Johan Garpenlöv förlänger med Djurgården
Publicerad: 2023-05-20
Officiellt
Djurgården är mycket glada över att tillsammans med Johan Garpenlöv fortsätta samarbetet. Huvudtränaren, som vunnit tre SM-guld som spelare i föreningen, tog över under säsongen och har skrivit på en förlängning över 1+1 år.

– Det känns väldigt bra att kunna offentliggöra detta. "Garpen" hade en tuff start med många spelare borta och ett antal skador inledningsvis, men tillsammans med "Honken" och "Ragge" fick han bra styrning över tid. Laget växte under säsongens gång, kommenterar Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

Johan Garpenlöv, 55 år, fortsätter som huvudtränare på Djurgårdsbänken. Stockholmssonen och den tidigare aktiva Djurgårdsspelaren tog över uppdraget i slutet av november. Den första matchen som Garpenlöv ledde laget i var hemma mot Tingsryd den 2:a december och han tränade därefter laget på ett avtal säsongen ut.

Under Garpenlövs ledning spelade DIF totalt 47 matcher, av vilka laget vann 28. Prestationerna och inte minst resultaten växte under säsongens gång, med bland annat ett formtopp där Djurgården vann tio av grundseriens 13 avslutande matcher. I slutspelet blev det sedan avancemang via 4-0 i matcher mot Karlskoga och 4-2 i matcher mot Björklöven, innan finalen slutade med förlust i den sjunde och avgörande matchen.

– Vi gjorde en riktigt stark avslutning på säsongen, även om det naturligtvis var en stor besvikelse att vi inte vann den sista matchen. Jag har hela tiden känt av och påtalat vikten att bygga vidare på de framsteg som vi gjorde, inte minst med tanke på de senaste årens brist på kontinuitet och återkommande tränarbyten. Därför känns den här förlängningen extra bra, förklarar Stoppel och utvecklar;

– Fördelen med "Garpen" är att han, utöver sin breda hockeykompetens, vet hur Djurgården fungerar. Det är inte helt oviktigt. Han brinner väldigt mycket för det här uppdraget.

Det nya avtalet är skrivet över 1+1 år och innebär en fortsättning på Hovets tränarbänk för Johan Garpenlöv. Utöver den gångna säsongens tränaruppdrag har 55-åringen även agerat assisterande tränare i Djurgården under perioden 2002-2005.

Även den tidigare spelarkarriären innehåller en rad stora minnen i föreningen. Garpenlöv spelade för DIF i fyra säsonger innan NHL samt avslutade karriären på Hovet, och det blev sammanlagt tre SM-guld i Djurgårdströjan. Att få fortsätta leda herrlaget som huvudtränare är något som huvudpersonen är mycket tacksam och inspirerad över.

– Först och allra främst är jag jätteglad över att ha fått möjligheten och förtroendet att fortsätta träna Djurgår’n. Jag är stolt över ha fått frågan att förlänga, det känns väldigt bra och jag ser verkligen fram emot det här, säger Johan Garpenlöv själv om förlängningen och blickar samtidigt framåt;

– Vad gäller nästa säsong känns även det bra. Självklart har vi några tapp, speciellt i de yngre killarna som gått vidare, men stommen finns kvar. Genom möjligheten att nu kunna sätta igång tillsammans från start kan vi göra många saker ännu bättre. Jag känner att vi kommer att ge oss själva ett lag som kan utmana och göra en resa även nästa säsong.

Djurgården Hockey