• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 13 Augusti Aug
Torsdag Tor 20 Augusti Aug
Torsdag Tor 27 Augusti Aug
Torsdag Tor 3 September Sep
Lördag Lör 5 September Sep
Söndag Sön 6 September Sep
Lördag Lör 12 September Sep
Måndag Mån 14 September Sep
Tisdag Tis 15 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Söndag Sön 20 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Måndag Mån 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt
Söndag Sön 11 Oktober Okt
Onsdag Ons 14 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Fredag Fre 16 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt

”Djurgården är något speciellt”

20 juni 2019 12:48
Möt våra nyförvärv

Ny säsong, nya spelare i truppen. Möt våra nyförvärv och lär känna dem i längre intervjuer som vi publicerar under sommaren. Målvakten Niklas Svedberg pratar om betydelsen att dra på sig Djurgårdströjan igen.


Han har en hel del erfarenhet med sig i sin bagagekoffert och meriter som få SHL-målvakter kan matcha.

SM-guld.

NHL-matcher.

Landslag- och KHL-spel.

Och utsedd till AHL:s bäste målvakt.

Men vi tar det från början.

Elitkarriären började nämligen – i Djurgården.

Efter ungdomstiden i Sollentuna (moderklubben) sökte sig Svedberg till en större klubb i hopp om att komma in på hockeygymnasiet.

Valet föll på Djurgården redan som 14-åring.

– Jag försökte stanna i Sollentuna så länge som det gick, men till slut var det dags att hitta en bättre klubb. Jag är djurgårdare och de andra Stockholmslagen var egentligen inget alternativ, säger Svedberg.

– Jag kom till Djurgården inför sista året som pojklagsspelare, fick en liten tryout. Det gick bra, jag blev kvar och på den vägen är det. Den tiden betydde mycket. Vi körde hårt och hade bra målvaktsträning.

Karriären tog honom senare vidare till Modos juniorlag, där han senare tog sig upp i A-laget och fick göra sin rookiesäsong i SHL via en utlåning till Huddinge i hockeyallsvenskan.

Men det var i Brynäs som det stora genombrottet kom.

Säsongen 2011/2012 konkurrerade Svedberg konkurrerade ut stjärnmålvakten Johan ”Honken” Holmqvist, storspelade i SM-slutspelet och förde Brynäs hela vägen till SM-guld.

– Klart att SM-guldet gjorde att jag tog ett steg till. Det var det som gav mig ett NHL-kontrakt. Jag var 22 år när jag åkte över till Boston Bruins organisation.

I Nordamerika fortsatte utvecklingskurvan uppåt.

I Bostons farmarlag gjorde Svedberg genast succé. Första säsongen i Providence Bruins kammade han hem en rad utmärkelser i ligan; utsedd till AHL:s bäste målvakt och uttagen i både rookie- och all star-laget.

– Jag var inställd på att börja i farmarligan. Och jag fick en bra start, ett av mina bättre år i karriären. Jag kom in väldigt bra. Året därpå fick jag spela en hel del med Boston på försäsongen och fick också göra NHL-debut.

– Det var en dröm, fantastiskt kul. Men när man väl står där är man så fokuserad på att spela bra. Det är jäkligt svårt att ta sig till NHL, och om man väl lyckas ta sig dit får man inte så många chanser. Särskilt för mig som var odraftad. Så jag var nervös men samtidigt fokuserad. Första riktiga NHL-matchen var mot Nashville hemma i TD Garden. Vi vann i förlängning och det kändes ju otroligt bra. Men samtidigt ville man mer, fortsätter Svedberg.

Det tredje året i Nordamerika var han i NHL permanent och bildade målvaktspar med Tuukka Rask.

Det blev ytterligare 18 NHL-starter för Svedberg innan han valde att lämna Nordamerika för KHL.

De två säsongerna i Salavat Yulaev Ufa beskriver han som lärorika, med hårda jargonger, och sedan blev det en ny vända i Nordamerika och en säsong i Minnesota Wilds farmarlag Iowa Wild.

Inför förra säsongen valde dock 29-åringen att återvända till svensk hockey och SHL-nykomlingen Timrå.

Men det gick inte som han hade tänkt sig och klubben åkte olyckligt ur ligan.

– Det var självklart en tuff säsong, inte något jag hade förväntat mig. Det fanns bra toppar, men det var för ojämn. Man måste titta sig själv i spegeln. Jag har haft många medgångar, men också motgångar i karriären, så man får ta lärdom om det som hänt och gå vidare. Jag tror på mig själv.

Hur revanschsugen känner du dig nu?

– Det gäller att bevisa att jag är värd platsen. Jag förbereder mig på bästa möjliga sätt, både fysiskt och mentalt. Det gäller att vara så redo som möjligt.

Vad betyder det att spela i Djurgården?

– Jag la en bra grund för karriären i ungdomsåren i Djurgården. Att nu få komma tillbaka och spela för A-laget är så klart speciellt. Jag har egentligen alltid, sedan jag var liten, velat spela i Djurgårdens A-lag och vinna SM-guld med klubben. Men i slutändan handlar det om att prestera, det är det som betyder något.

Du har uppmärksammats för ditt temperament på isen – hur handskas du med det?

– Det är klart att det kan koka över någon gång, men jag känner inte att det är något problem. Vad andra tycker och tänker spelar ingen roll. Förlorar man så blir man förbannad, det är ganska grundläggande som hockeyspelare.

Blir du en bättre målvakt när hettan stiger?

– Jag vet inte, jag har inga problem när det blir hett emellanåt, men jag tycker att jag spelar bra när jag är lugn också. Någon gång under karriären har det blivit för mycket och det kan vara negativt, men det kan också vara något positivt. Det är svårt att generalisera.

SNABBFRÅGOR TILL NIKLAS SVEDBERG

Varför blev du målvakt?

– Jag tyckte det var roligt. Det är roligt att kunna vara hjälte.

Vilken räddning gör du helst, en snabb sidledsförflyttning eller med plocken?

– En kombinerad sidledsförflyttning med plocken? Jag tycker den bästa räddningen är i viktiga lägen som bidrar till vinster. Att göra en skitsnygg räddning när vi ligger under med 0–3 spelar ingen roll om det är 30 sekunder kvar. Helst gör jag avgörande räddningar, en snygg plockhandsräddning.

VM-guld eller SM-guld?

– Jag har ju vunnit SM-guld, men inte VM-guld. Samtidigt så drivs jag mer av ett SM-guld just nu. Det är stort att representera Sverige, men det är en annan grej att jobba i ett lag under en hel säsong och uppnå något tillsammans. Resan dit, gemenskapen. Jag vet hur den känslan är.

Vad hade du blivit om du inte var hockeyspelare?

– Svårt… Kanske något med trav, min brorsa sysslar med det. Men annars hade man kanske utbildat sig och haft ett vanligt jobb. Troligtvis något man drivs av och kan göra en bra prestation.

Bästa hockeyupplevelsen?

– SM-guldet med Brynäs. Det är något man jobbat för hela livet och vi hade en bra och tajt grupp, kombinerat med allt runt omkring var en fantastisk upplevelse. Det var helheten som var en otrolig upplevelse.

Beskriv ditt drömscenario för nästa säsong?

– Den är inte så svår. Drömscenariot, och även målsättningen, är att ha en jäkligt bra säsong i Djurgården och vinna SM-guld. Jag kan ju bara tänka mig hur det skulle vara att vinna SM-guld med Djurgården, just fansen som är de bästa i Sverige. Att gå hela vägen med just Djurgården skulle vara något alldeles extra.

Främsta egenskap på isen?

– Tävlingsinstinkten.

LÄS MER OM VÅRA NYFÖRVÄRV:

Kalle Östman: "Alltid haft höga mål – aldrig avvikit"