Stort intresse för utbildningarna under Stockholm Hockey Week
Publicerad: 2017-08-31
Nyhet
Under Stockholm Hockey Week har flera välbesökta utbildningar anordnats i Stockholms Ishockeyförbunds regi.

Förra veckan hölls den första utbildningen i den nyss framtagna ”Stockholmsmodellen”.

Vad är Stockholmsmodellen?
– Stockholmsmodellen är en modell för spelarutbildning som tagits fram under året där våra styrkor och svagheter identifierats i hur vi utbildar spelare inom distriktet. Initiativtagare till modellen är Stockholms Ishockeyförbund. För att kvalitetssäkra spelarutbildningen har Stockholmsmodellen tagits fram, med fokus på både själva ishockeyutbildningen och framför allt ledarskapet. Visionen är att skapa en samsyn i Stockholm där vi ser till barnen och ungdomarnas bästa så att fler spelar ishockey längre. Att fokusera på prestation istället för resultat i unga åldrar, säger Jonas Jansson, sportchef Djurgården Ungdom.

I torsdags hölls en fullsatt föreläsning för föräldrar med Johan Fallby. Johan är idrottspsykologisk rådgivare, forskare inom talangutveckling och är bland annat mental coach åt FC Köpenhamn.

Hur var upplägget på föreläsningarna förra veckan?
– Han pratade bland annat om tidig specialisering och myten om 10000 timmar. Han stannade sedan kvar och höll en utbildning för föräldrar vilket drog fullt hus. Föreläsningen på onsdagen stod Per Eriksson från svenska ishockeyförbundet för.

Varför är det viktigt att utbilda ledare?
– För att ge verktyg och kunskap i att skapa ett sunt klimat och en sund utbildningsmiljö som gör att spelarna utvecklas. Men framförallt att fler får ett livslångt intresse inom ishockeyn. Man ska inte glömma att ungdomsishockeyn drivs av ideella krafter och att engagerade ledare, som utöver sina heltidsjobb, lägger ner mängder av tid i sina respektive föreningar.

Var det en lyckad tillställning?
– Detta var startskottet för projektet där innehållet ska ses som en inspiration och en tankeställare. Att det kan arbetas fram en samsyn så att Stockholm gemensamt kan befästa att vara det starkaste ishockeydistriktet i landet. Det görs väldigt mycket bra ute i distriktets ishallar hur lär vi av varandra, säger Jonas Jansson.

Läs mer på Stockholms Ishockeyförbunds hemsida

Läs mer om Stockholmsmodellen

Joel Widerberg