Engqvist ordnade en poäng
Publicerad: 2017-12-21
Matchrapport
Djurgården startade kvällens drabbning med ett oerhört skickligt och överlägset spel, första perioden kan inte beskrivas som annat än hockeygodis. Men mot en skicklig bortamålvakt dröjde Djurgårdens första mål till tredje perioden och då var det Engqvist som sköt in en efterlängtad kvittering.

Att matcher mot Luleå brukar vara fyllda med känslor har nog inte undgått någon och drabbningen ikväll var inget undantag. Det laget som var absolut hetast på gröten var DIF och den första halvan av perioden var mer eller mindre helt placerad i offensiv zon. Luleå såg stundtals rejält pressade ut och de fick möta tunga tacklingar signerade av järnkaminerna. Djurgården såg länge ut att ha lekstuga i Luleåzonen medan motståndarna fick kämpa för att hålla sig stående och för att någorlunda hänga med i spelet.

Efter en av Luleås mycket få avslut mot Adam Reideborn uppstod tjafs bakom målburen och resultatet av det blev en varsin utvisning på de båda lagen. Djurgården trivdes om möjligt ännu bättre i spel fyra mot fyra och att Joel Lassinantti kunde hålla tätt är för många en gåta. Den skrala Luleåpubliken hyllade sin målvakt och han var det enda för de tillresta supportrarna att hylla i inledningsperioden.

Djurgårdspubliken å andra sidan hade mycket att sjunga för och det märktes på stämningen i Globen. För att lyckas sjunga in ett mål hakade resten av läktaren på klacken i ’’Kämpa Djurgården’’ och det enda som saknades för en perfekt period var ett mål framåt.

Trots en makalöst välspelad period av DIF stod det 0-0 när signalen ljöd för paus. Skottstatistiken talade tydligt för Djurgårdens överlägsenhet, 21-4.

Luleå hittade matchens första mål

Djurgården hade ett övertag även i den andra perioden och därför kändes målet som trillade in bakåt fem minuter in i perioden riktigt orättvist. Skottet som gick in var Luleås femte på 25 matchminuter och kom efter en snabb spelvändning.

Tempot vreds upp direkt efter målet och Djurgården parkerade runt Lassinantti igen, sakta men säkert började Luleå äta sig in i matchen och det blev jämnare på isen än vad det varit tidigare. Adam Reideborn som hade en lugn första period fick börja jobba ordentligt när Luleå hotade i farliga kontringar.

I övrigt var den andra perioden en relativt händelselös sådan. DIF kom inte upp i samma dominans som i de första 20 minuterna och det drog motståndarna nytta av. Ingen utvisning kom att drabba lagen och skottstatistiken var betydligt jämnare med 10-7 till Djurgården.

Engqvist kvitterade för DIF

Inledningen av den tredje perioden såg tung ut för DIF som inte hittade tillbaka till samma press som tidigare i matchen. Luleå hade hittat ett sätt att stänga Djurgården ute från de avgörande målchanserna och lyckades överraska med ett par vassa avslut mot Reideborn.

När Djurgården väl etablerade anfall blev det däremot svettigt för motståndarna. Det var en längre sekvens med Linus Johansson, Jonathan Davidsson och Calle Ridderwall i offensiv zon som pucken slickade yttersidan av kassen upprepande gånger. Det ville sig helt enkelt inte, trots att Djurgården visade upp en fin skridskoteknik och ett Luleå som flera gånger såg bortspelade ut i egen zon.

Gästerna tilldelades matchens första utvisning och det skulle dem få ångra. Djurgården vred och vände på spelet och tillslut klev Andreas Engqvist fram för att få ett slut på lidandet. Med stolpe in av #21 fick matchen en efterlängtad kvittering och LHF såg genast skakiga ut efter att DIF tagit klivet närmre.

De fem senaste matcherna mellan DIF och LHF har slutat med ett lika läge efter ordinarie matchtid och så skulle det bli även i dagens match. Trots en rad nervkittlande avslut mot mål blev förlängningen mållös och det krävdes en straffläggning för att kora en vinnare. Det blev en kamp mellan målvakterna och tillslut hittade Luleå ett sätt att överlista Djurgården och extrapoängen åkte således med LHF.