• Huvudsponsorer

Fredag Fre 27 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Fredag Fre 4 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Tisdag Tis 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Fredag Fre 11 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Tisdag Tis 15 Oktober Okt
Onsdag Ons 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Idag 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Fredag Fre 25 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Tisdag Tis 29 Oktober Okt
Onsdag Ons 30 Oktober Okt
Torsdag Tor 31 Oktober Okt
Lördag Lör 2 November Nov
Torsdag Tor 14 November Nov
Fredag Fre 15 November Nov
Lördag Lör 16 November Nov
Torsdag Tor 21 November Nov
Fredag Fre 22 November Nov

Djurgårdsprofilerna deltog i seglingstävling

1 juli 2019 10:11
Foto: Thomas Björn/Nord Stream Race
Nyhet

Sol, ett hundratal båtar i kappseglingstävlingarna "ÅF Offshore Race" och "Nord Stream Race", tiotusentals åskådare.

Och mitt i allt: två spelare i Djurgården som valts ut att vara med i In Shore Race – Josefine Holmgren och Marcus Högström.


Slutet av juni är traditionellt ÅF Offshore Race-helg (tidigare Gotland Runt). Sedan några år tillbaka är start och målgång inte i Sandhamn, utan inne vid Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Sedan några år tillbaka är också Nord Stream Race - kappsegling från Kiel till St. Petersburg med stopp i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors - en del av eventet.

Kappseglingsklubbar som vunnit sina respektive ligor i Tyskland, Danmark, Sverige (Allsvenskan Segling), Finland och Ryssland tävlar mot varandra i likadana 50 fots Swan-båtar.

Vid varje stopp anordnas ett så kallat In Shore Race - en kortare distans inomskärs - som räknas med i totalresultatet för tävlingen.

Josefine Holmgren och Marcus Högström bjöds in att delta på två olika båtar - och kunde därför ha ett eget race gentemot varandra: Josefine som en del av den tio personer stora besättningen på den svenska båten, och Marcus på den tyska.

Den svenska båten tävlar under ledning av skepparen Christian Harding, vars besättning från KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, är den yngsta av alla i årets upplaga Nord Stream Race. Med på den svenska båten var även en annan idrottsprofil: OS-guldmedaljören i slalom André Myhrer (Sotji 2018).

Det var två förväntansfulla djurgårdare som klev ombord på respektive båt strax före lunchtid på lördagen.

Marcus helt utan erfarenhet av segling, Josefine med erfarenhet av sjön - men då på motorbåt.

– Det ska bli spännande, sade Marcus Högström före start och Josefine Holmgren fyllde i:

– Jag är motobåtsmänniska sedan jag var liten, så det här ska bli en ny erfarenhet.

Tävlingen startade ute vid Fjäderholmarna och följde Stockholms inlopp en timme, där båtarna vände för att kryssa tillbaka till mållinjen utanför Skeppsholmen med tusentals åskådare både på Skeppsholmen och Gamla Stan.

Den svenska båten tog ledningen, fick släppa den till danskarna vid vändningen, återtog ledningen och vann komfortabelt med cirka 20 båtlängder över just danskarna, med ryska, finska och tyska teamet efter sig i nämnd ordning.

Segern i det egna lilla ”Djurgården Hockey-racet” till Josefine Holmgren med andra ord.

– Det var väldigt intensivt, inte som jag förväntat mig riktigt. Det var roligt att bli inslängd i hetluften med en gång. Det var bra teamwork på båten måste jag säga. Vad jag tillförde? Vikt! Vi sprang fram och tillbaka på båten mest hela tiden. Det är väl det största inhoppet jag gjorde i dag, förklarade Josefine i den filmade segerintervjun direkt efter att båtarna kommit in all bryggan.

Marcus Högström var imponerad av lagarbetet på båten - något att ta med och vässa lagets ytterligare inför den stundande säsongen.

– Det var liknande som som alla andra lag, någon som håller i taktiken och visar vägen.

Att denna nya erfarenhet av lagarbete på sjön ska hjälpa såväl Djurgårdens damer som herrar att ta SM-guld kommande säsong, var båda spelarna rörande överens om.