Del 1: Sportchefen talar ut
Publicerad: 2017-01-18
Dam
Tiden går fort när man har roligt, och även om säsongen präglats av många skador och inte uppnått den fulla potential så ligger Djurgården på en tredjeplats med en match mindre spelad och ett poäng efter Linköping på andraplats. Vad tycker sportchefen Nils Ekman om säsongen hittills? Nyförvärven och konkurrensen?

Hur tycker du säsongen har känts utifrån dina ögon?

– Upp och ner. Många ljuspunkter och vi utvecklar och förbättrar oss under en längre period, men vi haft väldigt mycket mer skadeproblem än vad vi kunnat tänka oss. Man har alltid med skador i beräkningen, men att det skulle bli så många allvarliga och långa skador, segdragna skador, det hade vi inte kunnat tänka oss. Så därför svajigt i resultaten, hur vi spelar som lag, så har det varit ojämnt, för vi har inte, jag tror inte vi har två matcher i rad där vi kunnat ställa upp med samma lag, samma kedjor. Det blir lite hattigt, därav tycker jag inte vi nått upp till den nivå och den standard som jag skulle vilja se, som vi förväntar oss. Därav uttrycket upp och ner.

För ett par månader sen anslöt Ekaterina Smolina till laget, och nyligen även Molly Engstrom och Samantha Hanson. Det är tre starka nyförvärv, två backar och en forward. Ekman poängterar att det är personer som de har sökt och som de gärna velat ha, som varit tillgängliga.

– Vi har fått det finansierat av pengar som inte berör vår budget, som inte belastar laget. Vi har inte haft budgeten och vi vill inte lägga pengar på sådana grejer i den budgeten vi har så det är flera saker som fallit på plats, men vi är glada för deras lagliga insatser och hur dem bidrar. De hör hemma i vår klubb, och vi är jätteglada att vi har dem. På samma sätt som vi är väldigt glada över dem andra tjejerna vi har, vi hoppas bara att vi kan få dem att hålla sig skadefria och friska.

– Konkurrens är bra. Elitidrott handlar om att tävla, det är vad det är - det är tävling och det är absolut bästa sättet att förbereda sig för att tävla under matcher. Att simulera matcherna på träningen, det vill säga att du tävlar under träning. För ökad konkurrens ökar bara tävlandet, svarar Ekman på frågan om hur det blir för de yngre tjejerna.

Han fortsätter,

– De kan inte komma och ha en dålig träning, och inte utvecklas och inte själva anstränga sig för då kommer dem med stor sannolikhet inte att spela. Konkurrens är en jätteviktig faktor för utveckling. Jag tycker det är toppen, vi behöver mer konkurrens, ju hårdare det är desto bättre i alla avseende.

– Sedan en annan faktor som är väldigt positiv är att våra unga tjejer får se hur Molly förbereder sig, hur hon är som person, vad hon gör dag ut och dag in. Det är en inspirationskälla. Molly har varit en världsback, hon har fått pris för världens bästa back och det är ingen slump. Ingen föds med några hockeyskills, utan det är hårt arbete under lång tid, liksom hennes attityd. Att få se det och vara nära det det är bara toppen för unga tjejer. Det är svårt att hitta sin väg och man behöver vägledning, men att ha fantastiska ledare eller det bästa, spelare som man kan se upp till och tävla mot varje dag är bara bra.

Nästa hemmamatch - derby mot AIK

Klockan 19:30 på lördag möter våra damer AIK:s dito i en för Djurgården viktig kamp i toppstriden. Har du biljett till herrmatchen som spelas innan så gäller den även på damernas match. Entré 18 är det som gäller.

Biljett endast till damernas match

Angelica Lindeberg
Huvudpartners