Linus Arnesson: "Jag strävar efter att kunna hjälpa Djurgår’n"

1 december 2022 18:00
#DIFTAIF

Uppvuxen i Stockholm med Djurgår’n i hjärtat. Linus Arnesson valde att stanna kvar för resan tillbaka, en resa som försvararen ger sin bild av så här långt. Läs "Arnes" tankar om seriestarten och Johan Garpenlövs intåg på tränarbänken.


I tisdags blev Djurgården ett vinnande lag igen. Hemma på Hovet lossnade det tidigare kärvande målskyttet ordentligt och med siffrorna 5-1 spelades tre mycket härliga, viktiga och inte minst efterlängtade poäng hem. Även om laget fick slita för segern mot Mora var prestationen ett fall framåt.

– Ja, det var ett steg framåt för vår del. Och det var skönt att det lossnade en del, både spel- och målmässigt, konstaterar Linus Arnesson.

Den 28-årige försvararen har tillsammans med sina lagkamrater under dagarna som följt välkomnat Johan Garpenlöv till herrlaget. Garpenlöv presenterades som ny huvudtränare i måndags och redan i onsdags, dagen efter vinsten mot Mora, ledde han träningen på Hovets is. Efter två intensiva heldagar har tränaren redan etablerat en bild hos spelarna.

– Han är proffsig och har en solklar idé om hur han vill spela ishockey. Nu är det upp till oss spelare att suga upp hans system snabbt, för att börja bygga tryggheten i det till slutspelet börjar, säger Linus.

Själv har "Arne" varit en central av laget genom hela säsongsinledningen. Den defensivt inriktade försvararen har varit bofast i det första backparet, där han på slutet fått sällskap av Stefan Elliott. Djurgården står efter 22 spelade matcher på 14 segrar och 41 poäng, något som ger en andraplats i en tät tabelltopp.

– Det har definitivt varit både bra och dåligt. Ibland har det känts som vi varit på väg att bygga något bra, för att i nästa match falla tillbaka igen vilket skapar frustration. Det positiva är att vissa delar har levererat så pass bra att vi ändå fått med oss poäng. Nu ska vi få ihop alltsammans, så att vi kan styra matchbilden till vår favör, summerar "Arne" säsongsstarten.

Stannade efter degraderingen: "Har känslor för föreningen på ett personligt plan"

Efter att ha slagit igenom i Djurgårdströjan för tio år sedan testade Linus Arnesson lyckan i Nordamerika under ett par säsonger. Det följdes upp av spel i såväl Örebro som Färjestad, innan Stockholmssonen förra sommaren vände hem till huvudstaden.

Backen valde även att stanna kvar efter degraderingen till HockeyAllsvenskan, ett beslut han var snabb med att fatta. Att representera DIF är något som väger tungt för Linus, som kom till föreningen redan som ungdomsspelare.

– Det här betyder mycket. Jag har känslor för föreningen på ett personligt plan. Vilket ger en extra tändvätska att hela tiden vilja sträva efter att bli bättre, just för att kunna hjälpa Djurgår’n Hockey.

Även senast som DIF spelade i HockeyAllsvenskan fanns Linus Arnesson med i truppen. Då var han en ung talang som gjorde sina inledande år som seniorspelare, och mycket har givetvis hunnit hända sen dess. Samtidigt har han kvar erfarenheterna från spelet i ligan, något som han nu försöker dela med sig av till den övriga Djurgårdstruppen.

– Man blir snabbt varse om att när Djurgår’n kommer på besök eller lag kommer till Hovet så är det som en SM-final för motståndarna. Det tycker jag är positivt för oss när vi går in i slutfasen av säsongen. Då kommer vi redan ha spelat 52 omgångar mot riktigt taggade motståndare, även om även vi ska höja oss ytterligare ett hack då, resonerar "Arne".

Under både sin genombrottsperiod samt föregående säsong har han spelat sid vid sida med Marcus Högström, som i somras valde att avsluta karriären. Inför morgondagens hemmamatch mot Tingsryd kommer "Högga" att hyllas med en ceremoni på isen alldeles innan nedsläpp. Att se sin tidigare försvarskollega tackas av är något som Linus Arnesson sätter sina egna ord på.

– Fullt välförtjänt! Han var en viktig kugge för Djurgården hela vägen från kvalserien till etableringen som en stark SHL-organisation, med fina avtryck i SM-slutspel. En spelare som spelade otroligt många och viktiga minuter och var som ett kärnkraftverk som alltid gav allt, berömmer "Arne" och tillägger;

– Utöver det var han en väldigt bra lagkamrat och tränade alltid stenhårt både på och utanför isen. En sann järnkamin, helt enkelt!