i Östlunds och Odelius fall över 2024 och spelarna kommer att vara med på Djurgårdens resa tillbaka mot SHL. Tobias Pehrsson har följt spelarna nära de senaste åren och sätter ord på vad det är för typ av talanger som i höst kliver ut på den HockeyAllsvenska isen.

– Det ska tilläggas att detta inte bara är unga talangfulla spelare, utan det är välutvecklade personer och människor med bra karaktärer som fostrats i vår skola på ett bra sätt. Nu gäller det att fortsätta utvecklas tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt för att vara med och lyfta Djurgården ännu mer. Det vet vi att dessa spelare är redo för, men det gäller att fortsätta ha tålamod och rimliga förväntningar kring deras utveckling.