Fredag Fre 19 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Måndag Mån 22 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Söndag Sön 28 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Söndag Sön 5 December Dec
Idag 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 12 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Måndag Mån 27 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Onsdag Ons 5 Januari Jan
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan

Djurgården hyllar pristagaren William Eklund

18 maj 2021 22:00
SHL Awards

Med en imponerande och banbrytande säsong bakom sig utsågs William Eklund på tisdagskvällen till Årets rookie i SHL 2020/2021. Djurgården känner största stolthet över stjärnskottet och här läser du lovord från sportchefer, lagkamrater och VD.


– Jag har haft lyckan att följa Williams resa på nära håll under de senaste fyra åren, inleder Tobias Pehrsson.

Djurgårdens utvecklingschef fick stifta en första bekantskap med William Eklund under sin tid som förbundskapten för det svenska pojk- och juniorlandslaget. Redan där och redan då stod det klart att "Tobbe" hade att göra med en talang utöver det vanliga. Omgående utkristalliserade sig "Wille" som en spelbegåvad forward, med ett mycket välutvecklat sinne och en unik känsla för spelet. "Tobbe" berättar att han tidigt såg egenskaper som nu idag alltså burit fram till priset som Årets rookie.

– William har trott på sin förmåga och trott på Djurgårdens verksamhet och plan. Ur den tilliten har han på senare år både skördat och skördar stor framgång. Våra fantastiska juniortränare har gjort ett grundligt arbete i Williams talangutveckling, och resan i herrlaget har varit explosionsartad.

Den gångna säsongen har den otroliga utvecklingen till större delen skett i just herrlaget. Från start till slut har William Eklund varit en del av Djurgårdens SHL-trupp, och trots en ryckig säsong med ett par sjukdomsperioder har avtrycket varit monumentalt. Minst sagt.

"Tacksam över att få vara lagkamrat med en sån spelare"

När 18-åringen i april summerade sitt allra första kompletta seriespel i högstaligan kunde "Wille" se tillbaka på en otrolig säsong. Med elva mål, tolv assist och 23 poäng var han bland de främsta offensiva drivkrafterna i Djurgården och i slutspelet kom ytterligare ett mål och en assist. Siffror och en prestation som lagkamraterna givetvis varit fulla av beundran över.

– William är otroligt ambitiös i allt som han gör. Han är en ödmjuk kille med höga mål, som han har all kapacitet att nå. Det är väldigt inspirerande att få spela med honom!, kommenterar lagkaptenen Jacob Josefson.

Lagkamraten och backpjäsen Tom Nilsson fyller i;

– En riktigt bra kille, som är otroligt ödmjuk och som jobbar stenhårt varje dag. William är en vinnarskalle. Han har haft en grymt bra säsong, jag är tacksam över att få vara lagkamrat med en sån spelare.

På annat håll zoomar "Tobbe" Pehrsson ut för stunden och ser tillbaka på den mäktiga resa längs vilken han följt Williams många steg. Från tiden i Djurgårdens U16-verksamhet, vidare genom sina juniorår och upp till det breda genombrottet i SHL har forwardstalangen hela tiden utvecklats. Trots ett flertal olika tuffa perioder i sin karriär ser Tobias hur "Wille" hela tiden kämpat, samt visat upp ett jävlar anamma att aldrig ge upp.

– William har hela tiden haft en stark drivkraft, där inget eller ingen har fått honom att tappa fart i sin resa. William har en obotlig kraft att vilja utvecklas och bli lite bättre varje dag. Med anledning av det är jag extra stolt och glad för hans skull för den här utmärkelsen. Grattis även till Djurgården Hockey Ungdom, HG- och juniorverksamheten samt en herrlagsverksamhet som förädlat Williams utveckling. Men framförallt extra stort grattis till William själv - välförtjänt!, berömmer "Tobbe".

"Det jag personligen gillar extra mycket med William är hans kompromisslösa arbetsmoral"

Succé på isen, ett erkännande bland lagkamraterna och lovord från de ögon som följt hans utveckling under tonåren. Hyllningarna till William Eklund stannar självklart inte där. Även på läktarna, som visserligen gapat olyckligt tomma under genombrottet, har stortalangens avtryck etsat sig fast.

– William adderar något extra på isen - exakt varje kväll. Genom hans intelligenta sätt att ”se” isen skapar han både utrymme och farligheter för sig själv såväl som för hans lagkamrater, säger Djurgårdens VD Thomas Kraft.

– "Wille" har den där unika egenskapen att göra skillnad och vinna matcher, vilket så klart är en fantastisk egenskap för en så pass ung spelare. Det är en fantastisk egenskap för en spelare alldeles oavsett ålder!

VD:n, som själv har ett förflutet som just spelare, ser en 18-åring fylld av ren och skär potential. Något som Thomas gärna lyfter fram extra är William Eklunds styrka med pucken längs med sargen. Kraft ser att forwarden där använder både sin kreativitet, sin lekfullhet och sin kvickhet till att vinna tydliga fördelar över hela banan. Dessutom stannar inte "Willes" egenskaper inte vid det rent spelmässiga.

– Nej, för det som jag personligen gillar extra mycket med William är hans kompromisslösa arbetsmoral. Han ger sitt yttersta på varje träning och under varje match som om den vore hans sista. Något som blir viktigt för Williams fortsatta utveckling är att bibehålla sin stora nyfikenhet och starka villighet att alltid söka nästa nivå - i precis allt han gör, förklarar Thomas Kraft.

Han konstaterar att Djurgården och svensk hockey i William Eklund har ett äkta fullblodsproffs. Med sin attityd och sin inställning på och utanför rinken gör han sig till en omtyckt lagkamrat och spelare, både bland ledare och supportrar.

Stärkt av det framgångsrika år som han lämnar bakom sig, det globala intresse som kommande draft medfört och utmärkelsen som Årets rookie har William Eklund etablerat sig på yttersta allvar. En annan som gläds med Djurgårdens guldklimp är klubbens stragtegiske sportchef Joakim Eriksson.

– Vi är så klart otroligt glada över Williams utmärkelse som Årets rookie. Jag är väldigt stolt över hans fina talangutveckling i Djurgården. Det ska bli intressant att följa Williams fortsatta utveckling, och han har alla förutsättningar att bli ytterligare en spelare i den stolta tradition vi har av att utveckla och leverera spelare till NHL, avslutar Eriksson.