Jonathan Lekkerimäki: "Vi är ett skickligt lag, det gäller att hitta rätt"

19 januari 2023 21:00
#DIFMODO

Två JVM på mindre än fem månader och ett efterlängtat mål senast, men också en säsong som han själv känner att han kämpat för att växa och hitta in i. Läs en intervju med Jonathan Lekkerimäki inför fredagens hemmamatch på Hovet.


Med bara minuter kvar av mittperioden hittade Jonathan Lekkerimäki nätet borta mot MoDo. Reduceringen till 3-5 innebar forwardens första mål sedan 7:e oktober, då Lekkerimäki öppnade målskyttet i vinsten över Södertälje. Det var med andra ord en minst sagt efterlängtad fullträff uppe i Örnsköldsvik.

– Ja, det var väldigt roligt. Jag hade studsen med mig, och det var grymt skönt att se den gå in, kommenterar han själv.

Matchen slutade dessvärre i förlust, sedan DIF tidigt tagit ledningen genom Wiktor Nilsson men därefter snabbt tappat kommandot. MoDo gick ifrån till 1-3 innan den första periodvilan och fastställde siffrorna till 3-6 i matchens slutskede. Ett dråpligt mål, där Matthew Galajda precis var på väg ut till bänken för Djurgårdens slutforcering.

– Första perioden avgör, tyvärr. De var väldigt skickliga och vassa när de fick sina lägen. Sen tycker jag att vi gjorde en bra andra och tredje period, men det var svårt att vända tillbaka när det stod 3-5, summerar "Lekki" onsdagens nederlag i norr.

Direkt efter slutsignal packade DIF ihop väskorna, satte sig på bussen och gjorde den långa resan hem. Spelarna var åter i Stockholm vid femtiden på torsdagsmorgonen. Redan imorgon är det dags igen mot MoDo, en chans till snabb revansch.

För Jonathan Lekkerimäki blev det alltmer istid ju längre bortamatchen led. Forwarden matchades i den andra och tredje perioden med Liam Öhgren och Marcus Krüger, en formation som han trivdes i. Unge Lekkerimäki är en av flera Djurgårdsspelare som just är hemkommen från JVM i Kanada, ett mästerskap där Sverige nådde semifinal. Det var "Lekkis" andra JVM, det senaste spelade han så sent som i augusti.

– Jag har fått många erfarenheter, spelet på liten rink framförallt. Att det går så mycket snabbare där. Sen har det varit väldigt roligt att få spela två JVM på så här kort tid, berättar Jonathan.

Den här gången var ni i Juniorkronorna nära, men föll väldigt knappt i både semifinal och bronsmatch. Surt att inte nå hela vägen?

– Ja, det var två tuffa matcher. Vi var nära att vinna, men det räckte inte hela vägen. Det var segt...

Om den egna säsongen: "Jag försöker att göra mitt bästa varje dag och jobba mig in i HockeyAllsvenskan"

Efter att ha slagit igenom stort förra säsongen, gjort sju mål under våren i SHL och gått som nummer 15 i sommarens NHL-draft såg Jonathan Lekkerimäki fram emot den här säsongen. Hans första fulla på herrlagsnivå. Resan har så här långt varit utmanande för 18-åringen, som missade delar av november och december och som slitit med produktionen. På 23 matcher har det blivit två mål och fyra assist från skarpskytten.

– Säsongen har känts ganska mycket upp och ner, tycker jag. Jag försöker att göra mitt bästa varje dag och jobba mig in i HockeyAllsvenskan, det har jag försökt hela tiden. Det handlar bara om att kriga på, slår Jonathan fast och fortsätter;

– Jag har inte haft studsarna med mig. Jag har ändå haft många lägen och fått mina chanser, det är det sista som behöver börja studsa med kanske.

Nu kan vindarna ha vänt för "Lekki", som står på mål i tre raka matcher. Efter att ha matchats sparsamt i förra fredagens bortafight mot Karlskoga valde forwarden att spendera helgen med J20. Där blev det två mål på två matcher, där båda slutade med vinst. Väl tillbaka i herrlaget blev det alltså ny fullträff och en pigg insats i onsdags.

– Det var roligt att lira lite med J20. Jag fick inte spela så mycket mot Karlskoga, och J20 frågade mig om helgen. Det är alltid kul att lira match och så klart att göra mål, det känns väldigt bra, resonerar "Lekki".

För herrlagets del har resultatraden varit tung på slutet, vad krävs för att komma ur det och vända trenden?

– Det känns som att vi har något bra på gång. Vi måste helt enkelt bli bättre genom hela matcherna, från start till slut. Vi är ett skickligt lag, det gäller bara att hitta rätt.

Imorgon väntar som sagt returmöte med MoDo, hemma inför ett redan nu så gott som slutsålt Hovet. Är du laddad inför det?

– Ja, verkligen! Slutsålt på Hovet är det bästa som finns! Det ska bli en rolig match, avslutar Jonathan Lekkerimäki.