Superskönt avslut på Hovet
Publicerad: 2018-02-24
Nyhet
Inför 8094 (slutsålt) på Hovet besegrade Djurgården Linköping med 3-1.

Vinst efter sent avgörande i fullsatt Hovet Ett spelglatt och kämpande DIF inledde klart bäst och forecheckade fast LHC i deras försvarszon många gånger och vann puckarna högt upp i banan. Kombinerat med fina skottlägen genom öppnande passningar och stark skridskoåkning kändes det tryggt att vara djurgårdare.

1-0 kom också rättvist drygt fem minuter in i matchen när Axel Jonsson-Fjällby spelat ut till höger där Jonathan Davidsson kom i hög fart och tog in pucken i anfallszon medan Jonsson-Fjällby störtade på mål och drog med sig LHC-backarna ner i knät på Jonas Gustavsson i LHC:s målbur. Jonathan Davidsson ser brorsan komma på vänsterkanten och spelar över till Marcus Davidsson som i och med Jonsson-Fjällbys attack på mål är utan press och tar sig tid att prickskjuta in ledningsmålet i bortre krysset. Hockeypropaganda och skolboksexempel på hur man ska agera i tre-mot-två-lägen.

Djurgården fortsatte spela bra men mot mitten av perioden blev spelet allt mer jämnt och Linköping kunde få till några längre anfall men däremot få farliga målchanser, i stort sett inga alls. Djurgården fick chansen att ta kommandot i matchen igen efter att LHC dragit på sig en utvisning efter ett fint DIF-anfall där Niklas Persson i LHC inte hade något annat val än att haka för att få stopp DIF:s snurr. Djurgården gjorde allt rätt utom mål i det efterföljande powerplayspelet.

Det var irriterat på isen och många småhugg efter avblåsningar och det straffade LHC mest som i ett läge där de hade chansen att få avsluta perioden med två minuter powerplay crosscheckar efter avblåsning, en onödig utvisning när DIF ändå skulle åka ut. Så perioden avslutades med spel fyra mot fyra.

Andra perioden

DIF fick en tidig utvisning i andra perioden och Linköping kunde direkt få ett övertag i spelet tack vare det. Även om det var få DIF-anfall den första halvan av perioden var det ändå stabilt försvarsspel och ledningen kändes inte allvarligt hotad. LHC spelade mer fysiskt i denna period än i den första och fullföljde ofta sin forecheckingar.

LHC hade en jättechans att kvittera med åtta minuter kvar av perioden där pucken två gånger gick rakt genom Djurgårdens målgård men ingen LHC-spelare var där och stötte. Direkt efteråt kom Patrik Lundh fri men hade svårt att få kontroll på den studsande pucken.

De vassaste chanserna fortsatte att komma i DIF-zonen men Adam Reideborn var stabil och spelade behärskat med rätt placering och lite tur, som när LHC träffade stolpen i ett powerplay. Kvitteringen kom också i powerplay efter att Adam först gjort en kvalificerad räddning och pucken dansat på mållinjen bakom honom men rensats bort i sista sekund. Tyvärr dock till Andrew Gordon som åkte runt kassen och lade in den köksvägen. LHC hade en spelare i målgården och det blev videogranskning men han bedömdes inte ha stört målvakten.

Målet gav extra energi till Djurgården som höjde spelet och skapade en hel del chanser de sista fyra minuterna av andra perioden. Framförallt var det fjärdelinan med Jonsson-Fjällby som trampade igång laget ordentligt. Men vi gick till periodvila med likaläge 1-1.

Tredje perioden

Tredje perioden var tight och spelet svängde fram och tillbaka. Båda lagen spelade för att vinna och det fanns flera spelare som tog det extra ansvaret. Patrik Lundh gjorde en strålande period och tog flera gånger upp pucken till anfall och vände runt för att hitta kamrater i bra lägen eller så valde han att själv gå för skott. Mikael Ahlén och Markus Ljungh visade också offervilja och täckte flera skott.

Mot slutet av perioden tog DIF över allt mer av spelet och forcerade för en vinnarpuck. Två minuter kvar av matchen drar Linköping på sig en utvisning i mittzonen och DIF tog timeout för en sista forcering för tre poäng. Målchanserna radades också upp, bland annat ett stolpskott och en räddning där Gustavsson inte hade en aning om var han hade pucken.

Till slut sitter pucken i mål när Markus Ljungh på direktskott från blålinjen efter passning i sidled från Linus Hultström skjuter en puck som målvakten är på med plocken men som dimper ner bakom honom i buren. 3-1 gjorde sen Patrik Lundh i öppen kasse. Sett till hela match ett rättvist resultat.