Stabil seger mot Luleå
Publicerad: 2018-02-01
Nyhet
Det är tätt mellan matcherna nu men Djurgården fortsätter att plocka poäng. I torsdagens match mot Luleå tog laget en ny viktig seger. Segersiffrorna blev 2-1 (0-0, 1-0, 1-1) efter mål av Jonathan Davidsson och Markus Ljungh.

Mållös första period

Den första perioden mellan Djurgården och gästande Luleå inleddes med en lång spelsekvens. Det tog närmare fem minuter innan matchens första avblåsning kom. Spelet böljade fram och tillbaka men endast en het målchans vaskades fram. Luleå kom fram till ett friläge men Niklas Olaussons variant av snurrfint tog pucken på rätt sida om stolpen, det vill säga utanför.

Halvvägs in i perioden retade Linus Johansson upp Robin Kovacs. Matchens första numerära överläge till Djurgården. Spelet under de två minuterna kan vi lägga åt sidan men en målchans skapades i alla fall. Linus Johansson flippade pucken till Calle Ridderwall som sköt direkt. Luleås målvakt Filip Gustavsson hängde med i sin förflyttning och räddade pucken. Luleå fick sin första chans i numerärt underläge några minuter senare. Gästerna satte upp spelet väldigt bra men ett uppoffrande försvarsspel, en del tur och två starka räddningar av Adam Reideborn gjorde att matchen var fortsatt mållös även när Calle Ridderwall hade avtjänat sitt straff. Petter Emanuelsson var för övrigt den spelare som hotade målnollan allra mest.

När Linus Hultström hamnade i trångmål med pucken fick även han slita lite på en av stolarna i utvisningsbåset. Under hans två minuter där hade Djurgården det betydligt lugnare än under Luleås första power play. Djurgården hade ett bra kontringsläge men Marcus Davidsson kom inte helt rätt när han fick läge att avsluta. Domaren blundade för en till synes solklar tripp på Marcus Davidsson vilket fick majoriteten av åskådarna att surna till rejält. Undertecknat var en av dem. I slutet av det numerära överläget fick Luleå iväg ett skott. Pucken ändrade riktning och ställde Adam Reideborn en aning men William Lagesson var strategiskt placerad i målgården och kunde stoppa pucken från att glida över mållinjen.

Jonathan Davidsson gav Djurgården ledningen
Hemmalaget var piggare än Luleå under stora delar av den andra perioden. Backen Daniel Sondell var tre skär efter Markus Ljungh efter tre minuters spel och ådrog sig en tripping. Djurgårdens andra power play i matchen var betydligt bättre än det första och med avslut på mål från Niclas Bergfors, Linus Hultström, Patrik Lundh och till sist också Gustav Possler var Djurgården nära ett ledningsmål. Det var bara Markus Ljungh som inte kom till avslut på mål i den power play-formationen och kanske var det just det som saknades?

Efter utvisningen tog Djurgården över matchen och till sist kom även ledningsmålet. Det var inget drömmål publiken fick se efter 7.05 men även turliga och mindre snygga mål räknas. Formstarka Jonathan Davidsson fick träff på pucken bakom den förlängda mållinjen och den studsade sedan via målvakten Filip Gustavssons baksida in över mållinjen.

Luleå hade inte mycket att komma med framåt men Jonas Berglund förmådde i alla fall att styra en puck mot Adam Reideborn efter 9.05. Minuten senare skickade Jonathan Davidsson en lång diagonal passning mot Axel Jonsson Fjällby som hade fart. Kombinationen Jonsson Fjällby och fart brukar innebära målchans. Så även den här gången. Den långa dragningen, efter inbryt från vänster, stoppades av Luleå-målvakten.

Strax efter Jonsson Fjällbys målchans åkte Lukas Vejdemo ut för fasthållning. En chans för Luleå att spelmässigt ta sig in i matchen igen. Den chansen tog laget men något mål i det numerära överläget blev det inte. Spelmässigt blev det jämnare efter utvisningen men kvaliteten på spelet sjönk under en period. Det blev rörigare och hafsigare på isen och de möjligheter som dök upp tillkom mer av slump än av bra spelmässiga prestationer.

Den sista minuten av den andra perioden innehöll två bra målchanser. Linus Johansson kom i ett 2/1-läge men hans medspelare i den situationen, Niclas Bergfors, fick inte avslutet på mål. Luleå vände spelet men Adam Reideborn svarade för en dubbelräddning med bara halvminuten kvar att spela.

Power play-mål matchavgörande

Tidigt i den tredje perioden var Patrik Lundh igenom men Filip Gustavsson höll tätt. Jonas Berglund i Luleå svarade upp med ett avslut i bra läge kort därpå men även det här avslutet från hans klubba träffade Adam Reideborn i magen. Efter den möjligheten var det under en lång period inte mycket offensivt från Luleå. Djurgården gnuggade på och jobbade sig fast i offensiv zon. Det sägs att det är trötta ben i Djurgården men av det såg man inte mycket då.

Den före detta djurgårdsspelaren Patrick Cehlin visades ut för en hakning efter 6.15 och under det numerära överläget för Djurgården kom kvällens andra mål. Efter sargbök vid Luleås bås grävde Niclas Bergfors fram pucken. Han skickade den till andra sidan zonen där en, av motståndarna, bortglömd Markus Ljungh stod beredd. Ett direktskott senare hade Djurgården en tvåmålsledning. Tid för målet: 8.44.

Djurgården fortsatte att spela bra efter målet och var på väg att forcera in ett tredje mål. Då fick Luleås tränare Thomas Berglund nog och drog i nödbromsen. Time out Luleå. Något byte senare var laget med i matchen igen efter det att backen Jan Sandström placerat ett lågt skott bakom en till synes skymd Adam Reideborn.

Reduceringsmålet gav matchen nytt liv och de 6490 åskådarna på Hovet hade en spännande matchavslutning framför sig men Djurgården började inte darra i försvarsspelet efter reduceringen. Efter diverse bjudningar från Luleå var det Djurgården som var närmare ett tredje mål än Luleå var en kvittering under matchens sista slutskede

I slutsekunden var Djurgården nära att sätta ett tredje mål. Den sista sekunden var tyvärr för kort och slutsignalen ljöd när pucken var några centimeter före mållinjen och det tomma målet. Det räcker dock till tre poäng om man gör två mål framåt och bara släpper in ett bakåt.

Noterbart från matchen är att samtliga 20 ombytta utespelare hade över sju minuters istid och att ingen av spelarna hade mer än 20 minuter på isen. Ben och kroppar ska sparas till kommande matcher. Närmast nu på lördag när laget tar sig an Luleå igen. Då på bortaplan.