Stefan Warg: "Det vill vi utveckla varje dag som går"

16 februari 2022 20:00
Matchens profil

Imorgon kväll kliver Djurgården ut på Hovets is igen. Den långa raden av hemmamatcher går vidare - och nu är det Växjö som väntar. Stefan Warg ger sina tankar inför den fighten och analyserar förra veckans tre inspelade poäng.


Stockholms stolthet har hunnit sju matcher in på det nya året. Så här långt har 2022 på flera sätt pekat i rätt riktning, men där mycket fortfarande är i behov av och under utveckling. Därför var förra veckan på många sätt en skildring av var Djurgården nu står. En blek insats på onsdagen hemma mot Brynäs (2-3 efter förlängning) följdes upp av en klart starkare lördag med seger över Luleå (5-4 efter straffar).

– Det är klart att med tanke på hur matcherna utvecklade sig kände vi ändå att vi studsade tillbaka. Vi var inte nöjda med hur vi spelade mot Brynäs, men vi reste oss mot Luleå. Tyvärr blev det återigen som det har varit i flera matcher i rad nu på slutet, där vi sätter oss själva i en dålig sist i slutet, summerar Stefan Warg och bryter ner lördagen där Djurgården tappade en tremålsledning i slutperioden.

– Det är några små händelser som gör att vi bjuder in dem i matchen. Sen är väl det också en situation som kanske inte uppstår när man vunnit en rad matcher, fått in lite självförtroende och inte känner samma press över att riskera att tappa en ledning. Men generellt sett ska vi vara väldigt nöjda med förstaperioden mot Luleå.

Just inledningen satte tonen för det som slutligen blev en seger. Nu blev det ingen trepoängare, men väl två pinnar in på kontot och en seger över tabelltrean Luleå. Det i sig menar Warg är ett styrkebesked, dessutom stod Djurgården för en till stora delar stabil insats enligt backen. Inte minst sättet man kontrollerade förstaperioden på, något som laget tagit med sig in på träningsisen den här veckan.

– Ja, det är vad vi har försökt att fokusera på. Vi har försökt att vara kvar i det tillstånd som vi hade i förstaperioden i lördags, berättar Warg.

"Där har den stora boven varit"

Den fysiskt starke och över 100 kilo tunge försvarspjäsen anslöt till Stockholms stolthet i november. Sedan dess har Stefan Warg varit bofast i Djurgårdsdefensiven, som genom hela hösten hade enorma problem med att få ordning bakåt. Efter årsskiftet har dock positiva tendenser visat sig.

Borta mot Örebro blev det visserligen smärtsamma 1-7 och i lördags mot Luleå släppte Djurgården in fyra mål. Men bortsett från det har försvaret täppts till, något som givetvis även påverkat resultaten. Warg berättar hur man justerat i defensiven och att det nu känns tryggare än tidigare på säsongen.

– Jag håller med i det, vi har framförallt haft ett bättre boxplay nu på slutet. Även i fem mot fem har vi varit ganska tighta, men där har vi inte riktigt haft den produktion som behövts för att ge oss energi. Powerplay har däremot gjort ett rätt bra jobb, resonerar "Wargen".

Nu väntar nya uppgifter på Hovets is. Djurgården är inne i en period med fem raka hemmamatcher, där tre av dessa har spelats. Näst på tur är Växjö imorgon torsdag, ett motstånd som DIF söker säsongens första seger mot. Stefan Warg förklarar hur diskussionerna inom laget gått inför fighten.

– Växjö har precis som Luleå varit konsekventa och vunnit matcher över en lång period. Det som vi har lagt fokus på är på hur vi själva vill spela. Där har den stora boven varit att vi underpresterat och inte nått upp i den nivå som vi ska klara av. Mycket handlar därför om hur vi kan förbättra vårt spel och det vill vi utveckla varje dag som går, då spelar det mindre roll vilka vi möter.

Förra veckan hade vi totalt nästan 12 000 på våra matcher. Kan du beskriva känslan av att kliva ut på Hovet nu efter att restriktionerna släppts?

– Med publiken på plats är det något helt annat. Jag vet att domaren kom fram till mig innan nedsläpp senast, han kommenterade bara "fan, vad man saknat det här!". Och det är verkligen så. Vi har varit utan det en lång tid, men det är först när man står därute på isen och hör publiken sjunga som man inser hur mycket det har saknats, avslutar Stefan Warg.