Tack för allt, Jacob Josefson

6 augusti 2022 11:00
Officiellt

Jacob Josefson meddelar idag att hans aktiva hockeykarriär är över. Centern, född och uppvuxen i Stockholm, representerade Djurgården genom ungdomslag, juniorlag samt herrlag. Vi tackar Jacob för hans oförglömliga insatser för föreningen.


– Hela Djurgårdsfamiljen tackar Jacob för allt som han gjort för föreningen genom åren. Vi hade verkligen unnat honom att få vara med på den här resan och den här nybyggnationen av Djurgår’n Hockey, nu när det dessutom kommit hem vänner till honom som han framgångsrikt spelat med tidigare, kommenterar Djurgårdens sportchef K-G Stoppel beslutet.

– Som många vet har jag varit borta från ishockeyn en längre tid på grund av skador och därför fått tagit beslutet att avsluta min karriär som ishockeyspelare. Det har varit ett väldigt tufft beslut att ta, men med tiden så har jag insett att det är det enda rätta. Jag vill rikta ett stort tack till Djurgårdens IF och till världens bästa supportrar, ni kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta, hälsar Jacob Josefson.

Jacob Josefson, 31 år, är Stockholmssonen som tog sig genom Djurgårdens juniorled, upp i herrlaget, vidare till NHL och slutligen tillbaka till DIF igen. De första skridskoskären togs i IK Götas dress innan Jacob tio år ung gjorde flytten över staden till Hovet. Efter sju år med spel i ungdomslag, J18 och J20 tog Jacob det definitiva klivet upp i herrlaget inför säsongen 2008/2009.

Det dröjde inte länge innan den spelskicklige, intelligente och uppoffrande centern gjorde avtryck på den stora scenen. Efter två mycket imponerande säsonger, där den andra bar hela vägen till SM-final, väntade vidare äventyr i NHL för Josefson. Åtta säsonger senare var tiden i Nordamerika över för Jacob Josefson, som vände hem till huvudstaden och till Djurgården för att låta cirkeln slutas. Totalt blev det 220 tävlingsmatcher i DIF:s herrlag för "Josef", som under karriärens avslutande år kämpade med återkommande skadebesvär.

– Det är enormt tråkigt att Jacob inte får avsluta på sina egna villkor, det vill säga när han själv känner att tiden skulle vara mogen. Nu kommer istället det här emellan, när han egentligen kände sig långtifrån färdig som hockeyspelare innan detta hände. Samtidigt har vi under en längre tid förstått att det här skulle bli utfallet, med tanke på det senaste året och hur han tvingades avsluta förra säsongen innan den hann starta, förklarar K-G Stoppel.

Bland karriärens höjdpunkter finns två SM-finaler med Djurgårdens IF, föreningen som Jacob Josefson spenderade många fina år i. Stockholmssonen vann även dubbla SM-guld med DIF, först 2007 med U16 och därefter 2008 med J18. I herrlaget gjorde Jacob sex säsonger, fördelat över två sejourer. Han noterade där sammanlagt 113 poäng och var under sina fyra sista år även lagkapten.

Det sista kontraktsåret tog dessvärre slut innan SHL-säsongen ens hade hunnits påbörjas. Jacob Josefson har under det år som gått rehabiliterat sig och nått fram till det beslut som han idag meddelar, det vill säga att tiden som aktiv hockeyspelare är över. Parallellt har tankarna om framtiden påbörjats och Djurgården för diskussioner med 31-åringen.

– Under den här perioden har jag haft en dialog med Jacob om framtiden. I och med att han besitter en stor hockeykompetens och ett stort Djurgårdshjärta ser vi över vad hans roll skulle kunna vara i en framtida organisation. Initialt handlar det om att Jacob skulle kunna ingå i ett advisory board som är under uppbyggnad inom sporten, berättar Stoppel och utvecklar;

– Naturligtvis ska han först gå tillbaka till ett fungerande normalt liv, därefter finns det som sagt olika dialoger som får växa fram med tiden. Jacob Josefson kommer säkerligen att finnas kvar Djurgården Hockey i någon roll framöver.

Djurgården tackar Jacob Josefson för hans betydande insatser och önskar honom all lycka framöver.