Stoppels sportrapport | Februari
Publicerad: 2024-02-29
Herrlag
Dagen efter den starka och viktiga segern över Björklöven återsamlades herrlaget på Hovet. Mitt i en intensiv spelvecka blev det en lugnare träningsdag, samtidigt som aktiviteten i föreningen var fortsatt hög med HG-dag för inbjudna ungdomar. Sportchef K-G Stoppel sammanfattar den senaste tidens resultat och prestationer - samt ger en statusuppdatering kring skadeläget i truppen.

Med siffrorna 2-1 slog Djurgården på onsdagskvällen tillbaka Björklöven inför kokande läktare på Hovet. Segern satte punkt för en negativ formkurva och betydde tre tunga poäng, något som givetvis färgat av sig på känslan dagen efter match. K-G Stoppel berättar;

– Absolut, alltid skönt dagen efter en vinst! Den känslan skiljer sig nog ingenting mellan supportrar, personal, spelare och ledare. Känslan är alltid bättre när man vaknar upp med en seger i kroppen, likväl som de senaste förlusterna också svidit hårt hos oss alla.

– Vi är i ett läge där varje poäng är superviktig för att positionera oss inför slutspelet. Nu väntar nya viktiga matcher både fredag och lördag, sen har vi Östersund och Kalmar som avslutning nästa vecka. Någonstans handlar det nu om att hitta rytmen och flowet för att lägga grunden för slutspelshockey. Det har även varit positivt med de toppmatcher vi spelat mot slutet, de har haft slutspelskaraktär och innehållit en hög tävlingsgrad.

Hur ser du och tränarteamet på den spelmässiga insatsen mot Björklöven?

– Det var väl inte direkt något skönspel igår, men det var en krigarinsats rakt igenom. Både målvaktsspelet och försvarsspelet var väldigt bra. Vi visade upp bra intentioner med bra rörlighet i anfallsspelet, sen var det för mycket pucktapp och lite smånätt spel emellanåt.

Sett till den senaste månaden har resultaten blandat fram och tillbaka, precis som spelet i stort. Vad är din samlade bild av den period som vi har bakom oss?

– Tittar vi tillbaka på de senaste matcherna har en hel del i spelet varit bra, sen finns det delar som vi varit missnöjda med. Främst de två sista perioderna mot AIK, där jag tycker att vi tappade i framförallt det mentala spelet. Vi måste bli tuffare. Slår någon på oss ska vi slå tillbaka.

– I ett större perspektiv behöver vi även hitta tillbaka till det som vi hade en längre period efter att ”Honken” och ”Putte” kom in. Då hittade vi hela tiden sätt att vinna matcher, egentligen oavsett hur det såg ut. Nu på slutet har det varit lite för mycket ”sometimes you win, sometimes you lose”. Vi behöver vara noggrannare i alla delar och behålla tålamodet, för i förlusterna mot Mora och Södertälje föll vi på tålamodet och besluten vi tog.

Truppläget har varit en återkommande fråga, delvis med ett antal skador och även sjukdom som härjat i laget en tid. Vid gårdagens match fanns fem namn frånvarande - vad är status på dessa?

– Att just nu ser det hoppfullt ut. Både Krüger och Ytterell är åter tillgängliga för spel med start imorgon och ”Blomman” är helt frisk. Däremot kommer Schlyter att dröja något, han har några veckor kvar med sin rehab.

– Även med Calle Odelius börjar det att ljusna nu. Han opererades i USA i början av december och har följt rehabiliteringen sen dess. Nyligen var Calle tillbaka för ett återbesök i USA, då det är New York Islanders som äger honom och som styr besluten kring honom. Läkningen har gått bra och han ligger ett par veckor ifrån att gå för fullt.

Det har nu gått exakt två veckor sedan transfer deadline. Innan fönstret stängde gjorde vi klart med övergångar av forwarden John Dahlström samt backarna Jakob Ragnarsson och Kalle Loponen. Hur ser du på trions första tid i Djurgårdströjan?

– Jag tycker att de har kommit in väldigt bra. Både Ragnarsson och Loponen gör det bra, det såg vi inte minst på deras insatser igår. Dahlström har genomgående haft en tuff säsong med överlag lite speltid.

– Där har vi behövt ha lite tålamod för att låta honom jobba sig in. Jag tycker att han gör framsteg för varje dag och för varje match.

Den 1:a maj tar Niklas Wikegård över uppdraget som sportsligt ansvarig, något som varit klart en längre tid. Hur ser ditt och Niklas samarbete ut för stunden? Hur tätt arbetar ni tillsammans under säsongens slutdel?

– Vi har haft en dialog ända sedan den dag som det blev officiellt. Den senaste tiden har dialogen mer eller mindre varit daglig, där vi har stött och blött både högt och lågt. Det har handlat om organisationen runt laget och om spelartruppen, med de förstärkningar och förändringar som vi gjort redan under den här säsongen. Sen har vi självklart även talat om framtiden och de förlängningar som vi tittar på.

– Nu idag var bland annat Niklas på plats vid HG-dagen, tillsammans med Patric Hörnqvist som också gästade. Vi hade besök från inbjudna ungdomar födda 2009 och hela dagen var väldigt uppskattad samt viktig. Så även om Niklas första riktiga arbetsdag dröjer ytterligare ett par månader är han redan inne och känner på verksamheten.

Hannes Feldin
Huvudpartners