Hårdstam redo för debut: "Har bra chans mot HV"
Publicerad: 2020-01-14
Dam
I förra veckan blev det klart att Alana Blahoski lämnar oss. Vår tidigare assisterande tränare, Rickard Hårdstam, 45, tar över – och inleder nya jobbet med dubbla matcher mot serieledaren HV71. – Vi har en bra chans, och jag hoppas att vi kan se lite ändringar i spelet, säger han.

Det var i fredags som vi kom överens med Alana Blahoski att bryta kontraktet på grund av personliga skäl.
Samtidigt stod det också klart att vår assisterande tränare, Rickard Hårdstam, är den som tar över huvudansvaret för damlaget.
Nu ger han sin syn på det nya jobbet.
– Först och främst är det alltid tråkigt när det blir som det blir, att ta över på det sättet, men jag känner tjejerna redan och har också alltid varit huvudcoach tidigare, säger Hårdstam som har mångårig erfarenhet som huvudtränare, främst i herrarnas division 1, med både Vallentuna och Väsby.
Och det är i rollen som huvudansvarig han ändå trivs bäst med.
– Jag kan tycka att det är roligare att vara huvudtränare, egentligen. Det är mer att säga till om, mer ansvar, och så vidare.
Kommer vi märka av några förändringar i spelet med dig vid rodret?
– Ja, jag hoppas att vi kan ändra lite. Vi ska försöka bli mer tydliga och ha en klar struktur. Sedan hoppas jag också att vi ska kunna ha längre anfall, tålamod, snabba spelvändningar och rakare spel. Det är så jag tycker att hockey ska spelas.
Hur är du som huvudcoach?
– Först och främst vill man ju alltid vinna. Men samtidigt gillar jag att ha en strategi och tydlighet. En tro på det man håller på med. Det är viktigt att spelarna vet vilka uppgifter och roller de har.
Han har lett laget i bara några få träningar och första matchen som huvudansvaret blir tuffast möjliga:
Serieledaren HV 71.
Vi möter nämligen smålänningarna i två raka hemmamatcher.
– Vi kanske inte kan förvänta oss jättemånga synliga ändringar, det krävs repetition och träning för det, men jag hoppas att vi ser lite av det i alla fall, säger Hårdstam. HV71 har bara förlorat två matcher den här säsongen. Och en av gångerna, i Jönköping, var det vi som besegrade dem.
Vi vet alltså redan hur man besegrar serieledaren.
– Vi har en bra chans nu också. HV är ett bra lag med en tydlig idé. De är offensivt skickliga och gör många mål. Det gäller att vi är noggranna i försvarsspelet, säger Hårdstam.
Vad gjorde vi bra när vi besegrade HV i Jönköping?
– Då jobbade vi väldigt hårt och låg rätt i banan hela tiden. De fick inte utrymmet de brukar få i matcherna. Sedan förvaltade vi också målchanserna vi fick.
Med Hårdstam vi rodret är säsongsmålsättningen fortfarande detsamma;
SM-guld.
– Jag ser oss som ett topp-fyra-lag, och är man det så har man väldigt stor chans att tävla om att gå hela vägen.

Matchen mot HV71 spelas i kväll 19:00 på Hovet. Den sänds på C More.

Vi möter sedan HV71 igen på lördag, och dagen därpå väntar Göteborg på Hovet. Glöm inte att vi arrangerar skridskodisco efter den matchen, söndag 19/1 kl. 13:00.

Djurgården Hockey