• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 2 April Apr
Lördag Lör 6 April Apr
Måndag Mån 8 April Apr
Onsdag Ons 10 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Fredag Fre 30 Augusti Aug
Söndag Sön 1 September Sep
Fredag Fre 6 September Sep
Söndag Sön 8 September Sep
Fredag Fre 13 September Sep
Lördag Lör 14 September Sep
Söndag Sön 15 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Söndag Sön 22 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Fredag Fre 27 September Sep

Djurgårdsprofilerna deltog i seglingstävling

1 juli 2019 10:11
Foto: Thomas Björn/Nord Stream Race
Nyhet

Sol, ett hundratal båtar i kappseglingstävlingarna "ÅF Offshore Race" och "Nord Stream Race", tiotusentals åskådare.

Och mitt i allt: två spelare i Djurgården som valts ut att vara med i In Shore Race – Josefine Holmgren och Marcus Högström.


Slutet av juni är traditionellt ÅF Offshore Race-helg (tidigare Gotland Runt). Sedan några år tillbaka är start och målgång inte i Sandhamn, utan inne vid Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Sedan några år tillbaka är också Nord Stream Race - kappsegling från Kiel till St. Petersburg med stopp i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors - en del av eventet.

Kappseglingsklubbar som vunnit sina respektive ligor i Tyskland, Danmark, Sverige (Allsvenskan Segling), Finland och Ryssland tävlar mot varandra i likadana 50 fots Swan-båtar.

Vid varje stopp anordnas ett så kallat In Shore Race - en kortare distans inomskärs - som räknas med i totalresultatet för tävlingen.

Josefine Holmgren och Marcus Högström bjöds in att delta på två olika båtar - och kunde därför ha ett eget race gentemot varandra: Josefine som en del av den tio personer stora besättningen på den svenska båten, och Marcus på den tyska.

Den svenska båten tävlar under ledning av skepparen Christian Harding, vars besättning från KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, är den yngsta av alla i årets upplaga Nord Stream Race. Med på den svenska båten var även en annan idrottsprofil: OS-guldmedaljören i slalom André Myhrer (Sotji 2018).

Det var två förväntansfulla djurgårdare som klev ombord på respektive båt strax före lunchtid på lördagen.

Marcus helt utan erfarenhet av segling, Josefine med erfarenhet av sjön - men då på motorbåt.

– Det ska bli spännande, sade Marcus Högström före start och Josefine Holmgren fyllde i:

– Jag är motobåtsmänniska sedan jag var liten, så det här ska bli en ny erfarenhet.

Tävlingen startade ute vid Fjäderholmarna och följde Stockholms inlopp en timme, där båtarna vände för att kryssa tillbaka till mållinjen utanför Skeppsholmen med tusentals åskådare både på Skeppsholmen och Gamla Stan.

Den svenska båten tog ledningen, fick släppa den till danskarna vid vändningen, återtog ledningen och vann komfortabelt med cirka 20 båtlängder över just danskarna, med ryska, finska och tyska teamet efter sig i nämnd ordning.

Segern i det egna lilla ”Djurgården Hockey-racet” till Josefine Holmgren med andra ord.

– Det var väldigt intensivt, inte som jag förväntat mig riktigt. Det var roligt att bli inslängd i hetluften med en gång. Det var bra teamwork på båten måste jag säga. Vad jag tillförde? Vikt! Vi sprang fram och tillbaka på båten mest hela tiden. Det är väl det största inhoppet jag gjorde i dag, förklarade Josefine i den filmade segerintervjun direkt efter att båtarna kommit in all bryggan.

Marcus Högström var imponerad av lagarbetet på båten - något att ta med och vässa lagets ytterligare inför den stundande säsongen.

– Det var liknande som som alla andra lag, någon som håller i taktiken och visar vägen.

Att denna nya erfarenhet av lagarbete på sjön ska hjälpa såväl Djurgårdens damer som herrar att ta SM-guld kommande säsong, var båda spelarna rörande överens om.