När seriepremiären spelats på hemmaplan har det varit vinstgaranti. Vi har fem raka segrar genom åren. Efter fem år av bortamatcher i en SHL-premiär är det äntligen dags att öppna säsongen på Hovet. Nu kan du ladda upp med att blicka tillbaka och läsa om de fem tidigare premiärsegrarna.

2004/2005

DJURGÅRDEN–SÖDERTÄLJE 4–2

I NHL brakade förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal samman, vilket ledde till en lockout som pågick hela säsongen. NHL-stjärnorna flydde till Europa där klubbarna tacksamt tog emot dem.

Vi förstärktes av Nils Ekman, Mariusz Czerkawski, Marcus Nilson, Daniel Tjärnqvist, Dan Boyle, Marty Turco och Jose Theodore, men konkurrenterna hade lika namnkunniga nyförvärv. Och våra NHL-proffs visade också klass.

Efter att Södertälje haft en 1–0-ledning i två perioder – efter att vår nuvarande backtränare Jörgen Bemström och sportchef Joakim Eriksson legat bakom målet – klev Nils Ekman fram i tredje perioden och kvitterade, på passning av Czerkawski.

Fyra minuter senare kom obeskrivligt rättvisa 2-1. Återigen ett sevärt mål, där Espen Knutsen och Fredrik "Linkan" Bremberg samspelade bakom kassen och fann en framtstörtande Daniel Tjärnqvist som direktsköt in pucken.

När Johnny Oduya åkte på en mycket tveksam utvisning kunde SSK kvittera till 2–2.

Ett nytt samarbete mellan Czerkawski och Ekman ledde fram till 3–2, men slutet blev onödigt dramatiskt med spel fem mot tre för SSK i 40 sekunder. Men med en enorm krigarinsats lyckades vi döda både tre-mot-fem-läget och det efterföljande fyra-mot-sex-läget och i stället sätta 4–2 i öppen kasse genom Jimmie Ölvestad.

Publik: 5 687.

2006/2008

DJURGÅRDEN–MORA 5–2

Det blev en kassaskåpssäker premiärseger mot Mora. Efter att gästernas målvakt, Juha Pitkämäki, agerade väg och stoppade allt i 19 minuter och 28 sekunder i första perioden. Då kunde vi spräcka målnollan i spel fem mot fyra när Thomas Johansson laddade bössan från blå och Patric Hörnqvist kunde styra in pucken.

Mora kvitterade förvisso i upptakten av mellanperioden, men sedan klev Hörnqvist fram igen, knappt två minuter senare, och prickade in 2–1-pucken.

Resten av matchen handlade allt bara om oss.

Vi gick upp till en 5–1-ledning i början av den tredje perioden, efter mål av Nicklas Danielsson, Jonas Liwing och Timmy Pettersson, innan Mora kunde tröstmåla i slutminuterna och fastställa slutresultatet.

Publik: 6 546.

2008/2009

DJURGÅRDEN–LULEÅ 2–1

Vi inledde matchen klart bäst och därför var Luleås ledningsmål efter knappt åtta minuter något chockartat när David Printz råkade slå in pucken i egen kasse.

Vi var lite skakat efter baklängesmålet, men lyckades resa oss.

Med 1.30 kvar av första perioden tog Andreas Engqvist ett halvt varv runt Luleås zon, in i slottet och avslutade med ett tungt handledsskott som rasslade till i nätet till 1–1 och Hovet exploderade i glädje.

Andra perioden blev intetsägande och mållös, men Djurgården inledde den tredje perioden med ett tidigt powerplay där Fredrik Bremberg visade prov på sin fina spelförståelse. Han fick pucken bakom mål, lade iväg en perfekt backhandmacka till Michael Holmqvist som nöp till direkt – pucken slank in under målvaktens arm och 2–1 innan minuten spelad av perioden.

Det blev också det matchvinnande målet.

Publik: 6 748.

2010/2011

DJURGÅRDEN–HV71 3–2 Det var en finalrepris mot HV71 med massor av dramatik. 7 246 åskådare manade på Djurgården från start, och den första perioden gick med ett rasande tempo. Det var knappat några avblåsningar, spelet böljade fram och tillbaka mellan två riktigt bra lag.

Efter tre minuter fick vi spela fem mot fyra och behövde bara nio sekunder i den spelformen för att spräcka målnollan. Ett snabbt passningsspel från sida till sida som avslutades med ett tungt direktskott av Andreas Holmqvist som Mathias Tjärnqvist tjusigt styrde in till 1–0.

HV 71 kvitterade i andra perioden och tog sedan ledningen halvvägs i tredje perioden.

Men då svarade vi för en mäktig vändning.

John Norman sköt först från tekningscirkeln, pucken letade sig i nät under plocken på motståndarkeepern till öronbedövande jubel från den enorma klacken bakom målet.

Hardy Nilsson behöll samma enhet på isen, och bara 20 sekunder senare gjorde de 3–2. Oscar Eklund bar in pucken på vänsterkanten, slog en perfekt passning bak till Mathias Tjärnqvist som dundrade in pucken med ett direktskott utan chans för Larsson.

Publik: 7 246.

2014/2015

DJURGÅRDEN–VÄXJÖ 2–1

Efter tunga år i hockeyallsvenskan var vi tillbaka i SHL! Hovet var smockfullt (8 094 åskådare) och det enorma publikhavet bjöds på en smakstart. Våra motståndare Växjö skulle senare samma säsong vinna SM-guld, men i premiären fick smålänningarna det tufft.

Det här var också matchen där Marcus Sörensen visade upp sig för hockey-Sverige.

Först var det han som gav oss ledningen tidigt i matchen, efter drygt tre minuter, på passning av Joakim Eriksson. Växjö kvitterade dock med bara tolv sekunder kvar ev mellanperioden, men sedan skulle Sörensen kliva fram igen.

Matchen gick till straffläggning och då bjöd Sörensen på en delikatess. Han fintade bort Växjökeepern Stefan Steen fullständigt och la retfullt enkelt in pucken, vilket innebar en 2–1-seger. Mikael Tellqvist räddade också samtliga straffar.

Publik: 8 094

HAR DU INTE KÖPT BILJETTER TILL PREMIÄREN MOT LINKÖPING? GÖR DET HÄR!