Hemligheten bakom Bergfors löpstyrka
Publicerad: 2020-06-16
Intervju
Han är bäst i de flesta löptester. Nu berättar Niclas Bergfors hur han blivit så löpstark. – Jag har sprungit mycket sedan jag var jätteliten.

När laget körde Cooper-testet under måndagen, 3000 meter på tid, var Niclas Bergfors – som vanligt – först över målgången och klockade in på tiden 10 minuter och 1 sekund.
Och så brukar det se ut under alla moment på försäsongen som innehåller löpning.
Under tisdagsförmiddagen, i regnet på Bosön, var det dags för en typ av hockeyvariant av löpning.
50 meter fram och tillbaka sex gånger, vilket alltså innebär 300 meter, och spelarna ska utföra det under minuten.
Det fördelades över 20 minuter i fyra perioder och ska motsvara hockeybyten under en match.
– Jag trivs väl inte direkt, men jag tycker att jag har ett skönt steg, men kanske lite tung kropp i dag, och tar mig framåt. Det var ett bra go i laget. Alla krigade på bra och var sammanbitna, säger Bergfors, som sedan avslöjar hemligheten i att vara framgångsrik på försäsongen:
– Det gäller att hitta sin fart och en partner att trigga sig emot för att hålla sina tider. Det är fysiskt och psykiskt krävande.
Varför har du blivit så duktig på att löpa?
– Jag har sprungit mycket sedan jag var jätteliten. Jag kör mycket cardio och hjärta/lungor. Mindre styrka eftersom jag lätt lägger på mig massa. Sedan har jag alltid haft ett bra klipp i benen – för att vara hockeyspelare.
Bergfors fortsätter:
– Jag vet inte exakt detaljerna för att vara en bra löpare, men jag har väl egentligen inte ett jättebra löpsteg. Däremot ben som går mer som trumpinnar och är uthållig.

Linus Norberg