Möt Djurgårdens två Pride-ambassadörer - Tom och Mantas

27 februari 2022 23:30
SHL Pride Week

SHL Pride Week 2022 har nått sin slutpunkt. En viktig vecka som satt strålkastarljuset på ett ämne och en kamp som alltid pågår - nämligen rätten att få vara och älska vem man vill. Tom Nilsson och Mantas Armalis har agerat Djurgårdens ambassadörer, möt duon här.


– För mig handlar mycket om människor, bara. Att människor ska må bra och känna sig inkluderade. Man vill inte att människor ska känna sig alltifrån mindre värda till utanför. Det är väl där det börjar, säger Tom Nilsson.

Tillsammans med målvakten Mantas Armalis har försvarspjäsen Tom för andra året i följd agerat vår ambassadör vid SHL Pride Week. Djurgårdsduon har under säsongen, tillsammans med sina lagkamrater och precis som övriga SHL-lag, kunnat ta del av bland annat en HBTQI-utbildning anordnad av RFSL.

Ett tillfälle att framförallt bredda den egna kunskapen kring det mycket viktiga ämnet, enligt Mantas Armalis.

– Det dök upp många diskussioner i gruppen om det. Det man kan ta med sig är att jag tror att det är många i lagen som lär sig något nytt, som lär sig vad allting handlar om, vad begreppen betyder. Många gånger kan det vara att man inte vet vad HBTQI betyder. I:et är ju väldigt nytt, det visste jag inte heller vad det var innan jag fick det berättat för mig. Det hela för med sig kunskap. Har man inte kunskap kan det vara något man är rädd för, berättar Mantas.

Vill se ringar på vattnet: "Det blir som det ska vara"

Under den vecka som nu avslutas har SHL genom olika debattartiklar, aktiviteter samt visuella inslag i arenorna lyft fram och belyst Pride- och HBTQI-relaterade frågor. Ambitionen är att låta alla få vara och älska vem man vill. Något som för många kan ses som en självklarhet, men som inte är lika givet för alla. Inom hockeyn har det varit få spelare som kommit ut som homosexuella under sina pågående karriärer.

– Någonstans måste någon vara den första. Även där tror jag att det kommer att ge ringar på vattnet. Det blir någon till och ytterligare någon. Sedan blir det mer vanligt, det blir som det ska vara, resonerar Tom.

Och vad kan då hockeyn som idrott och som rörelse göra för att bidra till framsteg inom det här området? Mantas Armalis försöker att ge sin bild av det, baserat på sina egna upplevelser från insidan.

– Ja, vad kan hockeyn bli bättre på? Sporten i sig är fortsatt hård och när man kommer till en viss nivå, inte bara inom hockeyn utan i samhället i stort…. En högprestationsmiljö är ju ganska hård. Det är inte hockeyn ensam med att vara. Den är också svår att få bort. Många vill ju jobba sig framåt, med klor, armbågar och knän. Allt för att ta sig uppåt och framåt. Samtidigt som det känns som att man har tagit ett stort kliv inom hockeyn med att vara med och skapa HBTQI-samarbetet och de kampanjer som har varit de senaste åren har skapat en liten våg. Men samtidigt känns det som att vi bara har skrapat på ytan på vad vi kan.

Läs den fulla intervjun med Djurgårdens två Pride-ambassadörer Tom Nilsson och Mantas Armalis här.