Mästartränaren och NHL-ikonen Barry Smith till Djurgården
Publicerad: 2021-04-15
Officiellt
Djurgården kan med yttersta stolthet presentera Barry Smith som ny tränare för klubbens herrlag. Smith har genom sin karriär samlat på sig unika erfarenheter från världsledande organisationer, varit en del av vinnande tränarkonstellationer och är välbekant med Djurgårdens identitet. Vi välkomnar Barry till Stockholms stolthet.

Djurgården Hockey har tecknat ett ettårigt avtal med Barry Smith som huvudtränare för herrlaget. Samarbetet kan komma att sträcka sig betydligt längre än vad kontraktslängden avser, parterna är dock överens om utvärdering efter ett år innan beslut om ett eventuellt fortsatt samarbete tas. I rekryteringen har det funnits ett par vägledande delar av kravprofilen som lett fram till Barry som tydlig huvudkandidat för uppdraget.

– För det första har vi önskat addera en erfaren, meriterad tränare som har en gedigen erfarenhet av att leda spelare på absolut högsta nivå. Dessutom med vana av stressande och pressande förhållanden och som i den miljön har erfarenhet av att vinna, kommenterar Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Barry Smith är född i Buffalo, USA, och har en meritlista inom tränaryrket som sträcker sig 46 år tillbaka i tiden. Som tränare har han gjort två år i KHL och även agerat assisterande förbundskapten för USA i dubbla mästerskap. Inom NHL har Smith haft varierande uppdrag över sammanlagt 32 säsonger, med fem vunna Stanley Cup.

– Vi har velat addera ett ledarskap som har en naturlig karisma och pondus, som är duktig på att kommunicera med spelarna, som är nyfiken på utveckling och som jobbat med talangutveckling mot generationen som är födda på 90- och 00-talet, förklarar Joakim Eriksson och utvecklar;

– Det har även varit viktigt att tränaren i fråga har en grundfilosofi om spelet som överensstämmer med Djurgårdens övergripande spelvision.

Genom utbildningar och läger på svensk mark under perioden 2017-2019 har Barry Smith lärt känna Djurgården från insidan. Det ger honom en god grundkännedom om klubben, samt skapat en relation och referenser som klubben funnit önskvärda för att säkerställa de egenskaper som sökts i en ny huvudtränare.

– Vi har inom Djurgården Hockey en väl genomarbetad spelvision, och vid rekrytering av huvudtränare har detta varit en viktig del. Barry Smith delar den visionen och idén om spelets utveckling. Vi har även en väl genomarbetad verksamhetsplan att jobba med såväl i isträning som individuell spelarutveckling som matchar mer än väl med Barrys synsätt. Detta gör att Barry är en person med hög kompetens och erfarenhet från ishockeyns alla delar, vilket kommer att berika, lyfta och utveckla vår mångdimensionella ishockey, uttrycker Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson, som ser utvecklingsområden i form av spelidé och verksamhet.

– Barry är en innovativ tränare som inte räds för att utmana och utveckla såväl vårt spel som verksamhet i en riktning som vi finner önskvärd. Jag ser fram emot att tillsammans med Barry som huvudtränare och skruvdragare ta denna process vidare, där Barry är en katalysator för vår framtida utveckling, avslutar Pehrsson.

Djurgården Hockey